Hoofdvraag: wat is het nut van Hydrokorrels?
Hydrocultuur is een techniek die een veertigtal jaren geleden ontwikkeld werd in Zwitserland en waarbij planten gekweekt worden zonder aarde. Deze techniek is in werkelijkheid niets anders dan een namaak van natuurlijke processen die dus alleen water en voedingsstoffen nodig heeft, dus een verdunde voedingsoplossing. Deze bevat alle stoffen die nodig zijn voor het leven en het groeien van de planten. In deze voedingsoplossing leven de planten uitstekend.Hydrocultuur is het kweken en planten van een plant in een bodem van poreuze klei en een watermeter.
Deelvraag 1: Wat is hydrocultuur?
In hydrocultuur groeien planten zonder aarde in een cultuurpot die in een pot met water staat.
Om ze in dat water houvast te geven , staat de hydroplant in zijn cultuurpotje tussen gebakken kleikorrels , deze korrels hebben verder nauwelijks een speciale functie.
De bijzonderheid van dit systeem is dat in het water alle voedingsstoffen aanwezig zijn die de plant anders uit de grond zou halen.
Dat voedsel komt langzaam vrij uit een voedingsbatterij die twee maal per jaar vervangen moet worden , verder hoeft er maar eens in de drie tot vier weken water worden gegeven.
Daarvoor zit er behalve een waterniveaumeter waarop u kunt zien hoeveel water er nog in zit , ook een vulpijp in de potten , het verzorgen van planten die in hydrocultuur groeien kost weinig tijd en is ideaal voor mensen die hier geen tijd voor hebben of die vaak weg zijn.
Deelvraag 2: wat zijn de voordelen van Hydrokorrels?
Het grootste voordeel van hydrocultuur –ten opzichte van gewone potgrond- is dat de watermeter aangeeft wanneer je water moet geven. Je kan dus nooit te veel en nooit te weinig water geven. Door het gebruik van gebakken kleikorrels is de kans op schimmels, meeldauw en andere plantenziekten minimaal.
Een ander voordeel is dat er verschillende planten in één plantenbak gezet kunnen worden. In gewone grond zouden verschillende planten verschillende verzorging nodig hebben. Bij hydrocultuur neemt iedere plant zelf zoveel water en voeding op als hij zelf nodig heeft.
hydrocultuur vraagt hierdoor aanzienlijk minder verzorging en onderhoud dan de ouderwetse manier met gewone aarde.
Deelvraag 3: welke voedingsstof kun je het beste gebruiken?
De meest voorkomende vorm van de hydrocultuur voedingsstof wordt in kleine potjes met een maatbekertje van 25 ml verkocht en ziet eruit als kleine goudgekleurde korreltjes.
Daarnaast wordt ook vaak voeding in vloeibare vorm gebruikt.
In tegenstelling tot voeding in vaste vorm, wordt voeding in vloeibare vorm bij iedere gietbeurt toegediend. De voedingsstof bevat onder andere Stikstof (N, 15%), Fosfaat (P2O5, 6%), Kaliumoxide (K2O, 13%) en sporenelementen. Zonder de goede voedingsstoffen die de plant nodig heeft zal een hydrocultuur plant niet meteen doodgaan, maar slechts stoppen met groeien. Water is wel van levensbelang voor de plant in Hydrokorrels.
Deelvraag 4: wat is de beste manier om stekjes te kweken?
De beste manier om een nieuwe hydrocultuur planten te kweken, is vanaf een stekje van een volwassen plant.
Snij ongeveer een takje van 10 cm af en zet dit op een lichte maar niet te warme plek, Snij de stek net onder zijn onderste blad af en verwijder dat onderste blad. Zelfs het bovenste blad kan verwijderd worden om het wortelschieten te bespoedigen. Ververs iedere week het water om algvorming te voorkomen.
Het stekje laten wortelen totdat er zich wortels hebben gevormd ter lengte van ongeveer twee derde van de hoogte van de hydrocultuur binnenpot.
Dan wordt het tijd om de stek te verplanten naar hydrocultuur Vul eerst 1/3 van de binnenpot (meestal 3 of 4 cm) met kleikorrels en zet daarop de gewortelde stek of verpotte plant. Vul daarna aan met kleikorrels tot aan de rand van de binnenpot.
REACTIES
1 seconde geleden