Hoe natrium en koper met water reageert

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 327 woorden
  • 29 mei 2006
  • 14 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Doel / onderzoeksvraag: Hoe natrium/koper met water reageert. De onderzoeksvraag is: “Hoe natrium en koper met water reageren?

Benodigdheden: · Klein stukje natrium · Klein stukje koper · Bekerglas (zit watten in) · Demiwater · Fenolspaleine

Werkwijze (natrium): We deden wat demiwater in een bekerglas en een paar druppeltjes van een vloeistof. Nadat gedaan te hebben kwam meneer Heiningen met een stukje natrium hij pakte de natrium met een pincetje en deed dit uiterst voorzichtig in het demiwater. We keken wat er gebeurde en schreven dat op.

Werkwijze (koper): We vulde onze bekerglas weer met demiwater. Nadat gedaan te hebben pakte we een stukje koper uit een potje en gooide dit in het water. We zette het bekerglas op een standaard om het te verwarmen. We keken hier ook wat er gebeurde en schreven dat op.

Waarnemingen (natrium): Bij natrium gebeurde heel erg veel. Ik probeer zoveel mogelijk op te schrijven + uit te werken: - Het natrium bleef even drijven op het water. (dit wordt zonnen genoemd) - Het water gaat schuimen. (dit komt omdat het natrium in contact komt met water) - Het natrium ging ruisen + een beetje rondjes bewegen. - Het water begon te borrelen. - De watten werden roze - Het natrium loste langzamerhand op. - Het deeltje werd erg warm. - Het begon te exploderen (niet hard) en vlam te vatten - Als laatste kwam er best wel veel rook vanaf.

Waarnemingen (koper): Bij het koper gebeurde er niet veel. Het enige wat er gebeurde was dat er allemaal kleine belletjes aan het koper ging zitten.

Conclusie (koper): Als je koper en demiwater bij elkaar doet gebeurt er niet veel. Dus het antwoord op de vraag of koper goed reageert met water is dus: “nee”.

Conclusie (natrium): Als je natrium en demiwater bij elkaar doet gebeurt er juist wel veel. Dus het antwoord op de vraag of natruim goed reageert met water is dus: “ja”. Hier het reactieschema van natrium met water: Na + H2O à NaOH + H2 (g)

REACTIES

P.

P.

Helaas is het in de praktijk anders... koper gaat zeker een werking aan met Demiwater,
Praktijk voorbeeld:
Wij gebruiken in het lab veel demiwater, omdat demiwater geen enkel mineraal meer bevat ontstaat er een reactie in de koperen pijpen en kranen van messing zodat deze gaan lekken of heel snel verouderen (Zwarte aanslag) dit probleem met demiwater hebben wij opgelost door kunststof buizen te gebruiken en kranen van brons.

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.