Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Reacties bij verschillende temperaturen

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • Klas onbekend | 379 woorden
  • 1 augustus 2001
  • 28 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
28 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Reacties bij verschillende temperaturen Uitvoering: We mengen 6 verschillende oplossingen en we kijken daarbij hoe snel deze oplossingen reageren bij verschillende temperaturen. Als 6 oplossingen hebben we: A Buffer (CH3COOH met CH3COONa) 0,5 M B Kaliumjodide -oplossing (KI) 0,1 M C Na-2S2O3 -oplossing (natriumthiosulfaat) 0,01M D Verdunde zetmeeloplossing ("stijfsel") E Gedestilleerd water F Waterstofperoxide -oplossing (H2O2) 0,2M Bij a) doen we 10ml van de oplossingen A, B, C, D en 50 ml van oplossing E bij elkaar in een erlenmeyer en brengen de erlenmeyer naar de plaats waar we de proef uit gaan voeren. Dan verwarmen we het de erlenmeyer met de 5 stoffen erin op een driepoot met een gaasje tot ongeveer 20°C, halen we de erlenmeyer van de driepoot af en voegen we 10ml van oplossing F toe. We meten hoelang het duurt voordat de oplossingen volledig gereageerd hebben. Als het mengsel blauw wordt is de reactie min of meer afgelopen, en schrijven we de tijd op. De andere proeven doen we op de zelfde manier, maar dan met andere temperaturen, namelijk b) ± 30°C, c) ± 40°C, d) ± 50°C en e) ± 60°C. Van de proeven b) t/m e) meten we ook hoe lang de reactie duurt. Voor de temperaturen hebben we de gemiddelde temperatuur tussen het begin en het einde van de reactie genomen. Waarnemingen: De oplossingen gaan pas reageren als we de 10 ml. van oplossing F erbij hebben gedaan. Na de reactie wordt het mengsel blauw, maar het blijft helder. We zien ook dat de reactietijd afhankelijk is van de temperatuur van de oplossing.
Proef Gemiddelde Temperatuur in °C Reactietijd (in s) a 21 114 b 30 56 c 39 36 d 49 17 e 59 10 Conclusies / grafieken: Het gaat om de volgende reactievergelijkingen: H2O2 (aq) + 2 I- (aq)   2 OH- (aq) + I2 (aq)(reactie 1) I2 (aq) + 2 S2O32- (aq)  2 I- (aq) + S4O63- (aq)(reactie 2) De verklaring voor de blauwe kleur is: het natriumthiosulfaat is in ondermaat , dus er blijft I2 over. Die I2 reageert met het zetmeel, waardoor de oplossing blauw wordt. Verder merk je dat als je de temperatuur verhoogt de reactie sneller gaat. (zie tabel vraag 2) Het is ook mogelijk om grafieken te maken waarin je de tijd uitzet tegen de gemeten temperatuur. Er ontstaat dan een vloeiende kromme, er is dus geen sprake van een lineair verband in de grafiek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.