Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Factoren die hebben geholpen bij de economische groei van China

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 1101 woorden
  • 21 november 2009
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
33 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. welke factoren hebben een rol gespeeld bij de economische groei van China.

Factoren:
1. Politieke verandering
2. Structuur van de economie ( landbouw, industrie en diensten sector)
3. Natuurlijke hulpbronnen ( grondstoffen )
4. Beschikbaarheid van kapitaal
5. Mentaliteit
6. Grote van het land ( landsdelen, waar wel ontwikkeling en waar niet)

We onderzoeken al deze factoren of China er voordeel of nadeel er aan heeft. En als dat wel is gaan we het nader onderzoeken.

Politiek

Om te kunnen begrijpen waar de economische groei vandaan komt en hoe deze groei zich zal gaan ontwikkelen moet je weten wat de geschiedenis, op politiek gebied, van China is. In deze geschiedenis komen voor westerse begrippen vrij onbekende situaties naar voren, wat waarschijnlijk de reden is waarom ‘het Westen’ economisch zo lang heeft voorgelopen op China.


Voordat China groot werd was Mao de baas hij had zich niet gericht op de economie. Maar juist na zijn dood nam de regering het over. Die richten zich totaal op de ontwikkeling van de economie en dat bleek een enorm succes te zijn.

Structuur van de economie
De Chinese economie wordt gekenmerkt door een onevenredig groot aandeel van de industrie en een dienstensector die sterk in ontwikkeling is. De economie van China is geleidelijk overgegaan van een staats- naar een markteconomie. De herstructurering van de economie heeft ertoe geleid dat het bbp sinds 1978 meer dan vertienvoudigd is. Daarom worden de economische vijf- en tienjarenplannen steeds meer gezien als een overzicht van prioriteiten.

De landbouwsector vervult nog steeds een uiterst belangrijke rol in China. Er zijn plannen om de landbouwproductiemethoden te moderniseren.

De industriële sector bestaat enerzijds uit vele verlieslijdende staatsbedrijven die vooral actief zijn in de zware industrie en anderzijds uit de bloeiende lichte industrie. De licht industriële activiteiten worden veelal ondernomen door coöperaties - zoals de ‘townships and villageenterprises’ en de urbancollectives - die het snel groeiende particuliere midden- en kleinbedrijf vormen en de in China gevestigde buitenlandse ondernemingen. Vele staatsindustriële bedrijven staan aan de vooravond van een ingrijpende herstructurering.

De private sector ontwikkelt zich voorspoedig, maar is vooral geconcentreerd in de oostelijke kustprovincies van het land, terwijl de zware industrie is gevestigd in de meer in het binnenland en noordoostelijk gelegen provincies.

Bijdrage sectoren aan het bbp van China (in procenten)
2004 2005 2006 2007 2008
Landbouw 13,4 12,2 11,3 11,1 11,3
Industrie 46,2 47,7 48,7 48,5 48,6
Diensten 40,4 40,1 40,0 40,4 40,1
Bron: EIU

Natuurlijke hulpbronnen Grondstoffen

China heeft een grote hoeveelheid aan grondstoffen. China is de grootste rijst- en tarweteler van de wereld. Daarnaast is het land een belangrijke producent van gerst, pinda's, graan, sojabonen en aardappels. China is verder de grootste producent van katoen en tabak en is een belangrijke producent van oliezaad, zijde, thee, hennep, suikerriet en suikerbieten. China is bovendien één van de belangrijkste mineraalproducerende landen van de wereld. Het land bezit vooral veel steenkool en is de grootste steenkoolproducent van de wereld.

Door de grote hoeveelheid mensen die er in China wonen moeten er veel meer worden geproduceerd en word er ook veel meer geconsumeerd. Dus zal er niet genoeg grondstoffen zijn in eigen land en gaat China het importeren uit andere landen. Wat China voornamelijk importeert zijn olie, basis metalen ( koper, tin, staal e.d.) dat word in de foto hieronder duidelijk gemaakt en zie je meteen ook waar ze het vandaan halen.

( foto : http://www.indymedia.be/files/untitled.JPG )

Beschikbaarheid van kapitaal

China beschikt over een redelijk groot kapitaal, doordat het westen graag goedkope producten uit China en andere Aziatische landen koopt, en omdat het Westen maar niet ophoudt om steeds meer olie te verbruiken. Olie die de meeste landen zelf niet of niet voldoende hebben – hopen de reserves in de landen van Azië en het Midden-Oosten zich op. Onze onverzadigbare honger naar energie en goedkope industriële goederen maakt dat die landen nu over gigantische hoeveelheden kapitaal beschikken. Wij importeren veel meer van hen dan zij van ons.

Andere landen geven uit terwijl China spaart. Maar met dat geld moet wat gebeuren.
China heeft wel kapitaal, maar kan dat niet allemaal in eigen land kwijt. De economie zou nog meer oververhit raken. China heeft wel kapitaal maar onvoldoende beleggingsmogelijkheden. Amerika daarentegen biedt ruime beleggingsmogelijkheden, maar beschikt niet over voldoende kapitaal. Immers, het geld dat de Amerikanen hadden kunnen sparen, hebben ze besteed aan olie en aan Chinese artikelen.

Het Chinese BBP komt omgerekend uit op ongeveer 2,8 biljoen euro op januari 2009.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de Chinese economie in 2010 die van Japan zal passeren als de een na grootste ter wereld. Per hoofd van de bevolking heeft China echter nog een eind te gaan. Het BBP per inwoner ligt nog in 131 landen hoger dan in China.

Mentaliteit

De mentaliteit van China speelt ook een rol in de groei van de economie. De Chinezen werken hard, en hebben goede handelsgeest. Ze waren al heel lang grote handelaren. Ze reisde hele wereld rond voor goederen en om zelf geld te verdienen. Chinezen vinden respect en familie heel belangrijk daardoor kunnen ze ook beter werken, ze zetten altijd door. Door de andere manier van denken kunnen bedrijven uit andere landen moeilijk een goed begin maken in China want ze begrijpen de chinezen niet.

Been voorbeeld van Chinezen restaurants in Nederland. Chinezen hebben prestatiedrang en een langetermijn-perspectief. Ze werken hard, zeuren niet en willen hoe dan ook als horeca-ondernemer slagen. En omdat Chinese migranten willen dat hun nageslacht het beter heeft dan zijzelf, doen ze er alles aan om de studie van hun kinderen te bekostigen. Verder zijn Chinezen flexibel en innovatief. In hun restaurants is de klant nog koning en worden de gerechten aangepast aan de smaak van het publiek.


Chinezen zijn trots op hun eeuwenoude taal en cultuur en zijn loyaal aan elkaar. Die solidariteit zien we vooral binnen de familie: verwanten staan elkaar moreel en financieel bij, bijvoorbeeld door geld aan ondernemende broers of neven uit te lenen. Al deze Chinese restaurateurs staan model voor hun landgenoten in China zelf.

Grote van het land

'China is een slapende reus', zei Napoleon ooit over dit immense Aziatische land met zijn 1,3 miljard inwoners. Het Rijk van het Midden, zoals de Chinezen hun land veelzeggend noemen, maakt een enorme economische groei door. Vooral in de steden in het oosten en zuidoosten van China in de ontwikkeling het grootst.

Het gat in China tussen stad en land, kust en binnenland en rijk en arm is nog groot. Afgezien van een middenklasse van zo'n honderd miljoen stedelingen leeft een groot deel van de bevolking nog onder armoedige omstandigheden.

Door dat de Oost-Chinese zee aan China licht zijn er havens die heel goed voor de economie van China zorgen.

De meeste mensen wonen in (in volgorde van belangrijkheid): Shanghai, Beijing, Chongqing, Tianjin, Wuhan, Guangzhou, Harbin, Shenyang, Chengdu, Nanjing, Changchun, Xi'an en

REACTIES

J.

J.

Hoi,

?Waar heb je deze informatie allemaal vandaan??

ik hoor t graag,

jessica

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.