Inleiding
Deze Praktische Opdracht gaat over Andrej Sacharov. Ik heb Sacharov gekozen omdat ik vond dat het goed aansloot bij het hoofdstuk waar we dit moment mee bezig waren, namelijk een hoofdstuk over Rusland. Ik zal proberen te beschrijven wat Sacharov heeft betekent voor de Russische samenleving. Hierbij kunt u denken aan zijn rol bij de waterstofbom, maar ook aan zijn strijd tegen de vrijheid van de mens. Ik heb zin om deze Praktische Opdracht te maken, omdat het kleine beetje informatie wat ik heb gelezen me wel interesseert tot nu toe. Ik zou er graag meer over weten. Nu maar snel aan de slag!
Andrej Dmitrijewitsj Sacharov
Wat heeft Andrej Dmitrijewitsj Sacharov betekent voor de Russische samenleving?
Sacharov’s leven beschreven.
Andrej Dmitrijewitsj Sacharov is geboren op 21 mei, 1921 te Moskou.
Hij was kernfysicus in de Sovjet-Unie, strijder voor de burgerrechten en winnaar
van de Nobelprijs voor de vrede.
Andrej Dmitrijewitsj Sacharov studeerde aan de Moskouse Lomonossov-Universiteit fysica
en sloot zijn studie in 1942 af. Tijdens en na de Grote Vaderlandse Oorlog tegen Duitsland (1941-1945) was hij drie jaar lang werkzaam in een wapenfabriek in Ulianosk als ingenieur op het gebied van de productiecontrole. Hij was vooral verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Russische waterstofbom en werd in 1953 het jongste lid aller tijden van de Russische Academie van Wetenschappen.
Gedurende de vroege jaren zestig kreeg hij steeds meer problemen met de Russische autoriteiten, vanwege zijn campagnes tegen het testen van kernwapens, het naast elkaar laten bestaan van Oost en West en voor verbetering van de mensenrechten in de Sovjet-Unie. Ondanks de intimidatiepogingen van de kant van de overheid, zette hij zich ook de volgende jaren in hoge mate in voor het democratiseringsproces in de Sovjet-Unie. In 1958 richtte hij zich persoonlijk tot Chroesjtsjov om hem te wijzen op het gevaar van kernproeven. Door zijn conflicten met de overheid werd hij in 1969 uitgesloten van het geheime werk aan militaire strategische projecten.
Naast talrijke andere huldigingen voor zijn strijd om de realisatie van de mensenrechten
verkreeg Andrej Sacharov in 1975 ook de Nobelprijs voor de vrede, waaraan een groot geldbedrag verbonden is. Hij kon de prijs echter vanwege het verbod naar het buitenland te reizen dat hem opgelegd was, niet persoonlijk in ontvangst nemen.
Hij werd door de overheid in januari 1980 verbannen naar Gorki. Hij werd ervan beschuldigd het Westen te hebben aangezet om zich te bemoeien met de binnenlandse aangelegenheden van de Sovjet-Unie. Ook werd hij ervan beschuldigd ondermijnende activiteiten te hebben gepleegd. In Gorki begon hij aan een reeks hongerstakingen in een poging medische behandeling te verkrijgen voor zijn vrouw Jelena Bonner. In Gorki werd hij naar eigen zeggen door de KGB blootgesteld aan psychische en fysieke martelingen. Uiteindelijk zou hij zes jaar verblijven op Gorki, om vervolgens weer terug te kunnen keren naar Moskou.
Uiteindelijk werd hem in december 1986 door Gorbatsjov persoonlijk meegedeeld
dat de verbanning was opgeheven.
Zijn eerste openbare optreden vond plaats in februari 1987 bij het Internationale Vredesforum
in Moskou, waar hij opnieuw opkwam voor het recht van de mens, het recht op reizen naar en uit de Sovjet-Unie en op vrije meningsuiting in de Sovjet-Unie ook eiste hij de vrijlating van alle politieke gevangenen. Tevens pleitte hij voor een stapsgewijze vermindering van het aantal kernwapens. Hij zette zijn campagne voor de mensenrechten voort
en werd in 1989 gekozen in het parlement.
Nog kort voor zijn dood op 14 december 1989 stelde Andrej Sacharov het wetsontwerp van een nieuwe
grondwet voor de Sovjet-Unie op. Deze is nog steeds van toepassing in Rusland.
Ik leg hieronder een aantal begrippen even duidelijk uit, omdat ik denk dat dit het begrijpen van de tekst en van de hoofdvraag vergemakkelijkt. Deze begrippen zijn vetgedrukt in bovenstaande tekst.
• Kernwapens • Grote Vaderlandse Oorlog • KGB • Waterstofbom
Kernwapens:
Tot de atoomwapens behoren alle wapens die hun explosieve kracht halen uit de kernsplijting van radioactief materiaal of uit de kernfusie van waterstof (waterstofbom, zie begrip verderop). Draagsystemen voor atoomkoppen zijn gewoonlijk raketten (op het vasteland en op zee zitten die meestal), vliegtuigen en granaten.
Eerste Atoommachten waren: De VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China. (ze vormen permanente Veiligheidsraad van de Verenigde Naties) Nadat de Sovjet-Unie uiteen viel hoorden ook Oekraïne, Wit-Rusland en Kazakstan bij de Verenigde Naties. In 1999, tijdens de oorlog in Kosovo, kwamen er definitief India en Pakistan bij. Israël en Zuid-Afrika hebben het bezit van atoomwapens tot nu toe niet officieel toegegeven. In enkele landen (Algerije, Brazilië, Irak, Iran, Libië, Noord-Korea en Taiwan) lopen ontwikkelingsprogramma's voor atoomwapens. De verwoestende werking manifesteert zich eerst in enorme hittestraling, die in een omtrek van ca. 7 tot 45 km elk onbeschermd leven verbrandt, daarna in een luchtdrukgolf en uiteindelijk in radioactieve besmetting van het getroffen gebied. De explosieve kracht van atoomwapens ligt tussen omgerekend ca. 12500 t conventionele springstof (Hiroshima) en ca. 150 000 000 t (sterkste waterstofbommen). Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed men zowel in Duitsland als in de VS pogingen om atoomwapens te ontwikkelen; de VS behaalden in 1945 de belangrijkste doorbraak, de eerste kemproef in Alamogordo. Op 6-8-1945 vond de eerste militaire dropping van een atoombom plaats boven Hiroshima in Japan (200 000 doden, 100 000 gewonden), waarop op 9-8-1945 de tweede dropping volgde op Nagasaki (100 000 doden). Sinds het jaar 1945 had de USSR het wetenschappelijke werk op het gebied van ontwikkeling van de zogenaamde atoombom versterkt en in het jaar 1947 was de Sovjet-Unie al in het bezit van de atoomwapens. Wetenschapper Koertsjatov is vader van de Russische atoombom. Op dit moment zijn de VS en Rusland supermachtigste landen op het gebied van de atoomwapens. Beide landen hebben in eigen bezit ongeveer 3 500 kernraketten die kunnen overal in de wereld een doel bereiken. Kracht van deze atoombommen kan de hele wereld vele male vernietigen. Daarom proberen politici van beide landen een akkoord bereiken om het aantal van de kernwapens te verminderen.
Grote vaderlandse oorlog
Opperbevelhebber van het Sovjetleger liet de Russische topgeneraliteit uit de gevangenis vrij. Sinds die tijd kon het Russische leger zich organiseren en doordat de winter vroeger dan verwacht inzette, begon het Sovjetleger met korte aanvallen. De gevechten duurden: 60 dagen bij Smolensk, 70 dagen bij Kiev, 73 dagen bij Odessa. De eerste drie maanden heeft het Duitse leger honderden duizenden soldaten verloren. In het zuiden konden de Russen het Duitse front terugdringen en Taganrog weer innemen. 30-09-1941 - Duitse leger stond voor Moskou met 77 divisies (meer dan 1 000 000 soldaten), 1700 pantserwagens en 950 vliegtuigen. Iedere nacht probeerden ze via bombardementen (200 á 300) vliegtuigen Moskou te bereiken. Hitler beloofde dat Moskou tot 7 november zal genomen worden. Maar in plaats daarvan had het Duitse leger de eerste grote nederlaag geboekt en werd 150-200 km teruggedrongen.
De praktische opdracht gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden