Shampoo

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vmbo | 414 woorden
  • 8 december 2003
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
63 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Scheikunde shampoo proef Benodigdheden:

-Medicijn bekertje van 30 ml -Detergent oplossing -Water -1 roerstaafje Uitvoering:

-Meet 5 ml detergent oplossing af in het medicijnbekertje. -Meet 15 ml water af. -Doe dit ook in het medicijnbekertje. -Roer het geheel nu voorzichtig door elkaar. Als je te hard roert, komt er teveel lucht in je shampoo en krijg je belletjes. -Je shampoo is gereed voor gebruik.

Wat vind je van de kleur, geur, stroperigheid?

Kleur: Doorzichtig
Geur: appel
Stroperigheid: kleverig

we moesten shampoo maken. Je deed water en detergent oplossing door elkaar in het medicijn bekertje. Dan ging je roeren met een roerstaafje, ik verwachte al wel dat het ging schuimen omdat dat bij shampoo altijd het geval is. Als je daar klaar mee was kon je er ook een kleur en een geur in doen. Zelf heb ik als geur: pepermunt genomen, en als kleur: paars. De geur en kleur kregen we van de leraar, en mochten we dus niet zelf in de shampoo doen. Die van mij was helemaal mislukt want er zat veel te veel zout in.

Onderzoeksresultaten: Ik ben er achter gekomen dat shampoo maken helemaal niet zo moeilijk is, maar wel precies moet doen. Want als je er maar een beetje teveel water of zout in doet, word je shampoo al gauw te dun.

Verwachting: Juist.

verglijk jouw shampoo met shampoo uit de winkel Benodigdheden: -1 Bekerglas -1 roerstaafje -Gekochte shampoo -Je zelfgemaakte shampoo -Water Uitvoering:

a) Doe 20 ml water in een bekerglas
b) Doe 1 ml van je zelfgemaakte shampoo erbij
c) Roer 2 minuten stevig met een roerstaafje in het mengsel. Door het roeren ontstaat er schuim. d) Meet en noteer. e) De dikte van de schuimlaag is ongeveer 3 centimeter. f) De schuimlaag blijft ongeveer 1 minuut even hoog. g) Herhaal de proef met een gekochte shampoo. h) De dikte van de schuimlaag is ongeveer 4 centimeter. i) De schuimlaag blijft ongeveer 1 minuut even hoog. j) Schuimt je eigen shampoo beter/even goed/slechter dan de gekochte shampoo.

Hier moesten gekochte shampoo gaan vergelijken met je zelfgemaakte shampoo. Nu moest je geen 15 ml water in het bekerglas doen maar 20 ml. Daarna moesten we twee minuten gaan roeren. En weer kwam er “natuurlijk” schuim. Dat schuim moest je opmeten en kijken hoelang het even hoog bleef staan. Maar dat duurde wel erg lang dus na 1 minuut meten zijn we maar gestopt. Dit moesten we ook doen met de gekochte shampoo. Mijn eigen shampoo werd even hoog als deze gekochte shampoo en bleef even lang staan. (dachten we)

REACTIES

I.

I.

Waarom zet jij er ik neer?

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.