Herkennen van chemische reacties

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vwo | 641 woorden
  • 22 april 2003
  • 87 keer beoordeeld
Cijfer 6
87 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Doel van de proef

Het doel van de proef bij deze practicumopdracht was bij verschillende omstandigheden het herkennen van chemische reacties.

Materiaal

-rekje met reageerbuizen
-bekerglas met kokend water
-kippeneiwit
-kaarsvet
-soda
-magnesiumchloride
-spatel
-bakpoeder
-azijn

Theorie

Chemische reactie
Bij een chemische reactie verdwijnen stoffen of kunnen nieuwe stoffen ontstaan. Nieuwe stoffen hebben andere stofeigenschappen, waardoor een chemische reactie te herkennen is aan een verandering van stofeigenschappen.

Kippeneiwit

Als eerste wordt er 1 cm kippeneiwit in een reageerbuis gedaan. Vervolgens wordt deze reageerbuis in een bekerglas met kokend water gedaan, waardoor het kippeneiwit wordt verwarmd.
Hierbij is na een tiental seconden waar te nemen dat het kippeneiwit stolt.
Hierna wordt de reageerbuis afgekoeld, waarna waar te nemen is dat het kippeneiwit de veranderde stofeigenschappen behoudt.

Conclusie:
Bij het verwarmen van kippeneiwit treedt een chemische reactie op, omdat het kippeneiwit bij verwarming andere stofeigenschappen aanneemt en deze veranderde stofeigenschappen ook weer behoudt na afkoeling.
Kaarsvet

Allereerst wordt er 1 cm kaarsvet gedaan in een reageerbuis en wordt vervolgens in een bekerglas met kokend water gedaan, waardoor het kaarsvet wordt verwarmd.
Hierbij is na een tiental seconden waar te nemen dat het kaarsvet vloeibaar wordt.
Wanneer de reageerbuis hierna echter wordt afgekoeld, neemt het kaarsvet weer een vaste vorm met de stofeigenschappen, die het eerst had, aan.

Conclusie:
Bij het verwarmen van kaarsvet treedt geen chemische reactie op, omdat het kaarsvet bij verwarming wel andere stofeigenschappen aanneemt, maar neemt weer een vaste vorm aan met dezelfde stofeigenschappen, die het eerst had, na afkoeling. Bij het verwarmen van kaarsvet treedt dus alleen een faseovergang op.
Soda en Magnesiumchloride

Magnesiumchloride: Magnesiumchloride kan in sommige gevallen gevaarlijk zijn. Om deze reden wordt er hieronder op deze stof ingegaan aan de hand van een veiligheidskaart.
Met magnesiumchloride mag uitsluitend gewerkt worden in een scheikunde lokaal en mag alleen maar met een spatel gebruikt worden. Deze stof mag alleen maar afgesloten bewaard worden. Het zal met deze veiligheidsmaatregelen toch mogelijk kunnen zijn dat magnesiumchloride in aanraking komt met een menselijk oog. Hierbij moet onmiddellijk het oog tien minuten met water worden afgespoeld en moet een dokter gebeld worden.

Als eerste wordt het magnesiumchloride en het soda ieder in een reageerbuis gedaan, waarna de reageerbuis met magnesiumchloride in een bekerglas met kokend water wordt gedaan, waardoor deze wordt verwarmt. Vervolgens wordt deze verwarmde magnesiumchloride vermengd met het nog niet verwarmde stof soda.
Hierbij is na enkele seconden waar te nemen dat beide stoffen in elkaar oplossen en uit een deel van het magnesiumchloride en uit een deel van het soda een neerslag ontstaat. Deze was door bijna de gehele vloeistof aanwezig. Een klein beetje soda bleef echter op de bodem van het reageerbuisje liggen. Dit was waarschijnlijk het gevolg van incomplete verhitting.
Wanneer deze vloeistof weer is afgekoeld tot kamertemperatuur, blijft deze een neerslag en vallen de twee stoffen niet uiteen.
Conclusie:
Wanneer magnesiumchloride, na verwarming in een bekerglas, bij soda wordt gedaan, treedt er een chemische reactie op, omdat magnesiumchloride en soda na menging andere stofeigenschappen aannemen (na menging ontstaat er immers een neerslag) en deze veranderde stofeigenschappen ook weer behouden, nadat het is afgekoeld.
Bij deze chemische reactie hoort de volgende reactievergelijking:
MgCl2 + Na2CO3 -> MgCO3« + 2NaCl
Bakpoeder en azijn

Als eerste wordt het bakpoeder en het azijn ieder in een reageerbuis gedaan, waarna de inhoud van beide reageerbuizen met elkaar vermengd wordt.
Hierbij is meteen waar te nemen dat het mengsel gaat bruizen en er luchtbellen ontstaan (vermoedelijk CO2).
Wanneer dit mengsel gedurende een tijd blijft staan, blijft dit mengsel de veranderde stofeigenschappen behouden.

Conclusie:
Wanneer bakpoeder en azijn bij elkaar worden gedaan, treedt er een chemische reactie op, omdat bakpoeder en azijn na menging andere stofeigenschappen aannemen en deze veranderde stofeigenschappen ook weer behouden, nadat het gedurende een tijd heeft gestaan.
Bij deze chemische reactie hoort de volgende reactievergelijking:
NaHCO3 + HAc -> NaOH + H2O + CO2 ª

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.