1. Titelverklaring:
Fiancailles betekent verloving. Vrij vertaald betekent de titel “Een lange verloving”
2. Korte beschrijving regisseur:
De film is geregisseerd door Jean-Pierre Jeunet. De film waarmee hij bekendheid kreeg was Delicatessen (1991). Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain (2001) was zijn tweede echt grote hit. Daartussen heeft hij gemaakt La cité des enfants perdus (1995) Alien: resurrection (1997). Het zijn films uit verschillende genres: komedie, romantische komedie, thriller en drama.
3. De lagen in de film:
De film heeft twee lagen. Een optimistisch stemmend liefdesverhaal van de ontroerende zoektocht van een jonge vrouw naar haar verloofde, die tijdens de oorlog is verdwenen en een somberstemmend verhaal over de verschrikkingen en de absurditeit van de eerste wereld oorlog en de militaire willekeur en geheimhouding. Door het liefdesverhaal in de film heeft de regisseur de Eerste Wereldoorlog gepersonaliseerd.
4. Realisme:
Ja, de oorlog is zeer realistisch weergegeven, zonder terughouding, de onmenselijkheid en waanzin van die oorlog wordt zichtbaar, extra schrijnend gemaakt door een aantal lieve en vooral onvolwassen soldaten in onmenselijke situaties te plaatsen.
5. Werking van de lagen:
Door de twee lagen zie je niet alleen de verschrikking van de oorlog zelf maar ook de traumatische werking van de oorlog op de nabestaanden en overlevenden.
6. Gedachte achter de beeld opmaak en kleur keuze:
Door die keuze is het contrast duidelijk te zien. Jongens van het romantische, onschuldige platteland worden de gruwelijke oorlog ingestuurd. De beelden van de oorlog zijn in grauwe kleuren, terwijl de beelden van Mathilde in rustgevende “graankleuren” zijn verfilmd. De kleur keuze versterkt het contrast enorm.
7. Moraal:
Volgens mij wou hij ermee zeggen dat je de hoop niet moet opgeven maar moet blijven zoeken tot je gevonden hebt wat je zoekt.
Ook wil hij laten zien hoe jongens van achttien in een keer hun onschuld kunnen verliezen en voor hun leven getraumatiseerd kunnen worden door een paar jaar oorlog.
8. Korte samenvatting + recensie:
Mathilde woont op het platteland bij haar oom en tante. Ze heeft toen ze klein was polio gehad en kan daardoor moeilijk lopen. Haar verloofde Manech is opgeroepen voor het leger om te vechten in de Eerste wereldoorlog. Wanneer de oorlog is afgelopen krijgt ze te horen dat haar verloofde samen met vier anderen op een mysterieuze manier zijn verdwenen. Mathilde accepteert dit niet, ze denkt dat als Manech dood zou zijn, ze het zou voelen. Ze zet alles op alles om meer informatie te krijgen over de verdwijning, die ineens geen verdwijning blijkt te zijn. Stuk voor stuk weet ze de identiteit van alle anderen te achterhalen en krijgt ze meer informatie. Ze roept de hulp in van een detective uit Parijs, die haar telkens niet het bevrijdende nieuws kan geven. Als er na een tijdje overtuigend bewijs is dat haar Manech dood zou zijn, geeft Mathilde de hoop niet op en blijft doorzoeken. Iedereen denkt dat ze gek is, maar Mathilde gaat door. Uiteindelijk na de lange speurtocht vindt ze hem: hij is niet dood, maar heeft geheugenverlies. Hij herkent Mathilde niet meer, maar kan zich ook de verschrikkingen van de oorlog niet herinneren. De film eindig met “et elle regarde, regarde, regarde…..”. Je blijft dus met de vraag zitten of het ooit weer goed komt met Manech.
Ik denk dat deze film een meesterwerk is. Het geeft een mooi beeld van de waanzin van de oorlog en de traumatische werking ervan. In Nederland wordt de 1ste wereld oorlog vaak vergeten omdat wij er niet aan mee gedaan hebben en zelf dus ook geen leed of verliezen geleden hebben. Het is juist daarom zeer leerzaam om te zien dat ook de 1ste wereldoorlog een zwarte bladzijde uit de geschiedenis is die we absoluut niet mogen vergeten.
Ik raad om die reden iedereen aan om deze film te bekijken, niet alleen omdat het je een mooi beeld geeft van de geschiedenis, maar ook omdat Jean-Pierre Jeunet het gewoon gruwelijk goed verfilmd heeft.
REACTIES
1 seconde geleden