De ontleding van suiker door thermolyse

Suiker kent iedereen wel. Het wordt gebruikt voor consumptie. Denk maar aan een klontje suiker bij de koffie of snoepgoed. Alles wat zoet is bevat wel suiker. Het is dus een erg belangrijke smaakstof. Voor scheikunde gebruikten we voor deze proef suiker. We gingen het thermolyseren.Met het experiment wilden we gaan kijken wat er zou gaan gebeuren, als we suiker gaan verwarmen. We wilden onderzoeken of er een ontledingsreactie zou plaatsvinden, en wat daarvan te zien is.Het volgende hadden we voor het experiment gebruikt:· Reageerbuisje

· Droog kristalsuiker

· Gasbrander + lucifers

· Reageerbuishouder

We namen een lege en droge reageerbuis. Daarin deden we wat droog kristalsuiker. Toen gingen we het verwarmen met een gasbrander, met een doorzichtige vlam. Die staken we aan met lucifers. We hielden het reageerbuisje vast met een klem. Wanneer de suiker bruin werd, hielden we even op met het verhitten om het mengsel te ruiken en te bekijken. Daarna hielden we de reageerbuis weer boven de gasbrander. Dit keer met een ruisende vlam met kern. Af en toe hielden we de top van de reageerbuis bij de vlam. Er kwam een brandende vlam uit de reageerbuis. Daarna verwarmden we de reageerbuis weer. Na dat we de vlam een aantal keer zichtbaar hadden gemaakt, hielden we op met het verwarmen.Voor het uitvoeren van de proef, hadden we te maken met een witte stof, bestaande uit fijne korreltjes. Net gewoon suiker dus. Bij de eerste verwarmingsfase, werd de suiker al snel bruin. Het volume werd ook meer. Het begon ook te borrelen. Dat duidt erop dat het een vloeistof was geworden, die overigens ook niet meer uit korrels bestond. Ook kwam er roet op de reageerbuis, op de plek waar die verwarmd werd. Bij het verder verwarmen werd de suiker zwart. De vlam zag er oranjerood uit. Verder rook de stof naar karamel. Ook zagen we dat er een hoge temperatuur was, door de golvende lucht. Verder hebben wij niets bijzonders waargenomen.

Er heeft een reactie plaatsgevonden; er was één beginstof en er zijn ten minste twee reactieproducten ontstaan; er is dus sprake van een chemische reactie.

Voor het doen verlopen van de reactie moest voortdurend warmte worden toegevoerd; de reactie is endotherm.Reactieschema van de ontleding van suiker:suiker (s) --> karamel (s) + water (l) + brandbare gas (g)De suiker werd tijdens deze proef niet verbrand, omdat het nog uit verschillende componenten bestond die niet zomaar zouden branden. Ook is de ontbrandingstemperatuur van suiker veel hoger dan de temperatuur die bij de proef behaald werd.Door het uitvoeren van de proef, de thermolyse van suiker, hebben we kunnen zien dat suiker makkelijk is te ontleden door middel van verhitten. Dit met een ruisende vlam met kern. We zagen dat de suiker veranderde en dat er stoffen ontsnapten.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.