ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

De waarheid komt altijd boven water

Door: BartpeterpanTitel: De passievrucht

Door: Karel Glastra Van Loon

Uitgeverij: Uitgeverij De Pandora

ISBN: 90-254-1703-5

€ 10,00Deze keer heb ik het boek de Passievrucht van Karel Glastra Van Loon gelezen, waar ik met een korte inleiding van het verhaal begin.

Armin Minderhout hoort, nadat hij en zijn vriendin Ellen een medisch onderzoek zijn ondergaan, dat hij al heel zijn leven onvruchtbaar is. Hij kan dus niet de vader zijn van zijn dertienjarige zoon, Bo. Dit komt als een grote schok voor Armin en het gooit zijn hele leven overhoop. Alles waar hij in geloofde, blijkt één grote leugen te zijn. Wat er ook nog bij komt, is dat hij niet aan de moeder van Bo kan vragen wie de echte vader is. Zij, Monika, is namelijk al tien jaar geleden gestorven aan een hersenvliesontsteking. Armin weet zich geen raad, evenals zijn nieuwe partner Ellen, destijds Monika’s beste vriendin. Hij besluit het voor Bo te verzwijgen, totdat hij weet wie de ware verwekker van zijn zoon is. Armin praat vaak met Dees, zijn beste vriend, in een kroeg over zijn problemen.

Armin kan niet leven met vragen als: ‘Waarom’, ‘wie’, ‘hoe’, ‘waar’ en ‘genoot ze ervan’? Hij gaat op zoek naar de biologische vader en gaat de confrontaties met mogelijke ‘daders’ aan. De relatie tussen hem en Ellen gaat daardoor ook sterk achteruit. Ze zullen nooit samen kinderen kunnen krijgen. Dan besluit Armin Ellen een tijdje te verlaten en alleen met zijn ‘zoon’ op vakantie naar Ameland te gaan om tot rust te komen. Ameland roept veel herinneringen op bij Armin want hij ging daar vaak heen samen met Monika. Onverwachts krijgen Bo en Armin heel veel ruzie, daardoor vertelt hij het toch allemaal aan Bo.Wanneer Armin en Bo weer terug zijn van Ameland, overlijdt de vader van Armin. Als Armin het huis van zijn vader opruimt komt hij een briefje van Monika tegen waarop staat: , Ik ben zwanger’. Dit zegt genoeg voor Armin. Daarna geeft Ellen een brief van Monika aan Bo waarop staat wie zijn echte vader is. Ellen heeft het dus al die tijd geweten.De kern van het verhaal is hoe Armin omgaat met de leugen van Ellen, zij heeft altijd geweten dat Armin niet de vader van Bo was.De hoofdpersoon Armin is eigenlijk iemand die in een situatie verkeert dat hij pas na een hele lange tijd te weten komt dat hij onvruchtbaar is, terwijl hij een kind heeft. Dit maakt hem boos, maar ook onzeker. Hij is erg met zichzelf bezig en trekt zich maar weinig aan van wat andere mensen van hem denken. Ook is hij erg wantrouwend , dat zie je al aan het lijstje ‘verdachten’ die hij opstelt.

Armin is rond de dertig, maar verder worden er niet echt uiterlijke kenmerken gegeven.Het verhaal speelt zich af in het heden. Je merkt dat wel aan het taalgebruik en de gespreksonderwerpen, die zich vrij recent afspelen. Ze hebben het bijv. over de Amsterdam Arena.

Het taalgebruik in dit boek is makkelijk. Er komen geen moeilijke woorden in voor en daardoor leest het heel makkelijk.

Ik vond zelf het onderwerp erg leuk, juist omdat het heel realistisch is. Het is erg mooi boek om te lezen, ik kon het ook moeilijk wegleggen, het bleef je echt boeien omdat je heel erg met de hoofdpersoon (Armin) meeleeft doordat zoiets ook in het echt kan gebeuren.

Ik denk ook dat je zoveel met de hoofdpersoon mee leeft, omdat je al zijn gevoelens en gedachten te weten komt. Na een paar hoofdstukken leer je de hoofdpersoon ook steeds beter kennen. En kun je zelfs af en toe begrijpen waarom hij bepaalde acties doet.

Ook de opbouw van het boek vond ik heel goed. De spanning werd goed opgebouwd, en op het laatste moment krijg je pas de ontknoping te horen, dan weet je pas wie de biologische vader van Bo is. Ik had eigenlijk niet verwacht dat Armin dat in een ruzie tegen Bo zou vertellen, maar dat hij daar heel lang over zou nadenken, hoe hij het Bo het beste kon vertellen. Maar dat ging al niet meer.

Alles bij elkaar vond ik het gewoon een prachtig boek.

Mijn conclusie is dus lezen dit boek en het is niet zo’n heel duur boek om te kopen.

Nu de film nog zien!!!

Andere boeken van Karel Glastra Van Loon: Lisa’s adem, Vannacht is de wereld gek geworden, De onzichtbare.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.