Mengen

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas havo | 417 woorden
  • 6 maart 2009
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Doel: Onderzoeken welke stoffen wel met water mengen en welke stoffen een andere stof nodig hebben om te mengen.

Benodigdheden:
- kroezetang
- porseleinenschaaltje
- driepoot
- keukenzout
- jood
- alcohol
- gekleurde slaolie
- zwavelpoeder

Waarnemingen:
Zout in water:
We hebben een schepje zout in een reageerbuis gedaan en gedestilleerd water erbij gedaan en geschud. Het zout is opgelost in het water. Om dat te bewijzen hebben we het water in een schaaltje gedaan en ingedampt. Het enige wat over blijft als het water is verdampt is het zout.

Conclusie:
Zodra zout in contact komt met water en gemengd wordt, lost het op. Dat kan je concluderen door het in te dampen. Het resultaat blijft in het schaaltje achter.


Vragen bij de proef:
1) zie conclusie.
2) de proef kan je versnellen door minder water te gebruiken.

Jood in water en jood in alcohol:
We hebben 2 reageerbuizen en in elke één korreltje jood. In de ene hebben water gedaan en geschud. We hebben gezien dat het water een klein beetje verkleurde.
In de andere reageerbuis hebben we alcohol gedaan, geschud en gezien dat het hele korreltje jood is opgelost in de alcohol..

Conclusie:
Jood lost beter op in alcohol dan in water. Dat zie je aan de kleuren en er ligt geen korreltje op de bodem.

Vragen bij de proef:
1) zie conclusie.
2) jodium dient om wonden te ontsmetten.
3) Jood in water heeft geen effect.

Mengen of niet mengen:
Twee reageerbuizen met 3 cm water. In de ene hebben we zwavel gedaan en de andere 4 cm slaolie. We hebben geschud met beide buizen en hebben 2 minuten gewacht. Bij de reageer buis met de slaolie zagen we dat het licht roze was geworden en allemaal bubbeltjes. En in die van de zwavel zag je dat alle deeltjes waren verspreid in het water.

Conclusie:
Slaolie met water is een emulsie, dat kan je zien aan de kleine bubbeltjes. Als je het een poosje laat staan dan zal de slaolie op het water gaan liggen. Het is dus niet opgelost.

Zwavel met water is een suspensie, want de kleine vaste stukjes van de zwavel zweven als het ware in het water. Het is dus niet opgelost.

Ijzer in water:
IJzer lost niet op in water, dat kan je zien doordat het water niet van kleur verandert of troebel wordt. Om dat te onderzoeken kun je het in een reageerbuis te doen met water en schudden.
Door het in te dampen kan je zien aan het resultaat of er alleen het stukje ijzer ligt of ook nog ijzer stof er omheen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.