Calcium in water
Inhoudsopgave
1. Inleiding………………………………………………………blz. 3
2. Materiaal…………………………………………………….blz. 3
3. Handelingen………………………………………………...blz. 4
4. Waarnemingen……………………………………………..blz. 4&5
5. Conclusie…………………………………………………….blz. 5&6
Inleiding
In de scheikundeles van donderdag 13 december hebben Lieke en ik de proef “Calcium in water” gedaan. Tijdens deze proef moesten wij onderzoeken hoe calcium op water reageert, onze onderzoeksvraag was dan ook: “hoe reageert calcium op water?”. Mijn hypothese was: Nadat we het water bij de calciumstukjes hebben gedaan, vindt er een chemische reactie plaats; er ontstaat een nieuwe, vloeibare stof.
Materiaal
Het materiaal dat we hebben gebruikt:
· 3 reageerbuizen
· reageerbuisrek
· een paar stukjes calcium
· water
· reageerbuishouder
· trechter
· filter
· indampschaaltje
· kroezentang
· gasbrander
· driepoot
· gaasje
· lucifers
· vuurvaste plaat
Handelingen
Eerst nemen we reageerbuis 1 met de stukjes calcium erin. Daar voegen we zoveel water aan toe, dat de reageerbuis voor een derde deel gevuld is, het gas dat daarna vrijkomt vangen we op met reageerbuis 2. we zetten de gasbrander aan en houden reageerbuis 2 met een reageerbuishouder in de vlam. Daarna gaan we door met reageerbuis 1; we plaatsen de trechter met de filter in reageerbuis 3. Vervolgens gieten we de inhoud van reageerbuis 1 in de trechter (we filtreren het mengsel). Daarna dampen we het filtraat in. Na afloop ruimen we alles weer op.
Waarnemingen
Water: een heldere, doorzichtige vloeistof
Stukjes calcium (symbool Ca, atoomnummer 20): kleine, metaalachtige korreltjes/plaatjes.
Als we het water aan reageerbuis 1 toevoegen, komt er gas vrij (het lijkt alsof er belletjes uit de calcium komen). Ook wordt de buis een beetje warm. Het niveau van de vloeistof stijgt. De calciumstukjes stijgen op en tollen door de vloeistof, na verloop van tijd breken de stukjes en lossen ze op, er komt een soort rook van het mengsel af en de vloeistof wordt troebel en wit van kleur. Na een tijdje splitst het mengsel zich op in een troebel, maar doorzichtig deel en in een wit, ondoorzichtig deel. Het witte, ondoorzichtige deel zakt naar de bodem. Nu heb je: -onder een witte laag, -boven een troebele, doorzichtige laag.
De buis met het opgevangen gas (reageerbuis 2) wordt in de brander gestoken. Na enkele seconden komt er een straal oranje vuur uit, dat vrijwel direct weer verdwijnt. Ook komt er een schel geluid vrij, een soort piep.
Als we het mengsel uit reageerbuis 1 hebben gefiltreerd, blijft er in de trechter een witte drab over (het residu). Het filtraat is een heldere, doorzichtige vloeistof.
Tijdens het indampen van het filtraat: Na enkele seconden begint het filtraat te koken: het begint te borrelen en er komt stoom vanaf. Tegelijkertijd komt er een sterke geur vanaf. De vloeistof verdampt en in het indampschaaltje blijft een dunne, witte laag achter.
Conclusie(s)
Het gas dat vrijkomt, wanneer je water aan calcium toevoegt, is zeer brandbaar, want toen de buis met het vrijgekomen gas bij de brander werd gehouden, kwam er meteen een vlam uit.
Al je het mengsel in buis 1 filtreert, blijft vermoedelijk calcium in de trechter achter (calcium is het residu), als je het filtraat vervolgens gaat indampen, blijft er na afloop een witte laag achter; dit is vermoedelijk ook calcium.
Hier kun je uit op maken dat calcium voor een deel kan worden opgenomen door water, want het grootste deel kun je er bij het filtreren al uit halen. Het deel dat echter achterblijft in het indampschaaltje, was opgenomen in het water.
Er vindt geen chemische reactie plaats: er is namelijk geen nieuwe stof ontstaan; calcium en water zijn weer van elkaar te scheiden door middel van filtreren en indampen.
Calcium verandert van kleur tijdens de proef; het begon als metaalkleurige plaatjes en eindigde als witte aanslag (vermoedelijk kalkaanslag).
Calcium is zeer goed oplosbaar in water: direct nadat het water aan reageerbuis 1 is toegevoegd, beginnen de calciumstukjes te tollen en te breken, totdat de calciumstukjes niet meer terug te zien zijn in het mengsel.
Antwoord op onderzoeksvraag?
Het antwoord op de onderzoeksvraag is dus: Calcium lost op in water, maar het is er weer uit te halen door middel van filtreren en indampen.
Hypothese?
Mijn hypothese klopte niet: er vind geen chemische reactie plaats (er ontstaat geen nieuwe stof).
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Hoi Inge,
Misschien heeft iemand je dit al verteld, maar het witte residu was geen calcium maar calciumhydroxide. Je hypothese klopt wel, er heeft een chemische reactie plaatsgevonden. Dat zie je ook aan het brandbare gas dat vrijkwam. (Waterstof, dat maakt dat typische geluid als je het aansteekt.)
De reactievergelijking vind je op http://www.angelo.edu/faculty/kboudrea/demos/calcium_H2O/calcium_H2O.htm .
Het product calciumhydroxide is niet heel goed oplosbaar in water (wel een beetje) daarom kreeg je een neerslag.
Verder vond ik dat je voor een 3e klasser een mooi verslag hebt geschreven. Nog een tip voor later: scheikundigen schrijven meestal niet "we voegen water toe" maar "water werd toegevoegd".
Groetjes,
Arnoud
Scheikunde student
16 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Er vindt wel een chemische reactie plaats, er ontstaat namelijk kalk en waterstof, de kalk is aan de rand van de reageerbuis vast gekoekt en het gas dat van de vloeistof afkomt is natuurlijk waterstofgas, dat ontstaat doordat het vuur de vloeistof verdampt
14 jaar geleden
Antwoorden