Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Alcoholgebruik binnen culturen

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 2155 woorden
  • 20 december 2010
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
13 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Alcohol gebruik binnen culturen
In hoeverre verschilt het alcohol gebruik binnen verschillende culturen…


Inhoudsopgave
Inhoudsopgave…………………………………………………………………………………………………….    2
Inleiding……………………………………………………………………………………………………………….    3
1. Wat is alcohol………………………………………………………………………………………….    ……….    4
1.1 Hoe kan je alcohol onderscheiden?……………………………………………………..    4

1.2 Het alcoholpercentage………………………………………………………………………….    4
1.3 Wat doet alcohol met je? ……………………………………………………………………    4
2.Wat voor problemen veroorzaakt alcoholgebruik? …………………………………………..    5
2.1 Risico’s op korte termijn………………………………………………………………………    5
2.2 Risico’s op de lange termijn…………………………………………………………………    5
3.Hoe wordt alcoholgebruik binnen verschillende culturen behandeld?..................    6
4. Op welke manier kan alcoholgebruik op jonge leeftijd worden opgelost?...........    7
4.1 Risico’s verminderen…………………………………………………………………………….    7
4.2 De Wet (rol van de overheid)……………………………………………………………….    7
4.3 Gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer………………………………………..    8
4.4 Hoe probeert de overheid dit probleem aan te pakken………………………..    8
Wat vind jij van het probleem? …………………………………………………….………………………    9

Bronmateriaal…………………………………………..………………………………………………………….    9


Vraagstelling: In hoeverre verschilt het alcohol gebruik binnen verschillende culturen…


Inleiding
Op school, op feesten, je kan bijna overal jongeren onder de 16 jaar, alcohol zien drinken. Het is niet meer iets speciaals wat je tussendoor doet met je vrienden voor de gezelligheid, maar het is nu heel gewoon onder de jongeren, alsof het geen slechte bijwerkingen heeft, alsof dat niet wordt geweten gaan ze maar door.
In de westerse cultuur is dat voor velen wel normaal, maar voor de Islamitische cultuur bijvoorbeeld, is dat onacceptabel. Volgens de Islam mag er geen alcohol worden gedronken, maar je ziet nu allerlei moslims jongeren die op school, met hun vrienden samen zich in de coma zuipen.
Het is niet meer tegen te houden, het is een maatschappelijk probleem geworden…

Ik heb een klein onderzoekje moeten maken over dit onderwerp en dat heb ik met genoegen gedaan. Ik hoop u hierbij wat bij te brengen, veel leesplezier.


1. Wat is alcohol?


1.1 Hoe kan je alcohol onderscheiden?
Alcohol is een natuurlijke, kleurloze vloeistof die ontstaat door vergisting van vruchtensuikers of van suikers uit granen. Al sinds de oudheid wordt op deze manier alcoholhoudende drank gemaakt. De hoeveelheid alcohol die ontstaat bij de vergisting hangt af van de beschikbare hoeveelheid suikers. Als het alcoholpercentage ca. 15% is geworden stopt de vergisting vanzelf.

We maken bij ‘soorten alcohol’ onderscheid tussen: Zwakalcoholische dranken en Sterke (gedistilleerde) dranken. Bij zwakalcoholische dranken is er sprake van een alcoholpercentage dat op kan lopen tot maximaal 15%. Aantal voorbeelden hiervan zijn: bier, wijn en premix

Bij sterke dranken hebben we het over dranken die gedestilleerd (Destillatie is een techniek om door middel van verdamping twee of meer stoffen in een oplossing te scheiden) zijn, dat houdt in dat de drank gemaakt is door destillatie uit landbouwproducten. Deze soorten dranken bevatten een minimaal alcoholpercentage van 15%. Dit zijn alle alcoholhoudende dranken die geen bier of wijn zijn. Hierdoor is het aantal verschillende soorten gedistilleerde dranken zeer groot.

1.2 Het alcoholpercentage
Het alcoholpercentage maakt meestal niet echt zoveel uit, je kunt wel zeggen dat de ene drank wel sterker dan de ander is, maar ieder alcoholbehoudend drank heeft zijn eigen glas. Hoe groter het alcoholpercentage de drank bevat, des te kleiner het glas. Dit betekent dus dat alle alcoholbehoudend dranken het zelfde alcoholpercentage bevatten in hun eigen standaardglas. Als een alcoholische drank wordt geschonken in het juiste glas (bijvoorbeeld een pilsje in een pilsglas en jenever in een jeneverglaasje), bevat elk glas ongeveer evenveel alcohol, namelijk tien gram. Enkel zware bieren en breezers vormen een uitzondering.

1.3 Wat doet alcohol met je?
Er wordt wel vaak door mensen gezegd dat ‘een beetje’ alcohol geen kwaad gaan, maar ook een beetje alcohol verdooft je hersenen. Het kan je een relax en zelfzeker gevoel geven, waardoor je veel meer durft te doen hierdoor. Je doet dingen wat je eigenlijk helemaal niet van plan was en je wordt er spraakzamer van. Bij meer dan een beetje drinken, verandert je zelfvertrouwen in arrogantie en je durf in roekeloosheid. Je reageert nu trager, alles om je heen zie je minder goed je hoort ook minder goed en kan minder goed lopen en praten, je wordt moe.
Ik zou niet aanraden om teveel alcohol te drinken, teveel alcohol zorgt er voor dat je je misselijk begint te voelen je raakt verward en kan een black-out krijgen. Als je nog meer drinkt dus je helemaal in de coma zuipen noem je dat met een mooie word, dan raak je helemaal bewusteloos, je hart en longen raken verdoofd je raakt in de coma en sterft aan teveel alcohol.


2. Wat voor problemen veroorzaakt alcoholgebruik?

2.1 Risico’s op korte termijn
Als een volwassen man meer dan twintig glazen alcohol drinkt, is er een kans dat er alcoholvergiftiging kan optreden. Als een persoon zoveel glazen binnen een uur op kan drinken, kan die bewusteloos raken en kan deze persoon in coma raken en hierdoor zelfs overlijden

2.2 Risico's op de lange termijn
Alcohol gebruik kan allerlei ziekten en sociale problemen veroorzaken, het kan bijvoorbeeld je hersenen beschadigen, je kunt een vetlever krijgen en er is een duidelijk verband tussen alcohol gebruik en verschillende kankersoorten.

Hersenen:
Bij jongeren onder de 21 jaar kan veel minder alcohol al grote schade veroorzaken. Tot die leeftijd zijn je hersenen nog niet helemaal afgegroeid. Alcohol kan grote problemen in de ontwikkeling van je hersenen veroorzaken. Die schade komt nooit meer goed waardoor je later bijvoorbeeld dingen minder goed kunt onthouden. Bij gebruik van meer dan 25 glazen alcohol per week neemt de kans op hersenschade bij volwassen mensen toe. De concentratie, het geheugen en de informatieverwerking worden slechter. Door langdurig teveel alcoholgebruik maak je een groot kans op een vroegtijdige dementie. Hierdoor maak je kans op een verminder geheugen. In het begin kan men zich dingen die net gebeurd zijn niet meer zo goed herinneren. Later kan men zich hele stukken niet meer herinneren en fantaseert men verhalen om die stukken op te vullen. Tenslotte herkent de dronken sommige personen niet meer.


Lever:
Door overmatig alcoholgebruik kan een vetlever ontstaan. Dit kan al gebeuren na een paar dagen flink drinken. Het herstelt zich als iemand weer stopt met drinken. Bij langdurig alcoholgebruiken kan de lever ontstoken raken Blijft iemand veel drinken, dan worden de levercellen echt vernietigd en worden vervangen door bindweefsel. De lever is dan onherstelbaar beschadigd.

Kanker:
Er een duidelijk verband tussen alcoholgebruik en kanker van mond, keel, strottenhoofd en slokdarm aangetoond. Zware drinkers hebben meer kans op kanker aan de lever en de dikke darm. Vrouwen hebben een groter risico op borstkanker.


3. Hoe wordt alcoholgebruik binnen verschillende culturen behandeld?

Veel mensen die niet zonder alcohol kunnen en het niet met mate doen, komen vaak in grote problemen. Meestal zijn dat problemen met de familie, vrienden werk en/of de politie. De familie is er niet altijd een voorstander voor, dat hun kind (teveel) alcohol drinkt. Velen ouders zijn er zelfs tegen dat hun kind alcohol drinkt en verbieden het, want ook al lijkt het heel normaal en niet zo erg om alcohol te drinken, mag er in tegenstelling met het christendom en het Jodendom, van de Islam geen alcohol drinken.

Rond in het jaartal 600 werd alcoholgebruik verboden volgens de Islam, zo staat er in de Koran(heilige boek) van de islamieten vermeld:

Zij vragen jou over alcoholische dranken (al-khamr) en het kansspel(gokken).
Zeg: In beide is grote zonde en nut voor de mens, maar de zonde in beide is groter dan hun nut... Soerat al-Baqarah [2:219]

Er wordt ook erbij vermeld dat alcohol ook voordelen kan hebben, maar de nadelen er van wegen zwaarder dan de voordelen, het is hierdoor zwaar verboden voor de islamieten.

Veel moslims jongeren trekken er zich niets aan en drinken toch, hier tegen over staat er in de Koran, dat deze mensen in de hel gestraft gaan worden. Het is ook in velen families respectloos dat de jongeren drinken voor hun ouders, de jongeren die dat toch doen worden als slechte kinderen gezien en er gaan allerlei negatieve geruchten rond binnen de familie.

In de overige godsdiensten maakt het bijna helemaal niet uit of iemand nou alcohol drinkt of niet, het is juist bij velen abnormaal dat er geen alcohol gedronken wordt aan tafel en hebben in plaats van een flesje cola, een flesje wijn op de tafel. De meeste ouders van zulke gezinnen laten hun kinderen al sinds hun jonge leeftijd met alcohol omgaan, dus bijvoorbeeld sinds de 12e laten ze hun kind al wijn drinken aan tafel, zodat als ze ouder worden het bij mate kunnen houden en niet de lol van alcohol misbruiken.



4. Op welke manier kan alcoholgebruik op jonge leeftijd worden opgelost?

4.1 Risico’s verminderen

Je kunt alcohol gebruik niet tegen houden en echt veilig gebruik van alcohol bestaat niet op jonge leeftijd. Druggebruik betekend altijd risico lopen. Iemand die wil gebruiken moet proberen het zo veilig mogelijk te gebruiken. Dit kan als een gebruiker:
•    met mate gebruikt; dus niet elke dag, maar af en toe en niet teveel in één keer
•    alleen voor plezier en ontspanning gebruikt en niet om problemen weg te drinken
•    in vrije tijd gebruikt en niet tijdens school, studie of werk
•    niet gebruikt in combinatie met (andere) drugs
•    in een vertrouwde omgeving gebruikt
•    niet gebruikt bij deelname aan het verkeer
•    niet gebruikt bij depressies, angstaanvallen of psychoses
•    bij elk glas alcohol een glas water drinkt om uitdroging te voorkomen
•    je veilig vrijt als het er van komt. Alcohol kan zin in seks opwekken terwijl je minder denkt aan de risico’s

4.2 De Wet (rol van de overheid)
In de Drank- en Horecawet staat dat aan jongeren onder de 16 jaar geen alcoholische dranken verkocht mogen worden. Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar mogen alleen zwak alcoholische dranken worden verkocht. Dit zijn dranken met minder dan 15% alcohol, te koop in de horeca, slijterijen maar ook supermarkten. Dranken met meer dan 15% alcohol zijn sterk alcoholische dranken. Deze mogen alleen in slijterijen en de horeca verkocht worden aan mensen boven de 18 jaar. De verkoper van alcohol (de barkeeper of de winkelier) moet jongeren altijd om een geldig leeftijdsbewijs vragen (paspoort, rijbewijs, bromfietsdocument). Verkoopt hij drank aan iemand onder de 16 jaar kan hij zijn vergunning kwijtraken. Jongeren zijn zelf niet strafbaar. Deze regels gelden overal waar alcohol verkocht wordt; in winkels, cafés, bars, kantines enzovoort. Thuis kunnen eigen regels opgesteld worden. Er mogen geen mensen in bars etc. worden toegelaten die zichtbaar teveel gedronken hebben. Ook mag geen alcohol geschonken worden aan mensen die in een erkentelijke staat van dronkenschapgerij zijn.


4.3 Gevolgen van alcoholgebruik in het verkeer
In het verkeer vallen in Nederland door het gebruik van alcohol zo ongeveer 250 doden en 3400 ernstige gewonden per jaar. Vandaar dat er in de wet strenge regels zijn opgenomen over het gebruik van alcohol in het verkeer. Het rijden met meer dan 0,5 promille alcohol in het bloed is strafbaar. Deze wet geldt voor alle voertuigen en dus ook voor de fiets. De grens van 0,5 promille wordt bereikt door het drinken van 2 á 3 standaardglazen van een alcoholische drank. Voor beginnende automobilisten geldt dat zij in de eerste 5 jaar dat ze hun rijbewijs hebben maximaal 0,2 promille alcohol in hun bloed mogen hebben. Dat betekent voor de meeste mensen ruim 1 standaardglas van een alcoholische drank. De grens van 0,2 promille geldt ook voor bestuurders van bromfietsen, snorfietsen en scooters onder de 24 jaar. Het rijden onder invloed is in Nederland een misdrijf. Dit betekent o.a. dat je bij veroordeling een strafblad kan krijgen met de mogelijk gevolgen voor je carrière en dat er relatief hoge geldboetes mogelijk zijn.


4.4 Hoe probeert de overheid dit probleem aan te pakken

Buiten de strengere wetten die worden aangeschaft door de overheid worden er ook nuttige campagnes gevoerd in Nederland om het alcoholgebruik in het verkeer zo min mogelijk te houden, sinds 2001 heeft Nederland te maken met een campagne, genaamd ‘Bob jij of Bob Ik’.

Bob jij of Bob ik? Is de titel van een Nederlandse campagne tegen rijden onder invloed. De campagne is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Hierin is Bob de officiële naam van degene die nuchter blijft, zodat hij of zij andere mensen veilig naar huis kan rijden. In december 2001 werd de campagne gestart.
Bob is niet als afkorting bedoeld, maar gewoon als naam. Bij de introductie van de campagne werd in de media gemeld dat het staat voor "Bewust Onbeschonken Bestuurder", waardoor veel mensen dit denken.


Wat vind jij van het probleem?

Mijn mening over alcoholgebruik onder verschillende culturen is gewoon dat de mensen zelf mogen weten of ze wel of geen gebruik van alcohol maken, ik vind wel en het moet ook zo zijn dat jongeren alcoholgebruik het met mate drinken. Dat de jongeren door teveel alcoholgebruik niet opzettelijk problemen kunnen veroorzaken is een feit, om dat tegen te kunnen houden kan er niet veel worden gedaan. Door met allerlei strengere wetsvoorstellen te komen zou ook niet echt veel helpen, jongeren vinden het spannend om iets de doen wat niet mag en wat tegen de wet is, de jongeren moeten veel meer instructies over alcoholgebruik krijgen bijvoorbeeld op scholen en de gevolgen hiervan weten. Ik vind dat de grens van alcoholgebruik onder bij de 16 jaar ligt eigenlijk wel ideale leeftijd, toch doen de jongeren het, maar hiermee wordt er door de overheid de leeftijdsgrens bepaald

Bronmateriaal

Bronnen:

Informatie:

http://alcoholonderde16nogevenniet.nl
http://www.druglijn.be/wat.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bob_jij_of_Bob_ik%3F
http://www.cia-info.nl/alcohol

Afbeeldingen:
http://www.druglijn.be/wat.html
http://www.google.nl/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.