Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Jeugdcriminaliteit (hoe op te lossen?)

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 3820 woorden
  • 2 februari 2009
  • 38 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
38 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Cijfer: 8.8.

Inleiding
We hadden een lijst uitgeprint met actuele onderwerpen van het Internet en toen hebben we allebei gekeken welke onderwerpen ons wel leuk leken. Er waren twee onderwerpen bij, die ons allebei wel aanspraken: kindermishandeling en jeugdcriminaliteit. Toen hebben we uiteindelijk het laatste onderwerp uitgezocht. We hebben voor het onderwerp ‘Jeugdcriminaliteit’ gekozen, omdat het een heel actueel probleem is in de samenleving. Je ziet er veel over op tv en je hoort er veel over op de radio. In bijna elke nieuwsuitzending komt er wel iets voorbij wat met jeugdcriminaliteit te maken heeft. Het onderwerp sprak ons ook allebei wel aan, want het onderwerp ligt ook dicht bij onszelf, omdat wij natuurlijk ook jongeren zijn. Hierdoor kunnen we ons waarschijnlijk wel goed in andere jongeren verplaatsten en daarom denken we dat we hier een goed PO over kunnen maken. Jeugdcriminaliteit leek ons ook een heel geschikt onderwerp omdat het een echt maatschappelijk probleem is en omdat dat waarschijnlijk altijd zo zal blijven. Daarom is het belangrijk dat er oplossingen komen om jeugdcriminaliteit te bestrijden. Wij denken dat de voornaamste oorzaak van jeugdcriminaliteit ‘verveling’ is en wij vinden het belachelijk dat dit een oorzaak kan zijn van criminaliteit. Daarom zullen wij ons best doen om een oplossing voor dit probleem te verzinnen.

Jeugdcriminaliteit: een actueel maatschappelijk probleem
Hieronder een recent artikel over jeugdcriminaliteit (van 21-03-2008)


Vrijdag 21 maart 2008, 07:56

‘Kinderen plegen veertig procent van de misdrijven’
‘Jeugdcriminaliteit stijgt fors’

Door Sebastian Schramm

DORDRECHT - Justitie maakt zich grote zorgen over de jeugdcriminaliteit in ons land, die qua omvang explosief stijgt en bovendien steeds gewelddadiger wordt. Inmiddels wordt al veertig procent van alle misdrijven gepleegd door minderjarigen.
De politie en het openbaar ministerie maken echter slechts sporadisch melding van opgerolde jeugdbendes, die zich vaak door Amerikaanse 'gangs' laten inspireren. Omdat ook de strafzaken van jonge criminelen achter gesloten deuren worden behandeld, blijft de samenleving vaak verstoken van informatie over de tienermisdaad.
Onderbelicht:
De rechtbank in Dordrecht is hoogst ongelukkig met die gang van zaken. "De jeugdcriminaliteit is mede door de terughoudendheid van politie en het openbaar ministerie onderbelicht”, verklaarde rechtbankpresident mr. T. van der Lugt voor aanvang van de zogeheten Taugé-zaak.
De Dordrechtse rechtbank besloot daarom gisteren uitgebreid toelichting te geven op het proces tegen elf tieners die vorig jaar in de Drechtsteden in wisselende samenstelling op brute wijze huishielden. Zij worden verdacht van straatroven, inbraken, bedreiging, wapenbezit en vernielingen. "De gebeurtenissen hebben vooral in Zwijndrecht voor veel onrust gezorgd", verklaarde de rechter de opmerkelijke stap van de strafkamer.

Hoewel de kinderen geen bendevorming ten laste is gelegd, lijkt er volgens de rechtbank wel sprake van heuse bendes naar Amerikaans voorbeeld. Onheilspellende namen als Crabbehof Straat Soldaten (CSS), Nieuw-Krispijn Gangsters (NKG) en een kinderbende die zich als 'losgeslagen honden' omschrijft, spreken boekdelen.


In de Taugé-zaak, waarin een 14-jarige Aziatische tweeling de spil vormt, zijn in totaal 28 jongens aangehouden, onder wie een jochie onder de 12 jaar. Naast de elf grootste raddraaiers moeten binnenkort nog eens zeven jongens voorkomen bij de kinderrechter. Zij maakten maar liefst 35 slachtoffers, veelal leeftijdgenoten die onder bedreiging hun mobieltjes moesten afstaan.


Beschrijving van het probleem


Grenzen verkennen
Grenzen verkennen hoort bij het opgroeien. Iedereen heeft daar wel ervaring mee. Je doet dit al van jongs af aan. Zelfs als baby ben je hier al mee bezig. Ook jongeren verkennen hun grenzen. Maar soms overschrijden ze hun grenzen ook. De jeugd heeft nu eenmaal de neiging om te experimenteren en gaat daarin soms ook te ver. Als dit gebeurt, spreken we van jeugdcriminaliteit. Vaak doen jongeren dit uit verveling, om er bij te horen of om dus hun grenzen te verkennen. Maar soms ook omdat ze bijvoorbeeld geldzorgen hebben of zich af willen zetten tegen de maatschappij.

Het probleem
Jeugdcriminaliteit wordt een steeds groter probleem in Nederland. Er zijn dan ook al veel pogingen gedaan om iets aan dit probleem te doen. Op bepaalde plekken in Nederland loopt jeugdcriminaliteit soms behoorlijk uit de hand. Vooral op zulke plekken is er behoefte aan een oplossing. Vooral omdat slachtoffers van jeugdcriminaliteit vaak onschuldige mensen zijn en omdat de daders meestal niet worden gepakt. Het is moeilijk om genoeg bewijzen te krijgen om een jongere op te pakken, als de jongere niet op heterdaad is betrapt. En zolang de daders niet gepakt worden moeten anderen noodgedwongen opdraaien voor de kosten van vernielingen en dergelijke.

Als we spreken over jeugdcriminaliteit hebben we het over jongeren tussen de 12 en de 18 jaar. Deze jongeren wonen vaak nog thuis bij hun ouders en hebben meestal geen zin om ’s avonds thuis te zitten. Ze gaan daarom vaak ’s avonds de straat op, om daar te hangen met hun vrienden. De zogenaamde hangjongeren.

Jeugdcriminaliteit is er in vele soorten en maten. Het varieert van onschuldig graffiti spuiten op een muurtje onder een viaduct, tot het beroven van een bejaarde dame van achterop de brommer. De kleinere delicten, vooral vernielingen, worden vaak aangericht omdat jongeren zich vervelen. Zwaardere delicten, zoals diefstal, zijn vaak het gevolg van geldzorgen.

Vaak is er bij jeugdcriminaliteit ook alcohol of drugs in het spel. Jongeren komen vaak ’s avonds bij elkaar en ‘chillen’ dan onder het genot van alcohol of drugs. Dit varieert van wiet en bier, tot XTC en wodka. Als jongeren onder invloed zijn van bijvoorbeeld een van deze genotsmiddelen, zijn ze onbegrensder als normaal en zijn daarom sneller in staat tot het plegen van een delict. Maar de alcohol- en drugsroes zijn niet de enige situaties waarin jongeren ongeremder zijn. Vaak speelt groepsdruk ook een grote rol. Jongeren plegen bijvoorbeeld delicten om zichzelf te bewijzen in de groep, of omdat ze onder druk staan van andere groepsleden. Soms is er ook sprake van dat je alleen toe mag treden tot een groep, als je een bepaalde opdracht hebt uitgevoerd. De zogenaamde ontgroening. Dit zijn vaak ook dingen die illegaal zijn, omdat legale dingen voor de jeugd allang geen uitdaging meer zijn.

Een andere belangrijke oorzaak van jeugdcriminaliteit is frustratie. Vooral jongeren die in de puberteit zitten worstelen vaak met veel gevoelens en emoties. Jongeren vinden het vaak moeilijk om over hun gevoelens te praten en vaak uiten ze hun gevoelens dan op een andere manier. De één door te sporten en de ander door zich af te reageren op bushokjes. Deze oorzaak van vandalisme vind je vooral terug bij lichtcriminelen: jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan één of meerdere lichtere vormen van veelvoorkomende criminaliteit.


Vaak is het zo dat als jongeren toch opgepakt worden voor het plegen van een delict, dat ze na één nacht in de cel er al weer uit mogen. Vaak worden de ouders niet eens ingelicht en kunnen de jongeren ‘ongestraft’ weer de straat op. Zelfs draaideurcriminelen (jongeren die erg vaak in aanraking komen met de politie) worden elke keer weer de straat opgestuurd. Vaak wordt er wel een proces-verbaal opgemaakt, maar daar blijft het dan ook bij.

Beschrijving van bestaande oplossingen

Taakstraffen
Een oplossing die is bedacht voor het tegengaan van jeugdcriminaliteit is de Wet Taakstraffen. Een taakstraf bestaat uit een onbetaalde werkstraf, een leerstraf, of een combinatie van deze twee. De taakstraf werd in 1989 geïntroduceerd na een proefperiode die goede resultaten opleverde. De taakstraf is een alternatief voor een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van maximaal zes maanden. Taakstraffen worden het vaakst opgelegd aan jonge mensen van twaalf tot achttien jaar.

Taakstraffen hebben veel voordelen. Je krijgt een succesvollere terugkeer in de maatschappij doordat je met je taakstraf contact houdt met de maatschappij, je wordt er niet compleet van afgesloten en mensen kijken je niet met een scheef hoofd aan omdat je ‘in de cel’ hebt gezeten. Bovendien heerst er een cellentekort in Nederland. Als je de mensen die een minder groot vergrijp hebben gepleegd een taakstraf geeft in plaats van een gevangenisstraf, blijft er meer plaats over in de (jeugd)gevangenissen voor de zwaardere criminelen. Een mogelijk gevolg van de taakstraf is meer respect voor andere mensen, mensen die dat werk elke dag moeten uitvoeren doordat je discipline opbouwt en zelfdiscipline. De schuldige gaat minder snel in de fout doordat je bij een taakstraf meestal op straat aan het werk komt, iedereen ziet je wat kan zorgen voor schaamte. Dat gevoel krijgt men minder snel als je na een paar weken terugkeert uit de cel. Dat zou nog als ‘stoer’ opgevat kunnen worden, met een schoonmaakpakje en een emmertje in je hand wordt niet zo snel ‘stoer’ genoemd. Ook komen mensen zo meestal minder snel in contact met andere zwaardere criminelen die je in de gevangenis tegenkomt (= criminele besmetting). Bovendien zijn taakstraffen nog goedkoper dan gevangenisstraffen en jeugddetentie.

Het gevolg dat kinderen minder snel terugvallen in hun oude gewoonte en dat ze echt wat leren van hun taakstraf kan worden gezien als de meest belangrijke van alle gevolgen.

Gevangenisstraf
Een andere mogelijke oplossing is een tijdelijke gevangenisstraf. Hierbij kun je denken aan jeugdgevangenis ‘het poortje’ in Groningen. Overigens zitten niet alleen kinderen in het Poortje die bijvoorbeeld iemand hebben mishandeld, herhaaldelijk hebben gestolen of iets dergelijks, ook zitten er kinderen die moeilijk opvoedbaar zijn waarvan de ouders ze niet meer aan konden.
Meneer Esmeijer is verantwoordelijk voor jeugdzorg in Groningen. Hij vindt dat minderjarigen niet thuishoren in een omgeving met hoge hekken en zwaarbeveiligde toegangen. Hij zegt: ‘Het gevolg is dat dezelfde kinderen telkens terugkeren in de
jeugdgevangenis, als veelplegers. Omdat ze niet echt behandeld zijn. Als ze eenmaal in vrijheid iets nieuws uithalen, worden ze weer zwaarder gestraft.’ Een nadeel van een gevangenisstraf is dus dat wanneer de kinderen onbehandeld terugkeren in de maatschappij zij in hun oude gedrag vervallen. Een oplossing zou dus een behandeling in een gesloten inrichting zijn.


Gesloten inrichtingen
Een gesloten inrichting voor jongeren is eigenlijk niets meer dan een heropvoedings instelling. Je moet je voorstellen dat daar kinderen belanden die totaal geen respect voor niets en niemand hebben, totaal niet doen wat anderen hun opdragen en alleen maar doen waar ze zelf zin aan hebben. een inrichting maakt aan die levensstijl een einde en probeert de jongeren te leren hoe het is om verantwoordelijkheid te nemen, het laat zien dat het beter is naar je medemens te luisteren en er wordt de kinderen geleerd wat goed en wat slecht is. Een dagprogramma bestaat uit: opstaan, ontbijten, corvee en dan beginnen er lessen die zoveel mogelijk zijn afgestemd op vaardigheden en interesses. Na de lessen gaan de kinderen naar hun kamer en na het avondeten is er tijd voor ontspanning. Dit alles gebeurt in kleine groepen van 5 tot 10 mensen. De kinderen worden zoveel mogelijk voorbereid op een succesvolle terugkeer in de maatschappij en dat ze daarna weer op eigen benen kunnen staan. Ze leren koken, verantwoordelijkheid nemen en het idee is dat ze van hun fouten hebben geleerd en door behandeling niet weer in hun oude gedrag vervallen. Deze intensieve behandeling heb je bij een jeugdgevangenis meestal niet en dus wordt een gesloten inrichting als positiever ervaren als je kijkt naar hoeveel van de jongeren na die tijd weer in hun oude gedrag vervallen.

Hoe wij denken over jeugdcriminaliteit

E:
Ik denk dat de grootste oorzaak van jeugdcriminaliteit verveling is. Veel jongeren die nog bij hun ouders wonen en zich vervelen gaan de straat op om zich daar te vermaken. Op straat kunnen veel jongeren eigenlijk al geen lol meer beleven aan legale dingen en daarom keren ze zich denk ik tot illegale dingen. Ik vind het eigenlijk te simpel voor woorden dat jongeren uit verveling illegale dingen doen. Aan de ene kant vind ik het belachelijk dat jongeren zulke dingen doen, maar aan de andere kant vind ik het ook belachelijk dat er zo weinig te doen is voor jongeren, waardoor ze zich gaan vervelen. Jongeren raken denk ik snel uitgekeken op dingen en daarom is het belangrijk dat de jeugd bezig gehouden wordt. Ik denk dat als er maatregelen worden genomen om de jeugd te vermaken, dat de criminaliteit onder jongeren ook flink zal afnemen. Ik ben wel tegen jeugdcriminaliteit, maar omdat het een heel breed begrip is ben ik er ook niet helemaal tegen. Ik vind dat je als jongere best een keertje graffiti mag spuiten onder een viaduct. Maar natuurlijk ben ik er fel op tegen dat jongenen oude omaatjes beroven van hunhandtasjes. Maar doordat er in sommige plaatsen zo weinig te doen is voor de jeugd het ik het gevoel dat de jongeren ook een beetje een zetje in de verkeerde richting krijgen. Zorgen voor een aantal hangplekken lijkt me al een heel goed begin. Jongeren hebben dan een plek waar ze mógen hangen, zonder dat iemand er last van heeft. Dus ik denk dat in ieder geval de jongeren die illegale dingen doen uit verveling, nog redelijk makkelijk op het goede spoor te krijgen zijn.

S:
Ik denk dat niet altijd de opvoeding een rol speelt. Soms wel, wanneer vader en moeder ruzie hebben, zelf veel alcohol gebruiken en niet naar hun kinderen omkijken. Meestal ligt het naar mijn mening aan stoer doen, opvallen voor vrienden, drankgebruik en verveling.
Jeugdcriminaliteit is en blijft een groot probleem in Nederland. Eigenlijk net zo groot als criminaliteit onder volwassenen, maar jeugdigen hebben nog een heel leven voor zich die ze niet vol kunnen houden op de manier wat ze nu doen. Ze kunnen niet hun hele leven blijven jatten, stelen en vernielen. Het is wel een probleem wat nooit helemaal op te lossen is, criminaliteit zal blijven bestaan, maar het kan zo veel mogelijk teruggedrongen worden. Dat kan door de manieren die eerder genoemd zijn bij bestaande oplossingen en door onze eigen oplossingen. Sommige jongeren weten niet anders dan dat ze nu doen. Sommigen zijn door hun vrienden beïnvloed, anderen hebben een slechte opvoeding en geen leuke kindertijd gehad. Ik vind zelf de gesloten inrichting als oplossing het beste middel om te straffen. Beter dan de andere oplossingen. Ook vind ik de taakstraf weer beter dan de gevangenisstraf. Gevangenisstraf belandt onderaan omdat daar het idee van is de kinderen gewoon van de straat te houden en zonder contact van de buitenwereld. Het probleem zelf wordt niet aangepakt en wanneer de kinderen vrij zijn pakken ze hun oude leven zonder problemen weer op en sommigen zoeken zelfs hun vrienden uit de gevangenis op. Bij een inrichting hoort een behandeling, er wordt naar iedereen apart gekeken en ze verhelpen ook echt het probleem, zij zorgen er niet alleen maar voor dat de kinderen niet andere mensen lastigvallen. Taakstraffen zou gebruikt kunnen worden voor de wat minder hoge straffen, zoals éénmalige vernieling, of het spuiten van graffiti e.d. Wanneer iemand in herhaling valt is ook een hogere straf nodig

Beschrijving van eigen oplossingen

Verveling onder jongeren tegengaan
Op plaatsen waar criminaliteit onder de jeugd veel voorkomt zouden ze een enquête moeten houden. Hierin zouden de jongeren vragen moeten beantwoorden over of er genoeg te doen is in de buurt en dan in het bijzonder ’s avonds. Als dit niet het geval is moet de gemeente er voor zorgen dat er voorzieningen komen voor de jeugd, zoals jeugdsociëteiten en hangplekken voor jongeren. En dan moet het niet blijven bij slechts 1 hangplek, want als 1 groep jongeren op een hangplek rondhangt, willen andere groepen er vaak niet bij. Er moeten dus op verschillende plekken in de buurt hangplekken komen. Om te zorgen dat jongeren zich daar ook ’s avonds kunnen ophouden moet er ook licht aanwezig zijn. En wat jongeren bijvoorbeeld verder op zo’n hangplek zouden willen hebben moet ook in de enquête gevraagd worden, zodat de gemeente er een goed beeld van krijgt wat de jeugd nou eigenlijk wil. Het moet natuurlijk wel allemaal haalbaar zijn, maar dat is aan de gemeente om te beoordelen. En wat betreft de kosten: het wekelijks repareren van bushokjes en dergelijke zal waarschijnlijk meer kosten dan het éénmalig zorgen voor een hangplek.


Meer voorlichting op scholen
Op plaatsen en scholen waar jeugdcriminaliteit veel voorkomt moet meer voorlichting komen op scholen. Dit is er al wel degelijk, maar nog lang niet genoeg. Een onderwerp als jeugdcriminaliteit kan volgens ons het beste al op de basisschool worden besproken. Hier begint bij een deel van de kinderen de puberteit en dus ook veel van het experimenteren. Het is dus verstandig om bij de wortels te beginnen. Verder is voorlichting op middelbare scholen ook belangrijk, maar dan moet het een stapje verder gaan als op basisscholen. De voorlichting moet zo gebracht worden dat de jeugd de indruk krijgt dat ze als volwassenen benaderd worden. Anders komt de boodschap waarschijnlijk niet over en heeft voorlichting op de middelbare school weinig zijn. Op de basisschool is het juist verstandig dat de kinderen actief meedoen met de voorlichting, want spelenderwijs leren is daar nog altijd heel effectief.

Drank en drugs
Een joint roken op straat is in Nederland niet verboden. De politie heeft dus ook geen poot om op te staan als ze jongeren hiermee betrappen. Geregeld zijn er wel drugs in het spel bij jeugdcriminaliteit. Het zou daarom volgens ons heel slim zijn om, net als in omringende landen, softdrugs te verbieden. Als jongeren dan onder invloed van softdrugs overlast veroorzaken dan heeft de politie meteen iets om tegen ze te gebruiken. Hetzelfde geld eigenlijk voor drank. De politie kan nu nog niks doen als er een groepje jongeren met 6 kratten bier in het park rondhangt. Zolang de flesjes ongeopend zijn is dit niet strafbaar. Op plekken waar veel overlast is van jeugd, zouden ze daarom de mogelijkheid moeten hebben om de regel in te stellen dat jongeren met ongeopende alcoholische drankverpakkingen ook opgepakt kunnen worden. Hierdoor is de kans kleiner dan jongeren onder invloed van drank schade aan gaan richten en dergelijke.

Actie
Het zou volgens ons heel veel helpen als er meer aan jeugdcriminaliteit wordt gedaan bij de politie. Er wordt veel gedaan aan controle door de politie, maar als ze eenmaal iemand oppakken wordt er vaak niets mee gedaan. Na een nachtje afkoelen in de cel worden de meeste jongeren al weer op straat gezet. Dit maakt bij criminele jeugd totaal geen indruk en daarom zou de politie er meer werk van moeten maken. Ze zouden bijvoorbeeld altijd de ouders van de jongeren in moeten lichten over het delict dat hun zoon of dochter heeft gepleegd. En verder zou een jonge crimineel na elke keer dat hij in aanraking komt met de politie steeds zwaarder gestraft moeten worden. Wij denken dat dit jongeren zeker af zou schrikken om domme dingen te gaan doen.

Cameratoezicht
De politie kan natuurlijk niet overal tegelijk zijn en daarom denken we dat cameratoezicht een goed middel is om jeugdcriminaliteit tegen te gaan. Zelfs al staan de camera’s niet aan, het zal de jeugd toch afschrikken omdat ze bang zijn herkend te worden. En als het wel vast wordt gelegd als een jongere bijvoorbeeld iets vernielt is er gelijk meer bewijs. Want vaak is het zo dat de politie iemands schuld niet kan bewijzen, als die niet op heterdaad is betrapt. Met cameratoezicht staat het dus op film en kan de politie wel degelijk iemands schuld bewijzen. Een nadeel is natuurlijk dat ook de camera’s het doelwit kunnen worden van jeugdcriminaliteit.

Geweld en criminaliteit op televisie en Internet
Delicten die jongeren plegen zijn vaak gebaseerd op dingen die ze hebben gezien op televisie of op Internet. Filmpjes van geweld en andere dingen als kattenkwaad zijn ook razend populair onder jongeren. Op websites als YouTube worden dergelijke filmpjes heel vaak bekeken. Vooral nu mobiele telefoons met camera’s erg populair zijn onder de jeugd, verschijnen er steeds meer filmpjes op het Internet van gewelddadige incidenten en uiteenlopende vormen van kattenkwaad. Wij denken dat als sites als YouTube een strenger beleid hanteren, jongeren veel minder in aanraking komen met dergelijke beelden. Dit geldt ook voor televisie. Films die door kijkwijzer als gewelddadig zijn beoordeeld, zouden pas mogen worden uitgezonden na middernacht. Zo is de kans een stuk kleiner dat jongeren in aanraking komen met verkeerde beelden en dat ze hierdoor ideeën opdoen. En wat voor de films geld moet dan ook gelden voor andere programma’s op televisie.


Sporten
Sport is een uitstekende manier om al je emoties en frustraties op af te richten. Als jongeren op een sportclub hun energie en dergelijk kwijt kunnen, hoeven ze dat niet meer op een bushokje te doen. En natuurlijk kunnen jongeren moeilijk een strafbaar feit plegen als ze aan het sporten zijn. Sportverenigingen zijn dus ook een goede manier om de jeugd van de straat te houden. Op een sportvereniging doen jongeren vaak ook sociale contacten op en dat maakt de kans ook kleiner dat jongeren een strafbaar feit plegen om zich te bewijzen in de groep. Sport is ook een uitstekende manier om je te bewijzen tegenover vriend en vijand. In plaats van tegen de politie te strijden, kun je met voetbal bijvoorbeeld tegen een ander voetbalteam strijden. En dat is natuurlijk een stuk verstandiger.

Avondklok en samenscholingsverbod
In plaatsen waar jeugdcriminaliteit heel erg uit de hand loopt, vinden wij een avondklok ook een goede oplossing. Dit is eigenlijk al wel een bestaande oplossing, maar hij wordt nog lang niet genoeg en consequent genoeg gebruikt vinden wij. Als het aan ons ligt zou deze maatregel veel vaker ingezet moeten worden om overlast van hangjongeren te voorkomen. En een andere maatregel die ook al bestaat en eigenlijk dezelfde effecten heeft als de avondklok: het samenscholingsverbod. ook dit is een goede maatregel en volgens ons zou het zeker zijn vruchten afwerpen als dit vaker en consequent zou worden toegepast.

Samenvatting
We zijn nu bij het einde van onze Praktische Opdracht. De conclusie die wij hebben getrokken is dat jeugdcriminaliteit een groot probleem is, waar ook veel aandacht aan wordt besteed. Er zijn al heel veel pogingen gedaan om een oplossing voor dit probleem te bedenken. Veel ervan, zoals de avondklok en het samenscholingsverbod, zijn heel goede oplossingen, maar wij denken dat ze veel te weinig en lang niet consequent genoeg worden toegepast. Ook denken wij dat de oorzaak van jeugdcriminaliteit voor een deel bij de gemeente ligt. Als die er voor zorgen dat jongeren een plek hebben waar ze ’s avonds terecht kunnen en zich kunnen vermaken, zullen ze niet verveeld gaan rondhangen en bijvoorbeeld dingen vernielen. Ook denken wij dat de politie serieuzer moet optreden tegen jeugdcriminaliteit, omdat het anders van kwaad tot erger gaat. Als de politie er zo weinig aan doet zal een jongere geen tweede keer denken voordat hij een bushokje vernielt. De kans dat hij gepakt wordt is immers heel klein en als hij al gepakt wordt stelt het toch niks voor.
Verder zijn we van mening dat jeugdcriminaliteit eigenlijk altijd een maatschappelijk probleem zal blijven en dat er niet een gouden oplossing bestaat die er voor zal zorgen dat dit probleem zal verdwijnen. Wil men jeugdcriminaliteit echt terugdringen, dan moeten ze waarschijnlijk een combinatie van een heleboel van onze en andere oplossingen gebruiken.

Geraadpleegde informatie
» S’s intelligente hersens

» E's nog intelligentere hersens

» www.google.nl

» www.scholieren.com

» www.images.google.nl

» www.justitie.nl

» www.collegenet.nl

» www.youtube.com

» www.telegraaf.nl

» www.kinderbescherming.weblog.nl/jeugdcriminaliteit

» www.wikipedia.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.