Scheikunde neerslagreacties

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 1037 woorden
  • 25 november 2020
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inleiding 

Mijn practicum gaat over neerslagreacties. We kregen 4 potten met vaste zouten erin en we moesten met een neerslag reacties aantonen welke stof in welke pot zit. 

Moleculen bestaan uit ionen en als je meer ionen bij elkaar voegt, krijg je vaste zouten. Dit proef gaat over dat je stoffen moet kunnen aan tonen door middel van een andere stof toe te voegen. 

Er zitten altijd stoffen in water, de ene stof lost beter op dan een andere stof. Een heldere fles water is vaak wel een oplossing van bijvoorbeeld mineralen maar de mineralen lossen goed op en hebben geen kleur of geur. 

Maar als je een stof toevoegt die een binding aangaat met de opgeloste stof in water en daardoor als molecuul slecht oplost met water, gaat het zweven in water. Dat kan je vaak merken aan de verandering van de kleur water, en/of het krijgt een geur. Ook als je het stof een tijdje laat staan, zakt het naar de bodem en dus krijg je een neerslag.  

Het was bij deze practicum te bedoeling of we kunde achter halen welke stoffen in de potten zaten, want de potten hadden geen namen. Ik heb dus in de Binas gekeken en het staat duidelijk in schema welke stof niet goed oplost in water en welke wel. Als ik een stof selecteerde die met een van de stoffen een neerslag zou vormen, kon ik achterhalen elke stof in elke buis zat. 

We hadden 4 potten , B1, B2,B3 enB4. We hebben 4 plastic buizen gepakt en in elk buis een spatelpunt van de stoffen gedaan, samen met ongeveer 3 ml gedestilleerde water.  

Daarna heb ik een oplossing van Natruimsulfide bij elkaar gevoegd en er ontstond in een buis een neerslag. Die buis is apart gelegd.  

Ik heb de overige drie buizen gepakt en daar Natriumfluoride gedaan, maar het was mislukt, dus heb ik vanaf hier overnieuw gedaan.  

Ik heb weer de drie stoffen in een apart buis gedaan en daar  Natriumhydroxide bij gedaan. Er ontstond in een buis geen neerslag, dus ik heb de buis zonder neerslag apart gelegd.  

De overige twee buizen heb ik ook weg gelegd, want daar kon ik niet meer mee verder werken, dus hebben we weer twee buizen gepakt en een oplossing van water met de overgebleven stoffen gemaakt en daar Natriumjodide bij gedaan. Er ontstond een reactie en het zag er niet meer helder uit, dus ging ik ervan uit dat er een neerslag reactie plaats vond en het was duidelijk in welke pot welke stof zat. 

We hebben bij deze proef een rek gebruikt en veel plastic buizen. Ook hebben we oplossingen gebruikt die wat minder gevaarlijk waren en dus makkelijk zelf kunde gebruiken. Wat we wel via TOA hebben gekregen is het - extra geconcentreerde Natriumhydroxide. 

Ik had van tevoren een werkplan gemaakt en dat kwam goed van pas. In mijn werkplan stond onder andere hoe ik tewerk moest gaan en welke stoffen een neerslag met elkaar vormden, dus de stoffen die ik nodig had  

Uitvoeren 

Om aan te tonen welke stoffen in elke pot zit, moet je andere stoffen bij elkaar voegen om neerslagreacties te krijgen. Als er met door jouw gekozen stof het buis een suspensie ontstaat, betekent dat het stof aanwezig was in deze oplossing.  

We hebben stoffen bij proef B. Deze proef bestaat uit Bariumnitraat, Kopernitraat, Ammoniumnitraat en Magnesiumnitraat. Om deze stoffen aan te tonen moet je andere stoffen toevoegen die met de stof neerslaat en uiteindelijk kan concluderen in elke buis welke stof zit.  

Om Barium aan te tonen moet je een oplossing met natriumsulfide toevoegen. Natrium lost met alles op, dus kan je makkelijk als een stof met positieve lading nemen. 

Ba 2+   +  SO4 2-   -->   BaSO4 (s) 

+/- 

SO4 2- 

Ba 2+ 

s 

Mg 2+ 

g 

Cu 2+ 

g 

NH4 2+ 

g 

Je hebt een oplossing van natriumsulfaat nodig om Barium aan te tonen. Er ontstond een neerslag  in buis B2.  

 

Om Magnesium aan te tonen moet je Natriumfluoride toevoegen aan de overgebleven 3 potten. 

Mg2+  + F-  --> MgF2 

+/- 

F- 

Mg 2+ 

s 

Cu 2+ 

g 

NH4 + 

g 

Volgens Binas is deze combinatie wel mogelijk, maar in werkelijkheid lukt het niet altijd, Bij ons lukte het niet dus hebben we het proef vanaf hier overnieuw gedaan. 

 

Om NH4+ aan te tonen, moet je OH- toevoegen, dus natriumhydroxide, er ontstaat in te buis met NH4 geen neerslag.  

Mg 2+  + OH-  --> Mg(OH)2 (s) 

Cu 2+  + OH-  --> Cu (OH)2 (s) 

+/- 

OH- 

De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

OH- 

NH4 + 

i (=g) 

Mg 2+ 

s 

Cu 2+ 

s 

Een buis dat helder blijft, bevat OH- 

 

Om Koper aan te tonen, moet je I- toevoegen, dus natruimjodide 

Cu2+ + I-  -->  CuI2 (s) 

+/- 

I- 

Mg 2+ 

g 

Cu 2- 

r(=s) 

Er ontstaat een neerslag. Het buis waar geen neerslag ontstaat, bevat Mg 2+ -ionen, Magnesium. 

Waarnemingen 

We hebben natuurlijk de neerslagen kunnen concluderen doordat er wat in de buis veranderde, vergeleken met het begin. Voor de reactie zaten er in de potten B1, B2,B3 en B4: 

B1--> Suikerkristal witte korrels  

B2--> Zoutachtig korrels 

 B3--> Heldere kristallen korrels 

 B4--> Blauwe vaste stof  

Bij practicum hebben we de stoffen opgelost in 2 a 3 cm gedestilleerde water. We hadden maar 8 a 10 korrels van elke stof nodig. 

Voor de proef  

alle vier de oplossingen waren helder oplossingen. Na het voegen van  

Na de proef 

NH4, niet gereageerd met NaOH (helder)  

Barium + natruim sulfaat --> troebel wit 

Magnesium was helder en het laatste overgebleven buis 

Koper ---> natruim jodide (geel) 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.