Translaties

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • Klas onbekend | 363 woorden
  • 11 december 2003
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Probleemstelling / doel proef

In dit practicum gingen we een ''eenparige versnelde translatiebeweging'' bekijken, dat houdt in dat we een paar keer een autootje van een helling af laten rijden en de gemiddelde snelheid gaan meten.

Plan

Lijst van benodigdheden:

- hardboardplaat - blokhout - autootje (Yogio autootje) - afplakband - liniaal - stopwatch

Tekening van de opstelling:

Beschrijving van de opstelling:

De opstelling was een plank afgetekend met stukken van 10 cm met een blokhout eronder zodat er een helling ontstond. Direct achter die plank waren op de tafel met stukjes afplakband 4 stukjes van 5 cm geplakt. Hierachter stond een etui die ervoor diende het autootje te stopen.

Werkwijze:

In dit practicum ga je te werk door eerst bij 10 cm helling een autootje los te laten en met een stopwatch de tijd te meten tot het autootje aan het einde van de plank is. Nadat je dit 5 keer hebt gedaan reken je het gemiddelde uit over hoe lang het autootje er over heeft gedaan. Dan laatje het autootje weer los bij 10 cm en je zet dan pas de stopwatch aan als het autootje aan het eind van de plank is tot dat hij over de 5 cm uitloop is gereden, dit doe je ook weer 5 keer en het gemiddelde uitrekenen. Hierna doe je het zelfde met 20 cm, 30 cm, 40 cm, 50 cm en 60 cm rijgedeelte en ook het zelfde met de uitloop met 10 cm, 15 cm, 20 cm, 25 cm en 30 cm.

Resultaten

Metingen:

Uitwerkingen:

opdracht 1
Je moet het over de markering laten rijden want dan heb je een goed begin en eind punt en anders kunnen de afstanden die het autootje aflegt anders zijn.

opdracht 2
Je moet bij de kleinste rijafstand de kleinste uitloopafstand gebruiken omdat het autootje dan nog niet zo veel snelheid heeft

opdracht 3
Omdat je de snelheid hebt en omdat je de tijd weet die over die afstand is gedaan.

opdracht 4,5

opdracht 6

Discussie

Terug blik Ik vond dit een leuk en interessant practicum.

Bronnen van meet fouten Er hadden meet fouten kunnen ontstaan doordat de stopwatch niet op tijd werd ingedrukt en de markeringen hadden niet goed kunnen staan. Het had ook kunnen zijn dat het autootje een rare bocht maakt waardoor hij er langer over doet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.