Eindexamens 2025

Wij helpen je er doorheen ›

Sublimering van jood

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vwo | 386 woorden
  • 21 oktober 2009
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 4
7 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Inspiratie nodig voor je profielwerkstuk?

Ben jij op zoek naar een onderwerp voor je profielwerkstuk, maar weet je niet waar te beginnen? Bij de Universiteit Twente vind je volop inspiratie. Van organen op chips tot fast fashion tot het programmeren van een robot – er is altijd wel een onderwerp dat bij jouw interesses past.

Lees meer!
Benodigdheden

- brander
- metalen lepel
- lucifers
- vijf genummerde reageerbuizen met in elke buis één van de benodigde stoffen en een spatel: - calciumcarbonaat
- citroenzuur
- kamfer
- glucose
- natriumchloride

Uitvoering.

1. Bekijk de stoffen goed en stel vast of hun zichtbare eigenschappen verschillen. Omschrijf het uiterlijk zo duidelijk mogelijk. Heeft de stof bijvoorbeeld grote of kleine kristalletjes, of is de stof een poeder?
2. Ruik voorzichtig aan de stoffen.
3. Als je een potje met stof krijgt, beschouw deze dan als een voorraadvat. Haal met de spatel die bij dat potje hoort een klein beetje van de stof uit het potje. Hier doe je je experiment mee.
4. Breng een beetje van elke stof op een lepel en verhit hem voorzichtig in een blauwe vlam. Stel vast of de verhitte stof brandbaar is. Dit doe je door de lepel een beetje schuin te houden en vervolgens uit de vlam te halen. Blijft de stof ook buiten de vlam branden dan mag je concluderen dat de stof brandbaar is. Noteer voor elke brandbare stof zo nauwkeurig mogelijk hoe hij verbrandt. Spoel de lepel na ieder brandbaarheids proefje af met water (let op sissen: de lepel is heet!) en droog hem vervolgens met een papiertje.
5. Probeer een paar korreltjes van de onbekende stoffen op te lossen in water, dit doe je door een beetje in een reageer buisje te stoppen en daarbij gezuiverd water te doen. Schud de reageerbuis een beetje op en neer zodat het goed mengt, als je hiermee klaar kun je concluderen of de stoffen oplosbaar zijn of niet. Spoel het buisje hierna met water uit en stop het in het rekje.
6. Ruim alles weer op en geef de potjes naar de leraar terug.

Resultaten:

Nummer van de stof 1 2 3 4 5
uiterlijk Grote, witte korrels Wit poeder Wit kristal Wit kristal Wit poeder
geur Fris Zepig, matig sterk Muffe geur Geurloos Geurloos
brandbaarheid Ja. Direct in brand Verbrand niet, maar vlam wordt geel. Er gebeurt niets Eerst smelt het, dan gaat het in brand Na lange tijd in brand
oplosbaarheid Er gebeurt niets Water wordt wit, dus het mengt. Lost compleet op Lost compleet op Lost compleet op

Conclusie:

Als je de meetresultaten (hierboven aangegeven in de tabel) vergelijkt met de stofeigenschappen van de genoemde stoffen, kom je tot deze verhoudingen.

Nummer van de stof Naam van de stof
1 Kamfer (Frisse geur)
2 Calciumcarbonaat (onoplosbaar)
3 Natriumchloride (Niet brandbaar)
4 Citroenzuur
5 glucose

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.