Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen
Alle literatuurprijzen

De tramlijn die verlangen heet

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Recensie door een scholier
  • Klas onbekend | 362 woorden
  • 11 juni 2004
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.8
  • 13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Toneelrecensie: De tramlijn die verlangen heet

‘De tramlijn die verlangen heet’ is een erg boeiend stuk.
Het verhaal gaat over Blanche die op een dag bij haar zus Stella aankomt om een nieuw leven op te bouwen en haar verleden te vergeten. Blanche heeft na de dood van haar man alle emoties opgekropt, en denkt dat niemand haar kan doorgronden. Maar de man van Stella, Stanley heeft al snel door hoe Blanche in elkaar zit. Hij doet er alles aan om haar emotioneel te kraken, en haar zo het huis terug uit te krijgen.
Blanche geeft echter niet toe, en verzet zich met alle geweld tegen Stanley. Ze gaat zelfs een korte, hevige relatie aan met een vriend van Stanley, Mich. Deze relatie houdt echter niet lang stand doordat Stanley tegen Mich allerlei verhalen vertelt uit het verleden van Blanche.

Tegen het einde van het toneelstuk slaagt Stanley er toch in om Blanche emotioneel te kraken.
Hij laat Blanche opnemen in een psychiatrisch instelling en het leven van weleer keert stilaan terug in het oude slaperige stadje waar Stanley en Stella wonen.

De decorstukken op het podium waren goed gekozen. Daardoor werd de aandacht van het publiek gericht op de gecentreerde woonkamer De lichtjes doorschijnende muren van deze woonkamer duiden op het kwetsbare karakter van Blanche. Telkens de sfeer in het stuk verandert, verandert ook de belichting.
Tijdens de zwaarder geladen fragmenten, is de gevel blauw gekleurd, en tijdens de humoristische, losjes, vrolijke fragmenten is de gevel rood.

De muziek loopt net zoals de belichting parallel met de sfeer in het stuk. Is de sfeer wat bedrukt, dan is de muziek iets triester en zwaarder dan wanneer de vrolijke sfeer terugkomt. Tijdens deze vrolijke momenten is de muziek opzwepend, vrolijk en sneller qua tempo.

De kleding per personage is typerend voor elk karakter.
Blanche wisselt dikwijls van outfit. Dit wijst op haar onstabiele karakter, haar wisselende gevoelens en haar onenigheid met zichzelf.
Stanley draagt hoogstens een jeansbroek en een stoer t-shirt. Hij is dan ook de ruige man in het gezelschap.

Stella is de vrolijke, alles relativerende humoristische vrouw. Haar kleren zijn dan ook iets uitdagender en minder strak dan de andere

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.