Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De Griekse godin Aphrodite

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 640 woorden
  • 21 januari 2002
  • 124 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
124 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
DE GODIN APHRODITE Inleiding. Als opdracht voor het vak KCV moest ik een verslag maken over de Griekse godin Aphrodite. Dit is een uitwerking van opdracht 1 op blz. 15 van het werkboek van Synopsis. Ik moest tevens gebruik maken van oude teksten in vertaling, plaatjes en schilderijen. Ik hoop dat u dit verslag met plezier zult lezen! De Godin Aphrodite. De Griekse godin Aphrodite was de godin van de liefde en de schoonheid en wordt ook door de Romeinen vereerd, maar dan onder de naam Venus. Met de toevoeging 'Kallipygos' was ze ook de godin van de prostituees. De roos, de mirtenboom, de zwaan, de mus en de duif waren aan haar gewijd en werden als goede tekens beschouwd. De roos is bijvoorbeeld nog steeds een teken van liefde. Aphrodite is letterlijk vanuit het Grieks vertaald: 'uit het schuim geboren' en ze is daar ook uit geboren, nadat iemand de edele delen van haar vader in de zee gooide en vanuit het schuim dat daarbij ontstond werd Aphrodite geboren. Andere bronnen spreken dit tegen en vermelden dat zij een kind van Zeus en Dione was. De geboorte van Aphrodite op een Griekse vaas Toen Aphrodite groot was trouwde ze met Hefaistos ( de smid van de goden) Zij vond dit niet leuk, omdat dit haar was opgelegd door de godin Hera en ze ging daarom ook meerdere keren vreemd. Van Ares, de Griekse god van de oorlog, bijvoorbeeld kreeg ze drie kinderen. Ook met 2 aardse mannen kreeg ze een verhouding: Adonis, die ze alleen met Persephone (zij was de vrouw van Hades) moest delen, omdat Adonis, nadat hij tijdens een jachtpartij was vermoord door een zwijn, in de onderwereld kwam, waar Hades de baas was en Persephone hem tegen het lijk liep en op slag verliefd op hem werd. Ook met Anchises had ze een relatie. Van hem kreeg ze een bekende zoon: Aeneas
De godin Aphrodite gebeeldhouwd in een verleidelijke pose Zeus had namelijk beslist dat Aeneas de stichter zou moeten worden van een wereldrijk (het Romeinse rijk) Dus hij stuurde Eros (de god van de liefde, die volgens sommige bronnen zelfs de bloedeigen zoon van Aphrodite is) eropuit om Anchises en Aphrodite op elkaar verliefd te laten worden. Negen maanden later werd Aeneas geboren. Deze zou later nog zijn vader redden, namelijk nadat Aphrodite tegen Anchises heeft gezegd dat hij niks moet loslaten over hun verhouding, maar dit toch doet. Zeus straft hem, door hem te laten veerbranden branden, als Troje wordt verwoest. Aeneas sleept hem echter uit het vuur en begint zijn reis naar Italië. Zielig detail is echter dat zijn vader tijdens die trip overlijdt. Hefaistos had echter inmiddels wel door dat zijn vrouw vreemdging, dus smeedde hij een gouden net, liet dat over Ares en Aphrodite heen vallen, toen ze elkaar weer eens ontmoetten en liet dit tafereel aan alle goden zien. Hermes, de boodschapper van de goden, sneed het net door en als dank hiervoor ging Aphrodite met hem naar bed. Van hem kreeg ze ook nog een kind: Hermaphrodites, waarvan gezegd wordt dat hij (het, zij?) zowel man als vrouw was. Aphrodite was door haar escapades niet erg geliefd bij de andere goden. Ze had alleen wel de onvoorwaardelijke steun van Zeus, wat blijkt uit het feit dat zij en Persephone een soort 'timeshare' op Adonis kregen, nadat Aphrodite daarom bij de oppergod had gezeurd. Bij het volk was ze erg geliefd omdat haar verschijning 'verblindend' was en ze erg vriendelijk was tegenover het volk in vergelijking met andere goden en opkomt voor de zwakkeren in de samenleving. Dit wordt bewezen door het feit dat ze de beschermgodin van de prostituees is. Conclusie Aphrodite was een aardige en een bij het volk geliefde god. Haar verhouding met de rest van de goden bleek echter minder vlot te verlopen, mede door haar wilde escapades met sterfelijken.

REACTIES

R.

R.

Nogal onduidelijk. Kronos, vader van de latere oppergod Zeus sneed de geslachtsdelen van zijn eigen vader, Ouranos, af, en gooide ze in zee.

18 jaar geleden

L.

L.

niet heel goed ook beetje kort

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.