Vikingen

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 871 woorden
  • 18 maart 2009
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 6
47 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Werkstuk : Vikingen

Inleiding :


Wij hebben dit onderwerp gekozen omdat we het een interessant onderwerp vonden. Wij hebben zoveel mogelijk informatie gezocht om een werkstuk over de Vikingen te maken. Daarom zijn wij naar het museum : Dorestad geweest, dat museum staat in wijk bij duurstede in Utrecht. Daar vind je informatie over veel spullen die daar zijn achtergebleven uit de geschiedenis. Je vindt er veel dingen over de Vikingen maar ook over andere volken van vroeger. Dit werkstuk heeft 3 deelvragen :

1. Wie waren de Vikingen?
2. Hoe vielen de Vikingen aan?( Schepen & Wapenuitrusting)
3. Welk geloof hadden de Vikingen?

Wie waren de Vikingen?


De Vikingen waren een volk uit het noorden van Europa.
De Vikingen leefden ongeveer van 800 tot 1100 in een deel van Scandinavië
(Denemarken , Zweden en Noorwegen). De Vikingen werden ook wel Noormannen genoemd: "Mannen uit het noorden". De meeste Vikingen waren boer of schepenbouwer. Het land waar ze woonden was niet geschikt om te bewerken. De Vikingen waren de beste scheepsbouwers van Europa.

Noorwegen : heel heuvelachtig
Zweden : heel veel bos
Denemarken : veel zachte zandgrond en heide.

Maar toen de bevolking steeds meer toenam was er niet meer genoeg land voor iedereen, daarom gingen veel Vikingen opzoek naar een nieuwe manier van leven. Ze plunderden kloosters en steden in delen van Noordwest-Europa. Ze stalen kostbaarheden uit kerken en kloosters en namen de gevangenen mee als slaven. Vikingen maakten niet alleen zeereizen om dingen te plunderen, maar ook om te handelen. Er werd vooral in luxe goederen gehandeld zoals wijnen, zijde, zilver en munten die ze ruilden tegen walrustanden, zeehondenhuiden pelsen, ijzeren gebruiksvoorwerpen en slaven. Vikingen gingen zelfs met hun schepen naar de Zwarte zee en Constantinopel (Turkse stad, het huidige Istanbul).In het begin van de 9e eeuw kwamen er ook markten waar ambachtslieden en Vikingen hun goederen verkochten. De goederen die de Vikingen daar verkochten waren vaak spullen die ze op plundertochten hadden buitgemaakt. Het was voor de Vikingen niet moeilijk om aan al die gestolen spullen te komen want ze landden gewoon ergens aan met hun snelle ondiepe boten en vielen boerderijen, dorpen of kloosters binnen.

Hoe vielen de Vikingen aan?

Schepen

De Vikingen waren de beste scheepsbouwers van Europa. Ze bouwde hele grote schepen soms wel 16 meter lang! Als ze gingen aanvallen gebruikte ze lange smalle schepen met een groot zeil.Voor gevechten op rivieren gebruikte ze kleinere schepen. Alle schepen waren hetzelfde gebouwd : Ze maakten eerst een kiel van eikenhout (een kiel is de onderkant van de boot) en daarna spijkerde ze er kromme balken overheen. Het schip was heel ondiep. Dat was handig bij een aanval zodat ze tot dicht aan de wal door konden varen. De schepen werden niet alleen als vaartuig gebruikt maar ook als graf. Als een stamhoofd sterft moet een van de slavinnen zich aanbieden om met hem te sterven. Dan wordt de boot van het stamhoofd op land gesleept en wordt samen met het stamhoofd en de slavin in brand gestoken.De schepen waren zo gebouwd dat ze snel en stevig waren en tegen de grote golven van de zee bestand waren. De boten lagen niet diep in het water. Zo konden ze gemakkelijk de rivier opvaren. Een vikingschip werd helemaal van hout gemaakt. Je had verschillende soorten boten bijvoorbeeld de knorr , dat was een groot vrachtschrift en een vikingschip. De vikingen ontdekte ook veel met hun boten. Zo had Columbus niet als eerste Amerika ontdekt maar de Viking Erik de Rode.

Wapenuitrusting

Als de Vikingen gingen aanvallen voeren ze naar een rijke stad en deden een aanval.Ze gingen ten aanval met bijlen, zwaarden, speren of messen en beschermden zich met hun schild.Terwijl ze vochten haalden ze hele huizen leeg en staken ze later in brand. Als de hele stad in brand stond vingen ze mensen die als slaven werden meegenomen.Ook vingen ze de paarden en andere dieren die ze konden verkopen of gebruiken. Op de terugweg konden de slaven mooi het zware werk doen en verdeelde de Vikingen de buit. Soms vingen ze nonnen en monniken en stalen de boeken, gouden kruisen en andere Christelijke spullen , Omdat monniken en nonnen ook al verstand hadden van geneeskunde vingen ze die ook en dwongen ze om mee te komen en als dokter of slaaf.

Welk geloof hadden de Vikingen?

De Vikingen geloofden in veel goden, maar later gingen de kooplieden over tot het christendom om beter zaken te doen met de andere landen. Volgens de Vikingen woonde de goden in de stad Asgard. Een paar van de goden waar Vikingen in geloofden zijn :

Odin,Frigg,Loki & Freya

Odin : Odin gaf de dichtkunst en de magie van de Runen aan de wereld.

Frigg : is de vrouw van Odin. Ze heeft een eigen paleis, waar ze draad zit te spinnen om wolken te weven. De vikingen dachten dat zo de wolken ontstonden.

Loki : Loki was wraakzuchtig! Hij verandert vaak van vorm. Toen hij een merrie was, baarde hij het acht-benige paard van de god Odin.

Fraya : De godin van de voorspoed en de vruchtbaarheid.

Een van de meest nagemaakte gebruiksvoorwerpen van de goden was de hamer van de dondergod Thor. Hiermee sloeg hij als het donker was, de donder uit de wolken.

Dit was mijn werkstuk over de Vikingen , ik hoop dat jullie er iets aan hebben.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.