Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Euthanasie

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas aso | 353 woorden
  • 5 februari 2007
  • 6 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.3
  • 6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Zedenleer

Euthanasie

Euthanasie is "opzettelijk levensbeëindigend handelen door een ander dan de gedode persoon, maar wel op diens verzoek".
Handig om te weten is dat abortus niet onder euthanasie valt

Er zijn wel een hoop wetten rond euthanasie. Hoe zit het bevoordeel met euthanasie in Europa en België.
Euthanasie in alle Europese landen met uitzondering van Nederland, Zwitserland en België bij wet verboden en wordt vervolgd als een misdrijf. Zwitserland is tot nu toe ook het enige land waar buitenlandse patiënten naar toe mogen komen om te sterven. Abortus wel in de meeste landen.

Maar hoe zit het in België zelf met euthanasie.

In België kunnen bewuste en handelsbekwame meerderjarigen met een ondraaglijk psychisch lijden als gevolg van een ongeneeslijke aandoening euthanasie aanvragen. Dit werd bij wet vastgelegd op 28 mei 2002. De patiënt hoeft niet terminaal te zijn. De aanvraag moet gecontroleerd worden door drie artsen, één van hen moet gespecialiseerd zijn in de aandoening waaraan de patiënt lijdt.

Het is niet eenvoudig om euthenasie aan te vragen in België maar in Duitsland mag het helemaal niet meer .
Vanaf 1933 tot 1945 was "euthanasie" in Duitsland toegestaan. Uiteraard ging het hier om een hele andere definitie van euthanasie. Hitlers bewind liet zo duizenden geestelijk en fysiek gehandicapten vermoorden, veelal zonder instemming van hun ouders (T-4-euthanasieprogramma). Hierdoor zou het Duitse ras verbeterd worden.

Het is dus belangrijk om een goede wetgeving rond euthanasie te maken om misbruik te vermijden.

Er bestaat hevige tegenstand tegen de praktijk en de legalisatie van euthanasie. Tegenstanders zien het als een immorele daad, die de mens zichzelf van het leven berooft of laat beroven. Na de legalisering van abortus in 1981 zien de tegenstanders euthanasie als een van de grootste gruwelijkheden in de huidige maatschappij.

Mijn stelling hierover is; Mensen die ongeneeslijk ziek zijn en het zo zwaar hebben dat ze niet meer verder willen leven, hebben het recht om euthanasie te laten plegen.
Er moet genoeg controle op zijn dat er geen misbruik van gemaakt wordt. Maar men moet de mensen wel nog een kans gunnen om discreet euthanasie te plegen. Men moet dus een evenwicht vinden.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.