Kringloopschema van koper

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas havo | 563 woorden
  • 12 november 2009
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Maak kans op 50 euro Bol.com tegoed 💜

Scholieren.com wil weten hoe school écht is voor jou. Vul de vragenlijst in (7 - 10 min) en laat weten wat er beter kan. Wij luisteren — en je maakt kans op 50 euro 💶

Doe mee
Kringloopschema van koper
Inleiding

Koper is een metaal (half edel) dat voor veel voorwerpen gebruikt kan worden, bijvoorbeeld om er ketels ,uurwerken of hang- en sluitwerk voor deuren en ramen te maken. Met tin dient het ook als grondstof voor brons, dat in de in de vroegmoderne tijd in Europa en Azië onder meer werd gebruikt voor het fabriceren van kanonnen van betere kwaliteit. Koper wordt aangegeven met de letters Cu.

Hypothese

Verdwijnt koper?
Verwachting

Ik verwacht dat koper niet kan verdwijnen, want als je het bijvoorbeeld zou smelten wordt het vloeibaar, dus het verdwijnt nooit.

Materialen

Bekerglas met blauwe vloeistof
Bekerglas (plastic)
Glasstaafje
Spuitfles
Reageerbuisrek
Brander
Bril
Jas
Driepoot
Lucifers
Plukje staalwol
Reageerbuis met loog
Reageerbuis met zwavelzuur

Uitvoering

We krijgen een blauwe vloeistof in een bekerglas. Ook staat er een reageerbuis met natronloog klaar. We doen het natronloog bij de blauwe vloeistof en zetten het bekerglas op een driepoot en verwarmen het voorzichtig met een geruisloze blauwe vlam. Als we de stof zien veranderen stoppen we met het verwarmen en laten het afkoelen. Er is tenoriet ontstaan. We laten het tenoriet bezinken. Hierna schenken we de bovenstaande vloeistof voorzichtig af en voegen een reageerbuis water toe aan het tenoriet. Ook dit laten we weer bezinken. Ondertussen kregen we een reageerbuis met zwavelzuur. Dit voegen we bij het tenoriet en wachten ongeveer twee minuten voor het resultaat. Er is blauw vitriool ontstaan. Hierin dompelen we een plukje staalwol.

Resultaten/waarnemingen

Als we het natronloog toevoegen aan de blauwe stof ontstaat er een drab die bremerblauw wordt genoemd. Bij het verwarmen zien we de stof veranderen. We zien een zwarte stof ontstaan, dit heet tenoriet. Bij het tenoriet voegen we zwavelzuur erbij. We zien dat er een blauwe vloeistof ontstaat, namelijk blauw vitriool. Hierin dompelen we een plukje staalwol. We zien dat het staalwol helemaal rood wordt, maar ook de vloeistof verandert van kleur.

Conclusie

De stof koper (die uit 1 soort moleculen bestaat) is verdwenen, maar de stof is na verschillende chemische reacties wel weer terug te krijgen. Dit wil zeggen dat de kleinste onderdelen, atomen, nog wel aanwezig zijn in bijvoorbeeld bremerblauw, tenoriet en blauw vitriool. Door deze stof te ontleden, verwijder je de andere atomen en blijven de "koper-atomen" over. Koper kan dus niet verdwijnen.

Demonstratieproef

Deze proef wordt in de zuurkast uitgevoerd. De toa doet wat koperpoeder (rood/bruine vaste stof) en salpeterzuur (kleurloze oplossing) bij elkaar. We zien dat er een bruin gas ontstaat. Er blijft een licht blauwe oplossing over zonder koper.

Vragen bij de proef

opgave 3
A
a). Koper is een rode vaste stof. Salpeterzuur is een kleurloze vloeistof.
b). Uit het bekerglas komt een bruin gas, in het bekerglas blijft een warme licht blauwe vloeistof achter. Hier kan je een reactieschema van maken:
koper (vaste stof)+salpeterzuur (vloeistof)>bruine stof (gas)+licht blauwe stof (vloeistof)
c). De stof koper is niet meer aanwezig, want er is geen roodbruine vaste stof aanwezig.
B
d). Er is een nieuwe stof ontstaan, want er is een blauwe troebele stof ontstaan, dus niet hetzelfde als de beginstof en er heeft een kleurverandering plaats gevonden.

C
e). Er heeft een gedeeltelijke faseovergang plaats gevonden en er heeft een kleurverandering plaatsgevonden. (de stof is verandert)
f). Tenoriet is zwart, koper is roodbruin. Tenoriet heeft dus niet dezelfde eigenschappen als koper.

D
g). Nee er is geen koper meer te zien, want de kleur is heel anders.

E
h). Er ontstaat een roodbruine, vaste stof, dus er is koper ontstaan

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.