Napoleon Bonaparte

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 8430 woorden
  • 31 oktober 2010
  • 329 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
329 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding

Begin april 2008 moesten wij, toen nog havo-4 leerlingen, een onderwerp voor ons profielwerkstuk kiezen. Dit profielwerkstuk is verplicht voor de eindexamenleerlingen en dus ook voor mij. Rond april moet je dan gaan nadenken over een onderwerp waarover je het doet en na lang te hebben nagedacht heb ik de keuze gemaakt om mijn profielwerkstuk voor het vak Frans te maken. Deze keuze was wel moeilijk voor me, omdat ik erg lang over het onderwerp had nagedacht en ik nooit een idee kreeg waarover ik het zou moeten doen en bij welk vak.

Nadat deze keuze was gemaakt, moet je natuurlijk nog wel een onderwerp bedenken. Zelf zat ik na te denken over welke vakken ik nog meer leuk vind en of ik die dan kan combineren met Frans. Al snel kwam de keuze bij een onderwerp die een combinatie is van Frans en van geschiedenis, omdat ik geschiedenis ook erg interessant vind. Als dat al niet moeilijk genoeg is, werd mijn keuze ook nog bepaald door de hoeveelheid informatie die ter beschikking is. Toen kwam Napoleon voorbij in mijn gedachte. U ziet hiernaast een afbeelding van hem (afbeelding 1).

In dit profielwerkstuk ga ik een hoofdvraag beantwoorden door middel van meerdere deelvragen. De hoofdvraag luidt: Was Napoleon een oorlogsmisdadiger of een held? Deze hoofdvraag zal beantwoord worden in de conclusie op bladzijde 27. De deelvragen vindt u onder andere in de inhoudsopgave, maar ik zal ze nog eventjes vermelden.

1. Wie was Napoleon in zijn leven en in zijn werk?

2. Was Napoleon geliefd of gehaat?

3. Welke goede dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

4. Welke slechte dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

5. Hoe denken andere mensen over Napoleon?

6. Hoe denk ik over Napoleon?

7. Welke dingen zien wij nu nog terug die Napoleon heeft aangericht?

Met behulp van deze deelvragen kan ik een conclusie vormen die een antwoord geeft op de hoofdvraag en met de conclusie kan ik weer gaan kijken of mijn hypothese klopt.

Ik wou in deze inleiding ook nog de personen bedanken die ik heb geïnterviewd en de personen die de enquête hebben ingevuld.

Hypothese
Inleiding
Als je een onderzoek heb gedaan, zoals ik heb gedaan met dit profielwerkstuk, moet je voor jezelf altijd al een eigen antwoord bedenken op de hoofdvraag. In dit geval is de hoofdvraag: Was Napoleon een oorlogsmisdadiger of een held? Als je in de conclusie het antwoord geeft op de hoofdvraag door achter het antwoord te komen door te onderzoeken, dan kan je de hypothese verwerpen als hij fout is en als de hypothese goed is hoef je de hypothese dus niet te verwerpen.

Mijn hypothese luidt als volgt:
Ik denk dat je Napoleon geen oorlogsmisdadiger of een held kan noemen, want hij heeft teveel slechte dingen gedaan zodat hem geen held kan noemen en hij heeft ook weer teveel goede dingen gedaan zodat je hem geen oorlogsmisdadiger kan noemen. Hij heeft bijvoorbeeld als iets slechts oorlog gevoerd en als iets goeds heeft hij dezelfde maten en gewichten laten invoeren. Door alle oorlogen neigt hij toch meer naar de kant van de oorlogsmisdadiger.

Deelvraag 1:
Wie was Napoleon in zijn leven en in zijn werk?

Inleiding
Om een beeld te krijgen van wie Napoleon nou werkelijk was, moest er natuurlijk een deelvraag komen over wie Napoleon eigenlijk was. Daardoor heb ik mezelf dus deze vraag gesteld en ben ik gaan zoeken naar informatie over hem.

Napoleons jeugd
Napoleon werd op 15 augustus 1769 geboren in het plaatsje Ajaccio, een plekje op het eiland Corsica. Omdat dit eiland tot Italië behoord was zijn echte Italiaanse naam die hij bij zijn geboorte kreeg Napoleone Buonaparte. Zijn familie hoorde in die tijd tot de verarmde adel van Corsica. Zijn ouders zijn Carlo Maria Buonaparte en Maria Letitia Romolino(afbeelding 2). Napoleon is afkomstig uit een groot gezin, want van de elf kinderen die zijn ouders samen kregen was hij het vierde kind. Zijn ouders sloten zich aan bij de Franse regering op Corisa en daarom kom Carlo Buonaparte een studiebeurs regelen voor Napoleon in Frankrijk. Hier maakte hij gebruik van en hij studeerde af aan de militaire scholen in Parijs en Brienne. Toen hij deze school verliet was hij tweede luitenant van de artillerie. Doordat hij maar 1.67 meter was, kreeg hij al snel de bijnaam ‘de kleine korporaal’. In 1785 ging hij in dienst in het leger van Lodewijk XVI

(afbeelding 3). Lodewijk XVI was bekend als een zeer vriendelijke, aarzelende en een beetje een domme man, maar toch erg ambitieus. Hij wilde het welzijn van zijn volk verbeteren. Napoleon zag in plaats van Lodewijk XIV wel in dat er drastisch iets moest veranderen in Frankrijk.

Franse revolutie
Toen de Franse revolutie in 1789 uitbrak had Napoleon nog weinig interesse in de politiek van Frankrijk. Tot aan 1793 is zijn interesse nog vooral gericht op Corsica. In dat jaar moet hij met zijn familie vluchten vanuit Corsica omdat de mensen daar vonden dat de familie teveel contacten had met Frankrijk. Toen hij in Frankrijk was aangekomen kreeg hij de opdracht om de Engelsen uit de haven van Toulon te verjagen en hij moet beleg nemen op Avignon. In 1795 proberen de royalisten de macht te grijpen in Parijs. Napoleon, die op dat moment daar aanwezig is, krijgt opdracht om de Tuilerieën te verdedigen. Zijn leger zorgt ervoor dat de opstand snel, maar bloederig, wordt beëindigd. Als dank voor zijn diensten wordt hij bekroond tot brigadegeneraal. Op dat moment was hij nog maar 24 jaar.

Huwelijk
Op 9 maart 1796 trouwt Napoleon met Joséphine de Beauharnais(afbeelding 4). Zij was al eerder getrouwd met Alexander de Beauharnais, maar hij werd geëxecuteerd. Uit dit huwelijk kregen Joséphine en Alexander twee kinderen: Eugène en Hortense.

Veldslagen in Italië
Toen ze nog maar net getrouwd waren liet Napoleon zijn vrouw achter in Parijs omdat hij het bevel moest voeren over de verovering van Italië. Het leger waar hij het woord over had bevatte 30.000 soldaten. Doordat er een gebrek aan voedsel en kleding was, was er ook geen motivatie meer om te gaan vechten. Napoleon beloofde ze allemaal mooie dingen zouden krijgen zoals eer, roem en rijkdom en met een motivatieboost vertrokken ze richting Italië. De bedoeling was om deze Italiaanse veldtocht vanuit 3 richtingen uit te voeren, maar Napoleon had zo zijn eigen ideeën. Het opzoeken van de zwakke plek van de tegenstander was namelijk zijn specialiteit. Dit was dus het succes van al zijn overwinningen. Eerst veroverde Napoleon de plaatsen Millesimo en Milaan. Hij liet zijn tegenstanders verdragen ondertekenen volgens zijn eigen voorwaarden. De Franse regering had hiervoor geen toestemming gegeven. De Franse regering was hierdoor boos op Napoleon geworden, maar doordat Napoleon de Italiaanse bevolking grote schatten geld liet betalen, kon hij de Franse regering toch nog tevreden houden door aan hen het geld te geven. Er was wel een regel dat de veroverde gebieden dezelfde grondwet moest aannemen als Frankrijk. Al de overwinningen van Napoleon waren ook onder het Franse volk bekend en al snel werd hij populairder en populairder. Door al zijn overwinningen werd hij gezien als de held van Frankrijk.

Veldslagen in Egypte
Na al zijn veroveringen in Italië ging hij op weg om Egypte te veroveren. De regering wou eigenlijk dat hij met zijn leger Engeland ging aanvallen, maar de beste manier om Engeland te veroveren vond Napoleon dat hij Egypte moest veroveren, omdat hij zo de Engelse handel in het Oosten kon blokkeren. Later bleek dat hij groot gelijk had en hij trok bij Malta Egypte binnen. Toen hij daar was(zie afbeelding 5) lukte het hem al snel om Egypte te veroveren, maar toen kwam er een tegenslag. De Engelsen hadden enkele dagen later de Slag om de Nijl gewonnen en daardoor hadden ze het Middellandse Zee gebied weer in handen. Hierdoor zat het leger van Napoleon vast in Egypte.

Naast Engeland begonnen ook Oostenrijk, Turkije, Rusland en Napels een oorlog met Frankrijk en Frankrijk verloor zo al haar bezittingen in Italië op Genua na. Toen Napoleon hoorde wat er allemaal was gebeurd met Frankrijk wist hij te ontsnappen uit Egypte en hij trok terug naar Parijs met zijn leger.

Napoleon aan de macht
In 1799 ging Napoleon proberen de regering af te zetten, want hij wou graag de macht in Frankrijk en de bevolking was ontevreden met de regering van toen. Op 9 november 1799 zetten hij de regering af door middel van een staatsgreep. Door Napoleon was het einde van de Directoire gekomen. Het eerste wat Napoleon deed was een nieuwe grondwet invoeren: vanaf toen kwamen er drie mannen, de drie consuls, aan de macht. Ze zouden samen het Consulaat (afbeelding 6) gaan vormen. Het consulaat bestond uit de eerste consul, Napoleon, de tweede consul, Emmanuel-Joseph Sieyès, en de derde consul, Pierre-Roger Ducos. Op 15 december 1799 werd het Consulaat geïnstalleerd. Ze mochten in totaal 10 jaar aan de macht blijven, maar eigenlijk had alleen de eerste consul, Napoleon dus, de macht over Frankrijk.

Toen Napoleon eindelijk aan de macht was probeerde hij Frankrijk weer op de been te krijgen. Hij begreep dat je een land pas goed kan opbouwen als er vrede is. Napoleon besloot om Engeland en Oostenrijk de vrede aan te bieden, maar deze waren het niet eens met de voorwaarden en ze gingen samen een bondgenootschap tegen Frankrijk vormen. Hierdoor kwamen er alsnog vele oorlogen, maar uiteindelijk won het leger van Napoleon. Op 9 februari 1801 in Lunéville werd het vredesverdrag door Oostenrijk en Napels getekend. Het bondgenootschap bestond inmiddels ook niet meer. Door dit vredesverdrag kreeg Frankrijk weer een groot deel van Italië terug, die ze verloor in 1798. Rusland tekende ook later het vredesverdrag.

Op 15 augustus 1801 sloot Napoleon een overeenkomst met Paul Pius VII, die ook wel bekend stond onder de naam het Concordaat. Op deze manier werd Napoleon ook geliefd bij de katholieken. Op 27 maart 1802 werd er ook vrede gesloten met de Engelsen.

Door alles wat Napoleon deed werd hij steeds populairder. Het volk wou zeer graag dat Napoleon consul voor het leven zou worden, en door een nieuwe grondwet, waarin stond dat hij zelf verdragen mocht sluiten en zelfs rechterlijke beslissingen ongedaan mocht maken, zette hij zijn machtspositie vast. Hierdoor werd Napoleon alleenheerser over Frankrijk en zo werd Frankrijk een dictatuur.

Maar Napoleon vond de titel ‘consul voor het leven’ niet goed genoeg en hij zorgde ervoor dat de senaat hem tot ‘Keizer der Fransen’ uitriep. Door het volk hierover te laten stemmen werd dit ook werkelijkheid. Op 2 december 1804 kroonde Napoleon zichzelf tot Keizer. Op dat moment had hij een erg groot stuk land van Europa in zijn bezit (afbeelding 7).

Napoleons fouten
Napoleon maakte ook wel eens fouten. Toen hij Rusland wou veroveren, maakte hij de fout dat hij de winters in Rusland vergeleek met die van westelijk Europa. Zijn traditionele manier om zijn leger van voedsel te voorzien, door middel van plunderen, mislukte totaal vanwege zijn enorme leger en doordat de Russen al het eten op het land hadden verbrand was dus geen eten meer en zijn leger stierf bij bosjes.

Door alle macht ontwikkelde Napoleon zich steeds meer tot een tiran. Door censuur en de geheime politie lukte het hem enig kritiek over hem te onderdrukken. Door steeds jongere mensen in zijn leger toe te voegen en door steeds oorlog te blijven voeren liet hij Frankrijk steeds meer uitputten.

De eerste verbanningOp 31 maart 1814 werd Parijs veroverd door de geallieerden, niet veel later nadat Napoleon probeerde Rusland te veroveren. Op 6 april 1814 werd Napoleon gedwongen om afstand van de troon te nemen en hij werd verbannen naar Elba, een eiland in de Middellandse Zee vlakbij de kust van Italië. Lodewijk XVIII nam de macht toen over in Frankrijk. Tien maanden later ontsnapte hij en ging hij terug naar Parijs. Daar werd hij met open armen ontvangen, omdat ze ontevreden waren over Lodewijk XVIII. Toen nam hij de macht weer over in Frankrijk.

De slag om Waterloo
Nadat Napoleon de macht weer had overgenomen zei hij dat hij alleen maar Frankrijk vreedzaam verder wou regeren. Zijn tegenstanders geloofden hier helemaal niets van, dus stelde ze een nieuw leger samen. Rusland, Oostenrijk, Pruisen en Engeland gingen samenwerken en maakten samen een nieuw leger om tegen Napoleon te kunnen vechten. Napoleon moest zich dan natuurlijk verdedigen om niet over te komen als een kwetsbare keizer. Napoleons plan was om de Engelsen en de Pruisen in de Zuidelijke Nederlanden te verslaan voordat ook de Oostenrijkers Napoleon gingen aanvallen, maar zijn plan mislukte. De Fransen, de Engelsen en een klein leger uit Nederland kwamen elkaar tegen bij Waterloo. Napoleon probeerde toen meerdere keren om dat leger te verslaan, maar de Engelsen, onder leiding van de hertog van Wellington, werden niet verslagen en toen de Pruisen zich bij de Engelsen aansloten, verloor hij de slag bij Waterloo (afbeelding 8) op 18 juni 1815.

Na de slag om Waterloo
Het Franse leger verliet na de slag het slagveld in een volledige chaos en trok zich via Charleroi terug over de Franse grens. Napoleon keerde toen terug naar Parijs, waar hij op 21 juni 1815 aankwam. Toen hij daar aankwam werd hij niet meer als keizer gezien en een paar weken wachtte hij zonder iets te doen op het landgoed Malamaison bij Parijs. Een poging om naar Amerika te vluchten mislukte omdat de Engelsen alle havens hadden afgesloten. Daarna vroeg hij maar politiek asiel aan in Engeland.

De tweede verbanning
De Engelsen beloofde om Napoleon op te vangen in hun eigen land, maar toen hij eenmaal in de handen van de Engelsen was verbraken ze de belofte en ze lieten hem weer verbannen. Hij werd afgevoerd naar het afgelegen eiland Sint-Helena vlakbij

Zuid-Afrika. Hij kreeg daar veel respect van de bewakers. Napoleon bracht de laatste jaren van zijn leven door met tuinieren en het opschrijven van zijn herinneringen.

Op 5 mei 1821 stierf Napoleon op Sint-Helena(afbeelding 9). Hij werd 51 jaar oud. Iedereen dacht dat hij was overleden aan kanker, waarschijnlijk maagkanker. Er zou dan sprake zijn van diffuse maagkanker, wat hij waarschijnlijk geërfd heeft. Waarschijnlijk waren zijn zus, zijn vader en zijn opa van zijn vaderskant ook hieraan gestorven. Na nader onderzoek kwam eruit dat in zijn haar een hoge concentratie arsenicum zat. Dit wijst erop dat hij waarschijnlijk vermoord was. Later kwam er uit onderzoek uit dat deze concentratie arsenicum al in zijn haar zat voordat hij werd verbannen. Dit was dus niet zijn doodsoorzaak. Tot op de dag van vandaag weten we nog steeds zijn doodsoorzaak niet.

Vrouwen en kinderen
Zoals ik al eerder in deze deelvraag heb vermeld is dat Napoleon getrouwd was met Joséphine de Beauharnais, maar niet echt het gevolg hiervan. Doordat Joséphine al eerder kinderen had gekregen, stapte Napoleon naar voren om de rol van vader op zich te nemen van Eugène en Hortense, maar daarnaast werd hij ook de ‘vader’ van hun nichtje Stéphanie. Doordat Joséphine geen kinderen meer kreeg met Napoleon vroeg hij een echtscheiding aan op 5 december 1809. Om zijn keizerschap te legitimeren trouwde hij met Marie Louise van Oostenrijk (afbeelding 10), dochter van keizer Frans II/I. Ze kreeg in 1811 een zoon: Frans Karel Jozef (Napoleon II).

In zijn huwelijk met Joséphine kreeg hij nog twee onwettige kinderen:
• Charles Léon (1806-1881) bij een hofdame van Joséphine.

• Alexandre Colonna (1810-1868) bij Maria Walewska, een Poolse gravin.

Verder zijn er nog een aantal personen waarvan vermoed wordt dat Napoleon de vader is:

• Émilie Louise Marie Françoise Joséphine Pellapra (1806-1871) bij Françoise-Marie Le Roy.

• Karl Eugin von Mühlfeld bij Victoria Kraus.

• Hélène Napoleone Bonaparte (1816-1910) bij gravin Montholon.

• Jules Barthélemy-Saint-Hilaire (1805-1895). De moeder van hem is onbekend.

• NN Collaert uit Linden(België).

Napoleon had natuurlijk commentaar op al deze vermoedens. Hij had er dan ook een verklaring voor: “Hoe zou ik bij dit alles ooit tijd hebben gehad Europa te veroveren” zei hij ooit.

Samenvatting
Wie was Napoleon in zijn leven en in zijn werk?

Napoleon was in zijn leven een zeer machtige man met vele kinderen, als we tenminste de kinderen die hierboven zijn opgesomd meetellen. In zijn werk was hij ook erg goed bezig: vanaf zijn 24e was hij al brigadegeneraal in het leger. Ook had hij erg mooie vrouwen in zijn leven gehad, zoals Joséphine de Beauharnais. Hij had grote stukken land van Europa veroverd en hij was ook nog eens erg populair onder het volk. Het ging fout tijdens de slag van Waterloo. Hij verloor deze en in één klap was hij geen keizer meer. Hij werd even later verbannen naar Sint-Helena waar hij eenzaam stierf.

Deelvraag 2:
Was Napoleon geliefd of gehaat?

Inleiding
Om een goed antwoord op mijn hoofdvraag te kunnen geven heb ik me ook de vraag gesteld: Was Napoleon geliefd of gehaat? Als een persoon geliefd wordt, dan heb je natuurlijk ook een grotere kans dat hij een held gezien wordt door het volk. Daarom ben ik dus op onderzoek uitgegaan om hierachter te komen.

Franse volk
Uit de informatie van de vorige deelvraag kan je aanleiden dat Napoleon in ieder geval door het Franse volk geliefd was. Doordat hij allemaal veldslagen had gewonnen in Italië werd hij vanaf dat moment bekend onder het Franse volk. Vanaf dat moment begon het Franse volk hem steeds meer te waarderen en lief te hebben en op een gegeven moment was hij zo populair dat ze heb ongeveer gingen aanbidden.

Bondgenoten
Naast dat het Franse volk werd Napoleon ook geliefd door zijn bondgenoten. In 1801 werd Oostenrijk een bondgenoot van Frankrijk en in datzelfde jaar werd ook Rusland een bondgenoot van Napoleon. In 1802 sloot ook Engeland zich aan bij het groepje bondgenoten. Napoleon had toen zoveel bondgenoten, dat hij eindelijk tijd had om Frankrijk een beetje te gaan opbouwen. Engeland, Oostenrijk en Rusland zijn maar voor een korte tijd bondgenoten van Frankrijk geweest. Engeland was in de periode dat Napoleon aan de macht was een bondgenoot en een vijand van hem.

Vijanden
Napoleon werd natuurlijk niet door iedereen geliefd, maar hij had natuurlijk ook nog allemaal vijanden. Vanaf 1803 kreeg Napoleon steeds meer vijanden erbij. Als eerste werd Engeland een vijand van hem, daarna sloten Rusland, Zweden, Duitsland, Oostenrijk en Napels zich bij Engeland. Even daarna verklaarde deze groep landen de oorlog.

Familie
Napoleon wou zijn populariteit en macht met zijn familie delen en hij gaf heel wat familieleden een stuk land of een heel land om over te gaan regeren.

• Zijn oudere broer Jozef werd koning van Napels en later de koning van Spanje.

• Zijn broer Lodewijk werd koning van Nederland.

• Zijn broer Jérôme werd koning van Westfalen.

• Zijn zus Elisa werd prinses van Lucca en Piombino en groothertogin van Toscane.

• Zijn zwager Joachim Murat werd koning van Napels(na Jozef).

• Zijn stiefzoon Eugène de Beauharnais onderkoning van Italië.

Deze verdeling was wel erg handig, want Napoleon was niet vaak in deze gebieden te vinden en zo kon hij dus nog steeds een beetje over zijn keizerrijk regeren. Hiernaast ziet u Jozef, Lodewijk, Jérôme, Elisa, Joachim Murat en Eugène de Beauharnais (afbeelding 11). Hij deed dus iets dat goed was voor zichzelf, hij hield hierdoor nog steeds heel zijn keizerrijk in de gaten, en hij maakte hierdoor ook zijn familieleden nog eens blij. Hij werd dus door zijn familieleden erg geliefd.

Samenvatting
Was Napoleon geliefd of gehaat?

Napoleon werd door zijn succes van zijn veldslagen met de dag populairder en hij werd op een gegeven moment aanbeden door het Franse volk. Ook werd hij geliefd door zijn bondgenoten zoals Oostenrijk, Rusland en Engeland, maar later werden deze allemaal vijanden van Napoleon. Deze landen waren niet de enige, want ook Zweden, Duitsland en Napels voegde zich aan dit lijstje toe. Samen verklaarde ze de oorlog. Naast dat er zoveel haat was, waren er nog een aantal mensen die hem erg aardig vonden, namelijk zijn eigen familie. Dit klinkt logisch, maar een paar familieleden maakte hij een koning van bijvoorbeeld Nederland en Spanje. Napoleon was dus door heel veel landen gehaat, maar door het Franse volk, zijn bondgenoten en door zijn familie werd hij erg geliefd.

Deelvraag 3:
Welke goede dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

Inleiding
Om uit te zoeken of Napoleon een held of een oorlogsmisdadiger is, dan is het erg handig om de dingen op te sommen die als iets goeds worden beschouwd. Als er meer slechte dingen dan goede dingen in dit profielwerkstuk voorkomen, dan heb je, naar mijn mening, sneller een eindoordeel gemaakt over Napoleon.

We zullen gelijk maar beginnen bij ongeveer het meest goede ding dat Napoleon in zijn leven heeft gedaan: de Code Napoleon.

De Code Napoleon

(afbeelding 12), ook wel du Code civil des Français, is het Franse wetboek van de burgerlijke rechten. Dit wetboek is tussen 1804 en 1807 geschreven. De eerste versie was in 1793 geschreven nadat de Franse revolutie was gestart. Het doel was om het Franse recht samen te krijgen, want er waren verschillende versies van de wet in Frankrijk. De eerste werd trouwens afgewezen door de nationale vergadering. In 1800 werd er door de commissie een nieuwe versie gemaakt. Deze commissie bestond uit de beste advocaten uit heel Frankrijk. Dit boek kreeg de naam Code Napoleon, omdat hij de opdracht had gegeven om dit wetboek te laten maken.

De Code Napoleon heeft een grote invloed gehad op bijna alle latere nationale wetgevingen. In 1960 waren er zelfs al meer dan 70 landen die hun wetgeving hadden afgeleid van dit wetboek. Dit gold voor Nederland van 1811-1838. Het Nederlandse burgerlijk wetboek uit het jaar 1838 was voor het meeste deel een vertaling van de Code Napoleon. Een gewijzigde versie hiervan wordt nog steeds gebruikt in België.

De Code Napoleon bevat de volgende kernpunten:
1. Iedereen is gelijk in de ogen van de wet.

2. Niemand is speciaal door geboorte (geen adel).

3. Vrijheid van godsdienst.

4. De staat en de kerk zijn gescheiden.

5. Vrijheid om te kiezen voor een baan welke jij leuk vindt.

6. Het versterken van de familie is mogelijk door:

- De nadruk komt te liggen op de vader als hoofd van het gezin.

- Er mocht alleen gescheiden worden bij 3 redenen:

* Bij overtuiging van een ernstig misdrijf.

* Bij grove beledigingen.

* Bij wreedheid.

(* Ook bij toestemming van allebei de personen mochten ze scheiden)

- Er werd vast gesteld wie de erfenis kon krijgen.

De Code Napoleon in werking deed de volgende dingen:

1. Het reserveerde de sociale richtlijnen van de revolutie.

2. Het beschermde de belangen van de opkomende middenklasse.

3. Het garandeerde burgerlijke vrijheden.

Nadat je deze kernpunten hebt gelezen denk je natuurlijk dat dit wetboek (bijna) alleen maar positieve kanten heeft, maar ook heeft dit wetboek enkele nadelen:

1. Een vrouw mocht niet stemmen.

2. Een vrouw moest haar man gehoorzamen, welke totale zeggenschap had over het bezit.

3. Een ongetrouwde vrouw had weinig rechten en kon geen legale voogd zijn.

4. Het was voor een man makkelijker om een scheiding aan te vragen dan voor een vrouw.

5. Als een man zijn vrouw in bed met een andere man vond, dan mocht hij haar legaal vermoorden, terwijl als dit voor de vrouw geldt ze terecht moest staan voor moord.

6. Kinderen hadden weinig rechten.

7. Onwettige kinderen hadden geen erfrecht.

De Code Napoleon bestond voor een hele lange tijd, ondanks alle fouten die erin stonden. De Code Napoleon hielp Napoleon om Frankrijk uit haar verleden te verlossen.

Achternamen
Naast de Code Napoleon heeft hij nog veel meer dingen gedaan die erg goed van hem zijn geweest. Op 18 augustus 1811 werd in Nederland een nieuwe wet ingevoerd: Een wet dat iedereen een achternaam moet hebben. Voordat deze wet werd ingevoerd hadden mensen alleen nog maar een voornaam. Vooral in de grotere steden wist je niet over wie ze het hadden, als mensen over ene Johan aan het praten waren. Met de invoer van de achternaam wist je tenminste over wie de mensen het hadden. Je was dan niet meer Johan, de slager, maar Johan Verkerk, de slager. U vindt meer informatie over de achternamen onder het kopje Burgerlijke stand.

Straatnamen
Napoleon heeft ook de straatnamen officieel ingevoerd in 1805. Vanaf dat moment was het verplicht om de huizen in de straat te nummeren en om de straten een officiële naam te geven. Dit wordt ook wel het Parijse systeem genoemd. In Nederland werd dit systeem voor het eerst in 1806 ingevoerd in Maastricht. Amsterdam volgde pas door dit systeem in 1875 in te voeren.

Burgerlijke stand
De burgerlijke stand is in 1811 ingevoerd door Napoleon doordat de Code Napoléon op 1 maart 1811 in Nederland werd ingevoerd. De burgerlijke stand houdt in dat in een register je burgerlijke staat staat, dus wanneer je geboren, overleden, getrouwd of gescheiden bent. Ook wordt sinds 1998 het geregistreerd partnerschap bijgehouden. In iedere gemeente in Nederland en België kan door een ambtenaar van de Burgerlijke Stand een huwelijk worden afgesloten en partnerschappen worden geregistreerd. De echte invoering van de burgerlijke stand verschilt per plaats. In Zeeuws-Vlaanderen en in de Zuidelijke Nederlanden was dit al in 1796 en in Friesland in 1812. De reden waarom Napoleon dit invoerde was omdat hij zo de dienstplicht beter kon afdwingen en om zo gemakkelijker de mensen belasting te kunnen laten betalen. Ook was je door de burgerlijke stand verplicht een achternaam te kiezen als je die nog niet had, maar veel mensen kozen alsnog geen achternaam. Op 17 mei 1813 werd er opnieuw gezegd dat je toch echt voor 1 januari 1814 een achternaam moest kiezen, maar alsnog waren er mensen die weigerde er eentje te nemen. Uit eindelijk lukte het Willem I (afbeelding 13) in 1825 dat alle mensen een achternaam namen, maar toen was Napoleon allang niet meer aan de macht. Hiernaast ziet u een overlijdensakte uit 1868(afbeelding 14).

Ovrige kleine verbeteringen:
• Door Napoleon rijden we in Europa bijna overal rechts.

• In de gebieden die door Napoleon waren bezet werden dezelfde maten en gewichten ingevoerd, zoals de kilo, de meter en de liter. De oude lokale maten werden afgeschaft.

• De maatschappelijke standen werden door hem afgeschaft. Ook de geestelijken en aristocratie kregen dezelfde rechten en plichten als de burgerij.

• Veel kleine staatjes werden samengevoegd tot een grote staat. Een voorbeeld hiervan is de Rijnmond. Dit is ook wel de provincie Limburg.

• Onderwijs en gezondheidszorg werden beter geregeld en ook voor de gewone burgers toegankelijk.

• Carrièremogelijkheden werden voor iedereen van het overheidsbestuur en van het leger mogelijk.

• Nadat Napoleon in 1815 was verslagen, werd de geroofde kunst teruggeëist. De kunstwerken werden niet langer als de privécollectie beschouwd van een koning of prins. Dit was het begin van de nationale musea in bijna alle Europese landen.

Samenvatting
Welke goede dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?


Napoleons belangrijkste goede daad die hij in zijn leven heeft gedaan is het bevel geven de Code Napoleon, ook wel de Code Civil, te maken. Hierin staan de burgerlijke rechten. Dit wetboek is zo erg belangrijk en bekend geworden, dat in 1960 er zelfs al 70 landen hun wetgeving hadden afgeleid van de Code Napoleon. Iedere dag wordt er wel gebruik gemaakt van het wetboek die eigenlijk ontstaan is door Napoleon. Ook zijn door hem achternamen verplicht gesteld. Vanaf 18 augustus 1811 moesten mensen een achternaam, maar voordat het eenmaal zover was dat alle mensen inderdaad een achternaam hadden, was het al 1825. Ook was Napoleon verantwoordelijk voor dat in Nederland en in nog veel meer andere landen alle straten een naam hebben. Napoleon voerde namelijk in 1805 in dat in alle straten het Parijse Systeem moest worden gebruikt. In Nederland werd dit voor het eerst gedaan in 1806. Naast de Code Napoleon vind ik de invoer van de burgerlijke stand het meest goede dat Napoleon heeft gedaan in zijn leven. Dit werd in 1811 ingevoerd en hierin staat je burgerlijke staat. Nog steeds zie je hiervan de gevolgen. In iedere gemeente in in ieder geval Nederland worden heel erg veel gegevens van alle inwoners geregistreerd in de burgerlijke staat. Kortom, als je alles zo bij elkaar zet heeft Napoleon erg veel goede dingen in zijn leven gedaan.

Deelvraag 4:
Welke slechte dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

Inleiding
Om uit te zoeken of Napoleon een held of een oorlogsmisdadiger is, dan is het erg handig om de dingen op te sommen die als iets slechts worden beschouwd. Als er meer slechte dingen dan goede dingen in dit profielwerkstuk voorkomen, dan heb je, naar mijn mening, sneller een eindoordeel gemaakt over Napoleon.

Oorlog gevoerd
Napoleon heeft in zijn leven heel veel oorlog gevoerd. Hij heeft in bijna alle landen in Europa gevochten en ook nog in Egypte. Hij begon in 1796 door delen van Italië te veroveren en uit eindelijk lukte het hem om heel Italië te bezitten. Hij deed dit met veel geweld en er kwamen toen ook veel mensen om. De verovering op Italië was voor Napoleon zeer gemakkelijk. Napoleon wou zijn rijk snel uitbreiden en in juli 1798 viel hij Egypte aan. In minder dan een maand veroverde hij een groot deel van Egypte, maar op 1 augustus 1798 wordt Napoleon door de Engelsen verslagen en moet hij Egypte verlaten.

Continentaal stelsel
Napoleon voerde in 1806 het continentaal stelsel in. Dat houdt in dat hij Britse producten op het Europese vaste land verbood om zo de economie in Engeland te laten instorten. Engeland werd hierdoor zo boos, dat ze verbood dat heel de wereld geen handel meer mocht gaan drijven met Frankrijk. Het Franse volk had hier waarschijnlijk onder te lijden vanwege een mindere variatie aan producten en voedsel. Daarom vind ik dat dit een slecht ding is dat hij heeft gedaan in zijn machtsperiode.

Samenvatting
Welke slechte dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

Napoleon heeft erg slechte dingen gedaan, zoals natuurlijk oorlog voeren. Dit had hij gewoon beter niet kunnen doen, want er waren hierdoor in zijn machtsperiode en daarvoor erg veel slachtoffers gevallen in heel Europa. Ook had hij het continentaal stelsel ingevoerd en mijn conclusie is dat dit ook iets slechts is dat Napoleon gedaan heeft, maar dan voor het Franse volk.

Deelvraag 5:
Hoe denken andere mensen over Napoleon?

Inleiding
Iedereen heeft zelf een mening over iets of iemand. Zelf heb ik die ook al over Napoleon. Maar hoe denken andere mensen over Napoleon? Om deze vraag te beantwoorden heb ik een kleine enquête gemaakt. Deze enquête heb ik uitgedeeld aan mensen die op hun eigen manier iets met geschiedenis te maken hebben. In dit groepje mensen zit één leraar, een jongeman die geschiedenis studeert aan de Erasmus Universiteit, een leerling uit havo-5 die in haar vakkenpakket geschiedenis heeft en een vriendin van me die later een beroep wilt uitoefenen die te maken heeft met geschiedenis. Ook heb ik nog een leraar een enquête gegeven, maar hij had erg kort geantwoord.

De eerste enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Ik ben [naam] , ben 18 jaar en ik zit in havo-5 op het [school].

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

* Verschillende oorlogen gevoerd tegen Rusland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

*Hij zat altijd met zijn hand op zijn borst

* Hij is verslagen bij Waterloo

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Ik vind dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

Wij leven nog steeds via regels die hij heeft opgesteld, dus ik wil helemaal niets veranderen.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Ik zou de regels opstellen naar mijn idealen, zoals ik nu leef.

Het profielwerkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

De tweede enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Ik ben [naam], ben 17 jaar en woonachtig in [plaats]. Ik doe de opleiding Gymnasium-6 aan de [school] met als profiel Economie & Maatschappij en ik heb ook nog Grieks hierbij. Ik heb onder andere ook Geschiedenis in mijn vakkenpakket en ik wil in dit gebied ook gaan werken in de toekomst.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Ik weet dat hij een leider van Frankrijk is geweest, dat hij is verslagen bij de slag van Waterloo, dat hij de achternaam heeft ingevoerd en dat hij flinke problemen met de Russen had. Zelf was hij nogal dictatoriaal afgeschilderd, was hij erg klein in lengte en had hij altijd zijn hand in zijn vest. Ook zijn die lekkere snoepjes naar hem genoemd.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Hij heeft een nogal negatieve presentatie in de tegenwoordige tijd. Hij wordt als een soort dictator afgeschilderd. Zoals we hem nu kennen lijkt hij een man die alleen maar op macht uit was, maar hij heeft ook wel goede dingen gedaan zoals het invoeren van de achternamen en door de basis van de burgerlijke rechten te leggen. Dit had erg grote en positieve gevolgen voor de rest van de wereld. Hij is dus een voornamelijk negatief historisch voorbeeld, maar met positieve ‘extra’s’.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

Minder veldslagen, zodat er minder doden zouden zijn gevallen. Ook zou ik

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Zoals ik al bij vraag 4 antwoordde zou ik ervoor zorgen dat er minder veldslagen zouden waardoor er minder doden zouden vallen. Ook zou ik ervoor zorgen dat vrouwen nog meer rechten zullen krijgen, want in de tijd dat Napoleon leefde hadden vrouwen die niet echt.

De derde enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Ik ben [naam] en al vele jaren docent Geschiedenis.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Franse revolutie, generaal, staatsgreep, keizerskroning, coalitieoorlogen, code Napoleon. Veroveringen  volkerenslag ->  eerste verbanning -> ontsnapping  100 dagen tijd  Waterloo  2e (laatste) verbanning. Overleden in 1821.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Beide.

• Positief: Code Napoleon  verspreiding idealen verlichting en deze vast laten leggen in allemaal wetten.

• Negatief: Dictator, gewelddadig, oorlogen.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

• Oorlogen

• Plunderingen soldaten: moesten leven van het land, grote aantal slachtoffers, onvrijheid.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

• Ik zou van Schiermonnikoog een verbanningsoord maken met als eerste veroordeelden: Rita Verdonk, Gordon en Gerard Joling.

• Censuur: Ik zou de TROS, SBS en RTL verbieden evenals de vrijheid van meningsuiting. Bij overtreding: Schiermonnikoog. Als ik Napoleon niet zou zijn en in zijn tijd de macht had in Europa, dan zou ik de vrijheid van meningsuiting invoeren, censuur afschaffen en meer democratie invoeren.

De vierde enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Mijn naam is [naam]. Ik ben een bachelorstudent geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, momenteel ben ik bezig aan het tweede en derde jaar van de studie.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Mijn kennis over Napoleon is redelijk. Ik heb nooit onderzoek naar hem gedaan, dus de kennis die ik heb over hem is eigenlijk de "basis", de kennis die iedereen geacht is over hem te hebben. Het hele verhaal over hoe Napoleon in Frankrijk aan de macht kwam, hoe hij zorgde voor hervormingen van de Franse legers, hoe hij zorgde voor opkomst van het nationalisme, de veroveringen van grote gebieden in Europa en het verhaal over zijn verbanningen en wederopkomst zijn me bekend.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Zowel positief als negatief. Het is maar net hoe verschillende zaken bekeken worden. Eén van de meest belangrijke veranderingen waar Napoleon voor gezorgd heeft, is een toename van nationalisme in Frankrijk en eigenlijk in heel Europa. Dit heeft zowel negatieve als positieve gevolgen gehad: Het positieve gevolg was dat er onder de bevolking meer gevoel van saamhorigheid ontstond. Het negatieve gevolg was dat er makkelijker nationale legers konden worden gecreeërd door deze saamhorigheid, waardoor de veldslagen veel massaler werden. Het is ook moeilijk te zeggen wat positief of negatief is. Sommige mensen zouden de hervormingen in het leger als positief zien (efficiënter) en sommige mensen zouden het als negatief zien (meer slachtoffers door het massaler worden).

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

Eigenlijk niets. Het verloop van de geschiedenis is een aaneenschakeling van verschillende gebeurtenissen. Als één van de vele gebeurtenissen anders zou zijn verlopen zou dit een grote invloed kunnen hebben gehad op latere gebeurtenissen. Het is niet te voorspellen wat er anders zou zijn geweest, op zowel positieve als negatieve manieren, als een aantal dingen die Napoleon heeft veroorzaakt anders zouden zijn verlopen. Misschien zou het zelfs op de hedendaagse samenleving invloed hebben gehad als een aantal dingen in die periode anders waren verlopen.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Wederom, uit belang van de gang van de geschiedenis niets. Als ik zelf Napoleon was en naar mijn eigen belang zou hebben gekeken, dan vind ik de grootste fout die Napoleon gemaakt heeft het binnentrekken van Rusland met een leger. In principe maakte hij dezelfde fout die Hitler anderhalve eeuw later ook maakte. Beide staatshoofden heeft het binnen gaan van Rusland vele verliezen van manschappen en moraal gekost door de kou en voedseltekorten. Ik was dus, als ik Napoleon was, Rusland niet binnengetrokken, of ik zou hebben gewacht op een warmer seizoen.

De vijfde enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Ik ben [naqam] en ik ben al vele jaren leraar Geschiedenis en Maatschappijleer.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Teveel om op te noemen.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Positief en negatief.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

De bovenstaande vraag keurde Mr. Dieleman af.

Oorlogen/censuur/uitbuiting/roofmentaliteit/machtshonger enzovoort.

• Positief: Decimale stelsel, Code Civil, burgerlijke stand enzovoort.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Op deze vraag heeft Mr. Dieleman geen antwoord gegeven.

Samenvatting
Hoe denken andere mensen over Napoleon?

De meeste mensen die ik deze enquête heb laten invullen en de mensen die ik heb geïnterviewd beschikken over de basiskennis over Napoleon. Alle mensen vinden dat hij een positief en een negatief voorbeeld is, dus ze weten ook allemaal dat hij ook goede dingen heeft gedaan in plaats van alleen maar oorlog voeren. Iedereen wilt wel wat veranderen aan wat Napoleon heeft gedaan, maar niet drastisch omdat nou zo eenmaal de geschiedenis is. Kortom, iedereen kent Napoleon wel en ook vrijwel iedereen vindt dat hij een positief en een negatief historisch voorbeeld is.

Deelvraag 6:
Hoe denk ik over Napoleon?

Inleiding
Het is natuurlijk ook belangrijk om mijn eigen mening over hem te geven. Ik heb namelijk via een paar enquêtes wel laten zien hoe andere mensen over hem denken, maar nog niet over hoe ik over hem denk. Daarom heb ik de enquête, die ik heb gebruikt voor deelvraag 5, zelf ook ingevuld.

1: Stel uzelf eens voor:
Ik ben [naam], ben nu 16 jaar en ik zit in havo-5 op [school] met als profiel Natuur & Gezondheid. Ik heb Frans als enige vak in mijn vrije ruimte, dus ik heb geen Geschiedenis.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Natuurlijk kan ik veel vertellen over wat ik allemaal weet over Napoleon, want ik heb dit profielwerkstuk zelf gemaakt. Daarom zal ik dus de dingen vertellen die ik over hem wist voordat ik aan dit profielwerkstuk begon.

Hij was keizer van Frankrijk aan het begin van de 19e eeuw. Hij was zeer klein en kwam oorspronkelijk uit Italië. Door zijn vele veldslagen overal in Europa had hij een groot deel van Europa veroverd. Onder het Franse volk werd hij met de dag populairder. Hij had altijd zijn hand in zijn jas zitten en er zijn ook snoepjes naar hem genoemd.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Vanwege zijn reputatie dat hij veel oorlog heeft gevoerd is hij in het algemeen een negatief historisch voorbeeld, maar hij heeft natuurlijk ook nog veel meer goede dingen gedaan zoals de Code Napoleon en door het verplicht te stellen dat de burgerlijke stand moet worden geregistreerd. Ik vind dat hij voor ons erg goede dingen heeft gedaan, dus vind ik hem een positief historisch voorbeeld met wel een aantal ‘slechte extraatjes’.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

Ik zou in ieder geval geen oorlog meer voeren, want daar vallen alleen maar slachtoffers door. Ook zou ik een aantal dingen in de Code Napoleon veranderen, want zoals u kunt zien op bladzijde 15 zijn er ook erg veel nadelen hieraan.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Als ik Napoleon was, dan zou ik blij zijn dat ik al keizer was van Frankrijk en ik zal dan denk ook niet verder gaan met het veroveren van landen. Ook zou ik proberen de leefomstandigheden van het Franse volk te verbeteren als ik in die tijd leefde. Je had rijke mensen, zoals de adel, en ook nog de armere mensen, de burgerij en de boeren. Ik zou ervoor proberen te zorgen dat het geld gelijk verdeeld wordt zodat er niemand erg rijk is en de ander straatarm. Als ik dit voor elkaar zou kunnen krijgen, dan was denk ik bijna iedereen gelukkiger en had ik de mensen ook nog erg blij gemaakt zodat ik nog meer geliefd wordt.

Samenvatting
Hoe denk ik over Napoleon?

Voordat ik aan dit profielwerkstuk begon, beschikte ik ook over de basiskennis over Napoleon. Inmiddels weet ik van mezelf dat ik natuurlijk heel veel meer over hem te weten ben gekomen zoals dat over de Code Napoleon en de burgerlijke stand, want dat wist ik hiervoor niet. Zelf vind ik hem een positief historisch voorbeeld, want hij heeft erg veel goede dingen gedaan die zelfs nu nog erg belangrijk zijn voor ons land en natuurlijk voor nog veel meer landen. Natuurlijk heeft hij erg slechte dingen gedaan, zoals oorlog voeren, maar zelf vind ik dat al zijn goede daden hoger meetellen dan allemaal oorlog voeren. Zelf zou ik wel wat dingen veranderen, zoals ervoor zorgen dat iedereen even rijk is. Kortom, ik denk erg positief over Napoleon, maar toch heeft hij slechte dingen gedaan en die kunnen we niet vergeten.

Deelvraag 7:
Welke dingen zien wij nu nog terug die Napoleon heeft aangericht?

Inleiding
Zelf wou ik graag weten welke dingen we nou nog terugzien van wat Napoleon heeft gedaan. Hiervoor is het dus handig dat ik over Napoleon zijn leven informatie heb opgezocht. Dit helpt om deze deelvraag goed te kunnen beantwoorden.

De Code Napoleon
In ruim 70 landen is het wetboek van de burgerlijke rechten afgeleid van de Code Napoleon en dat is naar mijn mening is dit het belangrijkste van wat we nu nog terug zien van wat Napoleon heeft aangericht.

Achternamen
De officiële invoering van de achternamen komt door Napoleon en dat zie je nu natuurlijk ook terug. Iedereen hier in Nederland en over ongeveer heel de wereld heeft een achternaam.

Straatnamen
Ook de officiële invoering van de straatnamen komt door Napoleon. Ook in Nederland en bijna overal in heel de wereld krijgen de straten een naam, maar we weten tenminste dat in Europa dat komt door Napoleon.

Burgerlijke stand
In Nederland wordt nog steeds je burgerlijke staat bijgehouden in je burgerlijke stand. De data wanneer je geboren bent, getrouwd, gescheiden, gestorven en dat soort dingen worden nog steeds bijgehouden. Weer een pluspuntje van Napoleon die je terug ziet.

Overige dingen
Ook had ik verteld in deelvraag 3 over een aantal kleine verbeteringen. Al die verbeteringen zien we nog steeds terug in Nederland. We rijden hier nog steeds rechts, we gebruiken nog steeds dezelfde maten en gewichten, Limburg is nog steeds een grote provincie, onderwijs is voor iedereen toegankelijk nu en er zijn carrièremogelijkheden voor het overheidsbestuur en het leger, maar ook voor de rest van bijna alle banen die er bestaan.

Monumenten
Ook zien we nog veel monumenten terug uit de tijd van Napoleon, zoals de Arc de Triomphe

(afbeelding 15). Kortom, we zien nog erg veel dingen terug die hij heeft aangericht.

Conclusie
Eindelijk kan ik een conclusie vormen op de vraag: Was Napoleon een oorlogsmisdadiger of een held? Deze conclusie is gevormd door de informatie die ik heb en door de enquêtes.

Mijn conclusie is dat Napoleon geen oorlogsmisdadiger en geen held, maar hij zit een beetje er tussenin en dan meer aan de kant van oorlogsmisdadiger. Dit komt, omdat hij natuurlijk oorlogen heeft gevoerd en dat er door hem heel erg veel mensen in heel Europa zijn gestorven, maar hij heeft ook erg veel goede dingen gedaan zoals de Code Napoleon en de burgerlijke stand. Hij is een stukje van onze geschiedenis geworden. Hij was ook een grote genie, want hij heeft zoveel dingen verzonnen die zo erg goed waren, zoals de Code Napoleon.

Mijn eigen mening staat los van de conclusie, maar ik vind dat hij ook tussenin oorlogsmisdadiger en held zit, maar dat hij dan meer richting aan de kant zit van de held. Dit komt omdat hij zulke fantastische dingen heeft gedaan, maar hij is geen volledige held vanwege al die oorlogen en het continentaal stelsel.

In ieder geval komt het erop neer dat ik de hypothese die ik in bladzijde 4 heb genoemd niet verworpen hoeft te worden. Het antwoord is goed en daar ben ik natuurlijk erg blij mee.

Bronnen

Inleiding
Om een goed profielwerkstuk te maken moet je natuurlijk wel goede bronnen hebben. Hieronder heb ik voor iedere deelvraag genoteerd welke bronnen ik hiervoor heb gebruikt. Dit is overzichtelijk en erg duidelijk, ook voor mij.

Deelvraag 1:
Wie was Napoleon in zijn leven en in zijn werk?

http://home.tiscali.nl/~mgelten/Staatshoofden/Napoleon/Napoleon.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte
http://spreekbeurt.freddoweb.nl/napoleon/napoleonfr.htm
http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/24305630/

Deelvraag 2:
Was Napoleon geliefd of gehaat?
http://members.lycos.nl/spreekbeurt/ws/napoleon/napoleon.htm

Deelvraag 3:
Welke goede dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

http://www.scholieren.com/werkstukken/13570
http://www.digischrift.nl/straatnamen/waarvandaan.htm
http://www.allesoverstraatnamen.nl/index.php?option=displaypage&Itemid=81&op=page&SubMenu=
http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerlijke_stand
http://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte

Deelvraag 4:
Welke slechte dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ottomaans_Egypte
http://nl.wikipedia.org/wiki/Continentaal_stelsel

Deelvraag 5:
Hoe denken andere mensen over Napoleon?


Voor deze deelvraag heb ik geen bronnen geraadpleegd, alleen maar de personen zelf.

Deelvraag 6:
Hoe denk ik over Napoleon?

Voor deze deelvraag heb ik geen bronnen geraadpleegd, alleen maar mezelf.

Deelvraag 7:
Welke dingen zien wij nu nog terug die Napoleon heeft aangericht?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Arc_de_Triomphe_(Parijs)

Het logboek
In het logboek staat vermeld op welke data ik aan het profielwerkstuk heb gewerkt, wat ik toen eraan had gedaan en ook nog de tijd die ik er toen aan had besteed.

Datum Activiteit Tijd

7/4/2008 Het onderwerp voor mijn profielwerkstuk bedacht 4 uur

10/6/2008 De hoofd- en deelvragen bedacht 2 uur

10/11/2008 Informatie over Napoleon opgezocht 2 uur

18/11/2008 Informatie over deelvraag 1 + deelvraag 2 opgezocht 3 uur

4/12/2008 begonnen aan deelvraag 1+begonnen aan de inleiding 3 uur

5/12/2008 Aan deelvraag 1 gewerkt 2 uur

6/12/2008 Enquête gemaakt 2 uur

7/12/2008 Inleiding afgemaakt + voorkant gemaakt + inhoudsopgave gemaakt + aan deelvraag 2 begonnen 3 uur

8/12/2008 Informatie over deelvraag 3 + deelvraag 4 opgezocht 2,5 uur

9/12/2008 Het eerste persoon geïnterviewd 1 uur

10/12/2008 Aan deelvraag 1 gewerkt 1,5 uur

11/12/2008 Het tweede persoon geïnterviewd 1 uur

12/12/2008 Aan deelvragen 3,4 en 6 begonnen 1 uur

13/12/2008 : Informatie over deelvraag 7 opgezocht 2 uur

14/12/2008 Het derde persoon geïnterviewd 1 uur + 2x 2 uur trein= 5 uur

16/12/2008 Aan deelvraag 2 gewerkt 1,5 uur

17/12/2008 Aan alle deelvragen gewerkt 2,5 uur

19/12/2008 Aan alle deelvragen gewerkt 2 uur

22/12/2008 Aan alle deelvragen gewerkt 5 uur

2/1/20008 Aan alle deelvragen gewerkt + deelvraag 7 5 uur

5/1/2008 De deelvragen 1, 2 en 3 afgemaakt 5 uur

7/1/2008 De deelvragen 4,5,6 en 7 afgemaakt + conclusie gemaakt 5 uur

8/1/2008 Het profielwerkstuk volledig afmaken 4 uur

Totaal: 68 uur


De tweede enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Ik ben [naam], ben 17 jaar en woonachtig in [plaats]. Ik doe de opleiding Gymnasium-6 aan de [school] met als profiel Economie & Maatschappij en ik heb ook nog Grieks hierbij. Ik heb onder andere ook Geschiedenis in mijn vakkenpakket en ik wil in dit gebied ook gaan werken in de toekomst.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Ik weet dat hij een leider van Frankrijk is geweest, dat hij is verslagen bij de slag van Waterloo, dat hij de achternaam heeft ingevoerd en dat hij flinke problemen met de Russen had. Zelf was hij nogal dictatoriaal afgeschilderd, was hij erg klein in lengte en had hij altijd zijn hand in zijn vest. Ook zijn die lekkere snoepjes naar hem genoemd.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Hij heeft een nogal negatieve presentatie in de tegenwoordige tijd. Hij wordt als een soort dictator afgeschilderd. Zoals we hem nu kennen lijkt hij een man die alleen maar op macht uit was, maar hij heeft ook wel goede dingen gedaan zoals het invoeren van de achternamen en door de basis van de burgerlijke rechten te leggen. Dit had erg grote en positieve gevolgen voor de rest van de wereld. Hij is dus een voornamelijk negatief historisch voorbeeld, maar met positieve ‘extra’s’.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

Minder veldslagen, zodat er minder doden zouden zijn gevallen. Ook zou ik

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Zoals ik al bij vraag 4 antwoordde zou ik ervoor zorgen dat er minder veldslagen zouden waardoor er minder doden zouden vallen. Ook zou ik ervoor zorgen dat vrouwen nog meer rechten zullen krijgen, want in de tijd dat Napoleon leefde hadden vrouwen die niet echt.

De derde enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Ik ben [naam] en al vele jaren docent Geschiedenis.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Franse revolutie, generaal, staatsgreep, keizerskroning, coalitieoorlogen, code Napoleon. Veroveringen  volkerenslag ->  eerste verbanning -> ontsnapping  100 dagen tijd  Waterloo  2e (laatste) verbanning. Overleden in 1821.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Beide.

• Positief: Code Napoleon  verspreiding idealen verlichting en deze vast laten leggen in allemaal wetten.

• Negatief: Dictator, gewelddadig, oorlogen.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

• Oorlogen

• Plunderingen soldaten: moesten leven van het land, grote aantal slachtoffers, onvrijheid.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

• Ik zou van Schiermonnikoog een verbanningsoord maken met als eerste veroordeelden: Rita Verdonk, Gordon en Gerard Joling.

• Censuur: Ik zou de TROS, SBS en RTL verbieden evenals de vrijheid van meningsuiting. Bij overtreding: Schiermonnikoog. Als ik Napoleon niet zou zijn en in zijn tijd de macht had in Europa, dan zou ik de vrijheid van meningsuiting invoeren, censuur afschaffen en meer democratie invoeren.

De vierde enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Mijn naam is [naam]. Ik ben een bachelorstudent geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, momenteel ben ik bezig aan het tweede en derde jaar van de studie.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Mijn kennis over Napoleon is redelijk. Ik heb nooit onderzoek naar hem gedaan, dus de kennis die ik heb over hem is eigenlijk de "basis", de kennis die iedereen geacht is over hem te hebben. Het hele verhaal over hoe Napoleon in Frankrijk aan de macht kwam, hoe hij zorgde voor hervormingen van de Franse legers, hoe hij zorgde voor opkomst van het nationalisme, de veroveringen van grote gebieden in Europa en het verhaal over zijn verbanningen en wederopkomst zijn me bekend.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Zowel positief als negatief. Het is maar net hoe verschillende zaken bekeken worden. Eén van de meest belangrijke veranderingen waar Napoleon voor gezorgd heeft, is een toename van nationalisme in Frankrijk en eigenlijk in heel Europa. Dit heeft zowel negatieve als positieve gevolgen gehad: Het positieve gevolg was dat er onder de bevolking meer gevoel van saamhorigheid ontstond. Het negatieve gevolg was dat er makkelijker nationale legers konden worden gecreeërd door deze saamhorigheid, waardoor de veldslagen veel massaler werden. Het is ook moeilijk te zeggen wat positief of negatief is. Sommige mensen zouden de hervormingen in het leger als positief zien (efficiënter) en sommige mensen zouden het als negatief zien (meer slachtoffers door het massaler worden).

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

Eigenlijk niets. Het verloop van de geschiedenis is een aaneenschakeling van verschillende gebeurtenissen. Als één van de vele gebeurtenissen anders zou zijn verlopen zou dit een grote invloed kunnen hebben gehad op latere gebeurtenissen. Het is niet te voorspellen wat er anders zou zijn geweest, op zowel positieve als negatieve manieren, als een aantal dingen die Napoleon heeft veroorzaakt anders zouden zijn verlopen. Misschien zou het zelfs op de hedendaagse samenleving invloed hebben gehad als een aantal dingen in die periode anders waren verlopen.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Wederom, uit belang van de gang van de geschiedenis niets. Als ik zelf Napoleon was en naar mijn eigen belang zou hebben gekeken, dan vind ik de grootste fout die Napoleon gemaakt heeft het binnentrekken van Rusland met een leger. In principe maakte hij dezelfde fout die Hitler anderhalve eeuw later ook maakte. Beide staatshoofden heeft het binnen gaan van Rusland vele verliezen van manschappen en moraal gekost door de kou en voedseltekorten. Ik was dus, als ik Napoleon was, Rusland niet binnengetrokken, of ik zou hebben gewacht op een warmer seizoen.

De vijfde enquête
1: Stel uzelf eens voor:

Ik ben [naqam] en ik ben al vele jaren leraar Geschiedenis en Maatschappijleer.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Teveel om op te noemen.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Positief en negatief.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

De bovenstaande vraag keurde Mr. Dieleman af.

Oorlogen/censuur/uitbuiting/roofmentaliteit/machtshonger enzovoort.

• Positief: Decimale stelsel, Code Civil, burgerlijke stand enzovoort.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Op deze vraag heeft Mr. Dieleman geen antwoord gegeven.

Samenvatting
Hoe denken andere mensen over Napoleon?

De meeste mensen die ik deze enquête heb laten invullen en de mensen die ik heb geïnterviewd beschikken over de basiskennis over Napoleon. Alle mensen vinden dat hij een positief en een negatief voorbeeld is, dus ze weten ook allemaal dat hij ook goede dingen heeft gedaan in plaats van alleen maar oorlog voeren. Iedereen wilt wel wat veranderen aan wat Napoleon heeft gedaan, maar niet drastisch omdat nou zo eenmaal de geschiedenis is. Kortom, iedereen kent Napoleon wel en ook vrijwel iedereen vindt dat hij een positief en een negatief historisch voorbeeld is.

Deelvraag 6:
Hoe denk ik over Napoleon?

Inleiding
Het is natuurlijk ook belangrijk om mijn eigen mening over hem te geven. Ik heb namelijk via een paar enquêtes wel laten zien hoe andere mensen over hem denken, maar nog niet over hoe ik over hem denk. Daarom heb ik de enquête, die ik heb gebruikt voor deelvraag 5, zelf ook ingevuld.

1: Stel uzelf eens voor:
Ik ben [naam], ben nu 16 jaar en ik zit in havo-5 op [school] met als profiel Natuur & Gezondheid. Ik heb Frans als enige vak in mijn vrije ruimte, dus ik heb geen Geschiedenis.

2: Wat is uw algemene kennis over Napoleon? Enkele voorbeelden geven a.u.b.

Natuurlijk kan ik veel vertellen over wat ik allemaal weet over Napoleon, want ik heb dit profielwerkstuk zelf gemaakt. Daarom zal ik dus de dingen vertellen die ik over hem wist voordat ik aan dit profielwerkstuk begon.

Hij was keizer van Frankrijk aan het begin van de 19e eeuw. Hij was zeer klein en kwam oorspronkelijk uit Italië. Door zijn vele veldslagen overal in Europa had hij een groot deel van Europa veroverd. Onder het Franse volk werd hij met de dag populairder. Hij had altijd zijn hand in zijn jas zitten en er zijn ook snoepjes naar hem genoemd.

3: Vindt u dat Napoleon Bonaparte een positief historisch voorbeeld is of vindt u dat hij een negatief historisch voorbeeld is?

Vanwege zijn reputatie dat hij veel oorlog heeft gevoerd is hij in het algemeen een negatief historisch voorbeeld, maar hij heeft natuurlijk ook nog veel meer goede dingen gedaan zoals de Code Napoleon en door het verplicht te stellen dat de burgerlijke stand moet worden geregistreerd. Ik vind dat hij voor ons erg goede dingen heeft gedaan, dus vind ik hem een positief historisch voorbeeld met wel een aantal ‘slechte extraatjes’.

4: Wat zou u willen veranderen aan wat Napoleon heeft veroorzaakt?

Ik zou in ieder geval geen oorlog meer voeren, want daar vallen alleen maar slachtoffers door. Ook zou ik een aantal dingen in de Code Napoleon veranderen, want zoals u kunt zien op bladzijde 15 zijn er ook erg veel nadelen hieraan.

5: Wat zou u doen/veranderen als u Napoleon zou zijn?

Als ik Napoleon was, dan zou ik blij zijn dat ik al keizer was van Frankrijk en ik zal dan denk ook niet verder gaan met het veroveren van landen. Ook zou ik proberen de leefomstandigheden van het Franse volk te verbeteren als ik in die tijd leefde. Je had rijke mensen, zoals de adel, en ook nog de armere mensen, de burgerij en de boeren. Ik zou ervoor proberen te zorgen dat het geld gelijk verdeeld wordt zodat er niemand erg rijk is en de ander straatarm. Als ik dit voor elkaar zou kunnen krijgen, dan was denk ik bijna iedereen gelukkiger en had ik de mensen ook nog erg blij gemaakt zodat ik nog meer geliefd wordt.

Samenvatting
Hoe denk ik over Napoleon?

Voordat ik aan dit profielwerkstuk begon, beschikte ik ook over de basiskennis over Napoleon. Inmiddels weet ik van mezelf dat ik natuurlijk heel veel meer over hem te weten ben gekomen zoals dat over de Code Napoleon en de burgerlijke stand, want dat wist ik hiervoor niet. Zelf vind ik hem een positief historisch voorbeeld, want hij heeft erg veel goede dingen gedaan die zelfs nu nog erg belangrijk zijn voor ons land en natuurlijk voor nog veel meer landen. Natuurlijk heeft hij erg slechte dingen gedaan, zoals oorlog voeren, maar zelf vind ik dat al zijn goede daden hoger meetellen dan allemaal oorlog voeren. Zelf zou ik wel wat dingen veranderen, zoals ervoor zorgen dat iedereen even rijk is. Kortom, ik denk erg positief over Napoleon, maar toch heeft hij slechte dingen gedaan en die kunnen we niet vergeten.

Deelvraag 7:
Welke dingen zien wij nu nog terug die Napoleon heeft aangericht?

Inleiding
Zelf wou ik graag weten welke dingen we nou nog terugzien van wat Napoleon heeft gedaan. Hiervoor is het dus handig dat ik over Napoleon zijn leven informatie heb opgezocht. Dit helpt om deze deelvraag goed te kunnen beantwoorden.

De Code Napoleon
In ruim 70 landen is het wetboek van de burgerlijke rechten afgeleid van de Code Napoleon en dat is naar mijn mening is dit het belangrijkste van wat we nu nog terug zien van wat Napoleon heeft aangericht.

Achternamen
De officiële invoering van de achternamen komt door Napoleon en dat zie je nu natuurlijk ook terug. Iedereen hier in Nederland en over ongeveer heel de wereld heeft een achternaam.

Straatnamen
Ook de officiële invoering van de straatnamen komt door Napoleon. Ook in Nederland en bijna overal in heel de wereld krijgen de straten een naam, maar we weten tenminste dat in Europa dat komt door Napoleon.

Burgerlijke stand
In Nederland wordt nog steeds je burgerlijke staat bijgehouden in je burgerlijke stand. De data wanneer je geboren bent, getrouwd, gescheiden, gestorven en dat soort dingen worden nog steeds bijgehouden. Weer een pluspuntje van Napoleon die je terug ziet.

Overige dingen
Ook had ik verteld in deelvraag 3 over een aantal kleine verbeteringen. Al die verbeteringen zien we nog steeds terug in Nederland. We rijden hier nog steeds rechts, we gebruiken nog steeds dezelfde maten en gewichten, Limburg is nog steeds een grote provincie, onderwijs is voor iedereen toegankelijk nu en er zijn carrièremogelijkheden voor het overheidsbestuur en het leger, maar ook voor de rest van bijna alle banen die er bestaan.

Monumenten
Ook zien we nog veel monumenten terug uit de tijd van Napoleon, zoals de Arc de Triomphe

(afbeelding 15). Kortom, we zien nog erg veel dingen terug die hij heeft aangericht.

Conclusie
Eindelijk kan ik een conclusie vormen op de vraag: Was Napoleon een oorlogsmisdadiger of een held? Deze conclusie is gevormd door de informatie die ik heb en door de enquêtes.

Mijn conclusie is dat Napoleon geen oorlogsmisdadiger en geen held, maar hij zit een beetje er tussenin en dan meer aan de kant van oorlogsmisdadiger. Dit komt, omdat hij natuurlijk oorlogen heeft gevoerd en dat er door hem heel erg veel mensen in heel Europa zijn gestorven, maar hij heeft ook erg veel goede dingen gedaan zoals de Code Napoleon en de burgerlijke stand. Hij is een stukje van onze geschiedenis geworden. Hij was ook een grote genie, want hij heeft zoveel dingen verzonnen die zo erg goed waren, zoals de Code Napoleon.

Mijn eigen mening staat los van de conclusie, maar ik vind dat hij ook tussenin oorlogsmisdadiger en held zit, maar dat hij dan meer richting aan de kant zit van de held. Dit komt omdat hij zulke fantastische dingen heeft gedaan, maar hij is geen volledige held vanwege al die oorlogen en het continentaal stelsel.

In ieder geval komt het erop neer dat ik de hypothese die ik in bladzijde 4 heb genoemd niet verworpen hoeft te worden. Het antwoord is goed en daar ben ik natuurlijk erg blij mee.

Bronnen

Inleiding
Om een goed profielwerkstuk te maken moet je natuurlijk wel goede bronnen hebben. Hieronder heb ik voor iedere deelvraag genoteerd welke bronnen ik hiervoor heb gebruikt. Dit is overzichtelijk en erg duidelijk, ook voor mij.

Deelvraag 1:
Wie was Napoleon in zijn leven en in zijn werk?

http://home.tiscali.nl/~mgelten/Staatshoofden/Napoleon/Napoleon.htm
http://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte
http://spreekbeurt.freddoweb.nl/napoleon/napoleonfr.htm
http://geschiedenis.vpro.nl/dossiers/24305630/

Deelvraag 2:
Was Napoleon geliefd of gehaat?
http://members.lycos.nl/spreekbeurt/ws/napoleon/napoleon.htm

Deelvraag 3:
Welke goede dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

http://www.scholieren.com/werkstukken/13570
http://www.digischrift.nl/straatnamen/waarvandaan.htm
http://www.allesoverstraatnamen.nl/index.php?option=displaypage&Itemid=81&op=page&SubMenu=
http://nl.wikipedia.org/wiki/Burgerlijke_stand
http://nl.wikipedia.org/wiki/Napoleon_Bonaparte

Deelvraag 4:
Welke slechte dingen heeft Napoleon in zijn leven gedaan?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Ottomaans_Egypte
http://nl.wikipedia.org/wiki/Continentaal_stelsel

Deelvraag 5:
Hoe denken andere mensen over Napoleon?


Voor deze deelvraag heb ik geen bronnen geraadpleegd, alleen maar de personen zelf.

Deelvraag 6:
Hoe denk ik over Napoleon?

Voor deze deelvraag heb ik geen bronnen geraadpleegd, alleen maar mezelf.

Deelvraag 7:
Welke dingen zien wij nu nog terug die Napoleon heeft aangericht?

http://nl.wikipedia.org/wiki/Arc_de_Triomphe_(Parijs)

Het logboek
In het logboek staat vermeld op welke data ik aan het profielwerkstuk heb gewerkt, wat ik toen eraan had gedaan en ook nog de tijd die ik er toen aan had besteed.

Datum Activiteit Tijd

7/4/2008 Het onderwerp voor mijn profielwerkstuk bedacht 4 uur

10/6/2008 De hoofd- en deelvragen bedacht 2 uur

10/11/2008 Informatie over Napoleon opgezocht 2 uur

18/11/2008 Informatie over deelvraag 1 + deelvraag 2 opgezocht 3 uur

4/12/2008 begonnen aan deelvraag 1+begonnen aan de inleiding 3 uur

5/12/2008 Aan deelvraag 1 gewerkt 2 uur

6/12/2008 Enquête gemaakt 2 uur

7/12/2008 Inleiding afgemaakt + voorkant gemaakt + inhoudsopgave gemaakt + aan deelvraag 2 begonnen 3 uur

8/12/2008 Informatie over deelvraag 3 + deelvraag 4 opgezocht 2,5 uur

9/12/2008 Het eerste persoon geïnterviewd 1 uur

10/12/2008 Aan deelvraag 1 gewerkt 1,5 uur

11/12/2008 Het tweede persoon geïnterviewd 1 uur

12/12/2008 Aan deelvragen 3,4 en 6 begonnen 1 uur

13/12/2008 : Informatie over deelvraag 7 opgezocht 2 uur

14/12/2008 Het derde persoon geïnterviewd 1 uur + 2x 2 uur trein= 5 uur

16/12/2008 Aan deelvraag 2 gewerkt 1,5 uur

17/12/2008 Aan alle deelvragen gewerkt 2,5 uur

19/12/2008 Aan alle deelvragen gewerkt 2 uur

22/12/2008 Aan alle deelvragen gewerkt 5 uur

2/1/20008 Aan alle deelvragen gewerkt + deelvraag 7 5 uur

5/1/2008 De deelvragen 1, 2 en 3 afgemaakt 5 uur

7/1/2008 De deelvragen 4,5,6 en 7 afgemaakt + conclusie gemaakt 5 uur

8/1/2008 Het profielwerkstuk volledig afmaken 4 uur

Totaal: 68 uur


Evaluatie
1. Was het kiezen van het onderwerp en het formuleren van de hoofdvraag moeilijk of juist niet?
Zeer eenvoudig / tamelijk eenvoudig / eenvoudig / tamelijk moeilijk / zeer moeilijk

Welke problemen kwam je tegen?

- Ik vond het kiezen van het onderwerp niet zo erg gemakkelijk, maar ik kwam er wel uit. Ik vond het antwoord geven op de hoofdvraag ook best wel lastig.

2. Was het formuleren van deelvragen moeilijk?
Zeer eenvoudig / tamelijk eenvoudig / eenvoudig / tamelijk moeilijk / zeer moeilijk

Welke problemen kwam je tegen?

- Ik kwam alleen maar problemen tegen bij de deelvragen 2 en 4, want ik wist niet goed hoe ik hier een toch wel groot antwoord op moest geven.

Wat ga je de volgende keer anders doen?

- Misschien makkelijkere deelvragen bedenken. Volgens mij was dat het enige.

3. Was het een probleem om de juiste informatiebronnen/data te vinden?
Geen enkel probleem / een klein probleem / een groot probleem

Welk probleem kwam je tegen?

- Ik kwam eigenlijk geen problemen tegen.

Wat ga je de volgende keer anders doen en hoe?

- Ik ga denk ik niks anders doen de volgende keer.

4. Hoe verliep de organisatie van het werk?
Zeer goed / goed / matig / slecht

Welke problemen kwam je tegen?

- Ik ben niet goed in plannen, dus kwam ik een klein beetje in tijdnood te zitten.

Wat ga je de volgende keer anders doen en hoe?

- Ik probeer op tijd te beginnen door middel van consequent te zijn en mezelf ertoe te verplichten op tijd te beginnen.

5. Hoe verliep de samenwerking?
Zeer goed / goed / matig / slecht

Welke problemen kwam je tegen?

- Ik kwam eigenlijk geen problemen tegen.

Wat ga je de volgende keer anders doen?

- Eigenlijk niks denk ik, want het alleen werken bevalt me erg goed.

6. Was het verzamelen van informatie/data een moeilijke opgave of juist eenvoudig?
Zeer eenvoudig / tamelijk eenvoudig / eenvoudig / tamelijk moeilijk / zeer moeilijk

Welke problemen kwam je tegen?

- Ik kon wel genoeg informatie op het internet vinden, maar absoluut niks in de bibliotheek en dat vond ik wel erg jammer en ook wel erg vreemd.

Wat ga je de volgende keer anders doen en hoe?

- Ik ga denk ik proberen informatie te zoeken uit boeken door op meer plekken te gaan zoeken.

7. Hoe verliep het selecteren en verwerken van de informatie?
Zeer goed / goed / matig / slecht

Welke problemen kwam je tegen?

- Het verwerken van de informatie vond ik erg lastig.

Wat ga je de volgende keer anders doen?

- Misschien van te voren oefenen met het verwerken van informatie.

8. Was het beantwoorden van de hoofdvraag of het toetsen van de hypothese na het voorafgaande moeilijk of ging het juist vanzelf?
Zeer eenvoudig / tamelijk eenvoudig / eenvoudig / tamelijk moeilijk / zeer moeilijk

Welke problemen kwam je tegen?

- Dat het beantwoorden van de hoofdvraag niet echt makkelijk was.

Wat ga je de volgende keer anders doen en hoe?

- Ik zal denk ik oefenen met het beantwoorden van moeilijke vragen, maar ik heb geen idee.

9. Leverde het kiezen van de wijze van presenteren / het presenteren zelf problemen op?
Geen enkel probleem / een klein probleem / een groot probleem

Welke problemen kwam je tegen?

- Ik vind dat er geen problemen waren.

Wat ga je de volgende keer anders doen en hoe?

- Ik heb echt geen idee wat ik anders kan doen.

10. In hoeverre ben je tevreden over de inhoud van de presentatie?

Zeer tevreden / tamelijk tevreden / tevreden / tamelijk ontevreden / zeer ontevreden

11. Welke cijfer zou je jezelf willen geven als je rekening houdt met de antwoorden op bovenstaande vragen?
Een 7 / 7,5.

REACTIES

H.

H.

he bij de slechte dingen bij napoleon kan je wel wat beter doen te weinig

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.