Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Stalin

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 3e klas havo | 508 woorden
  • 21 augustus 2008
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
8 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
STALIN

HOOFDVRAAG:

Wat is het verband tussen Stalin en de Koude Oorlog?

DEELVRAGEN:

1 Hoe verliep de levensloop van Stalin?
2 Hoe is Stalin aan zijn macht gekomen en hoe regeerde hij?
3 Hoe was de verhouding tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten?

Deelvraag 1:
Stalin groeide op in een armoedig gezin. Hij werd naar de priesterschool gestuurd. Daar moest hij al gauw af door zijn revolutionaire ideeën. Stalin sloot zich aan bij Lenin’s groep, de Russische Sociaal Democratische Arbeiders Partij (RSDAP). De Oktoberrevolutie bracht de bolsjewisten aan de macht. In het nieuwe Sovjetregime (gevestigd op 7 november 1917) werd Stalin Volkscommissaris (minister) voor Nationaliteiten en hield zich dus bezig met problemen rond de vele minderheidsgroepen in de Sovjetunie.

Deelvraag 2: Gedurende de Russische Burgeroorlog (1918-1921) vervulde Stalin zijn dienstplicht en trad hij op als militair organisator en politiek commissaris in het Rode Leger. Hij wist als commandant de stad Tsaritsyn te verdedigen. Hij kwam echter al gauw in conflict met de minister van Oorlog, Leon Trotski. Na de dood van Lenin in 1924 was deze de belangrijkste tegenstander in Stalin’s machtsstrijd. Toch lukte Stalin het om hem te overwinnen. Stalin bleef aan de macht van 1926 – 1953. Hij zette enkele bondgenoten (die hem niet bijzonder loyaal waren) af en sprak zich nu openlijk uit voor collectivisering en planeconomie (collectivisering: kleine bedrijven worden één groot bedrijf; planeconomie: de regering regelde lang van te voren wat iedereen bijv. in de landbouw, op een bepaald gebied en in een bepaalde tijd moest produceren).


Deelvraag 3: in 1917 kwam er een Bolsjewistische regering (bolsjewistisch = communistisch). De Sovjet Unie had grote verliezen, maar toch wist ze zichzelf redelijk staande te houden. Stalin keerde zich tegen Duitsland, evenals de VS eerder ook al gedaan hadden. Ze hadden namelijk hetzelfde doel: Hitler met zijn Duitsland zo snel mogelijk de kop indrukken. Ondanks dat ze aan elkaars zijde vochten tegen Duitsland, was er onderling wantrouwen. Dit kwam omdat de VS dacht dat de Sovjet Unie wel eens afzonderlijke vrede zou kunnen sluiten met Duitsland. De VS was meer voor vrede en veiligheid, terwijl de Sovjet Unie meer gericht was op macht. Waar de VS bang voor was gebeurde, Stalin sloot een bondgenootschap met Duitsland. Nadat Duitsland verslagen werd, werden zowel de VS als de SU lid van de Verenigde Naties (VN, opgericht in 1945). Een goede samenwerking binnen de Verenigde Naties zou erg belangrijk zijn, en Roosevelt (van de VS) vertrouwde daar volledig op. De SU vond het hele gebeuren maar flauwekul. Stalin hield bij het uitvoeren van zijn plannen weinig tot geen rekening met zijn plaats in de VN. Er waren dus tussen 1945 en 1989 veel spanningen tussen de VS en de SU, wat de Koude Oorlog genoemd wordt. De val van het IJzeren Gordijn betekende het einde van de Koude Oorlog.

Conclusie

Jozef Stalin had alles te maken met de Koude Oorlog, hij maakte daar waar het hem uitkwam vrienden en vijanden. Hij werd dus door zijn bondgenoten gewantrouwd (VN/VS). Gelijkheid in de hele wereld kon alleen als het communisme uitgeroeid zou worden, vonden de VS. Omdat Stalin communistisch was betekende dit extra spanningen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.