Eindexamens 2024

Wij helpen je er doorheen ›

Cuba crisis

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 5e klas vwo | 3626 woorden
  • 16 februari 2012
  • 60 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
60 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu
Inleiding:
Ik heb gekozen om deze opdracht over de Cuba Crisis te doen omdat ik er nog niet zoveel van af wist. Ik was er heel nieuwsgierig naar. Ik heb tot nu toe nog weinig gehad over de Cuba Crisis bij geschiedenis en omdat het wel een belangrijk stuk geschiedenis is wilde ik wel eens weten wat de beweegredenen van de partijen waren. Ik wilde er achter komen hoe de Cuba crisis ontstond en dat heb ik gedaan aan de hand van de volgende deelvragen:

- Hoe kwam Fidel Castro aan de macht?

- Waarom wees de VS een vriendschappelijke band met Cuba af?
- Waarom zocht Fidel Castro contact met de Sovjet Unie?

Ook was ik erg nieuwsgierig waar de crisis eigenlijk over ging, om hier achter te komen heb ik met de volgende deelvragen gewerkt:

- Wie waren er allemaal betrokken bij de crisis en hoe?
- Hoe waren de contacten tussen de landen?
- Wat was de invloed van de media?
- Hoe liep de crisis dag tot dag?
- Hoe kwam het tot een eind?

Veel plezier bij het lezen van mijn verslag!

Voorgeschiedenis:
- Hoe kwam Fidel Castro aan de macht?
Op Cuba was er onder de bevolking ontevredenheid. Van 1934 tot 1959 stond Batista aan de macht. Hij had de macht naar zichzelf toegetrokken omdat er altijd veel onrust was over de presidenten, en toen Batista de macht naar zich toe trok, was dat voorbij. De onrust maakte plaats voor dictatuur. Batista regeerde met harde hand en het volk wilde een nieuwe leider. Die vonden zij in Fidel Alejandro Castro Ruz, alias Fidel Castro, een jonge man die geboren was in 1926. In 1959 kwam hij aan de macht als leider van de rebellen. In 1953 was de eerste staatsgreep onder leiding van Castro. Batista sloeg deze opstand neer en sloot Castro op om hem daarna te verbannen naar Mexico. Vanuit Mexico maakte hij plannen om een inval te doen, dit deed hij samen met anderen (onder wie Che Guevara). Ze startten een guerrilla actie die erg in de smaak viel bij de Batista oppositie maar niet bij de communisten, wat zeer opvallend is. Castro zijn beweging zocht heel Cuba af en verkreeg veel volgelingen. In 1958 waren zij zo verspreid dat ze meer macht hadden dan Batista. 1 januari vluchtte Batista omdat het leger zich ook tegen hem had gekeerd. Op 26 juli kreeg Fidel Castro officieel de macht. Vanaf dat moment sloeg de politiek van Cuba een socialistische weg in.

- Waarom wees de VS een vriendschappelijke band met Cuba af?
Omdat Cuba contacten onderhield met de communisten. De VS meende door politieke machtsspelletjes en economische blokkades het probleem op te kunnen lossen. Maar in plaats daarvan richtte Cuba zich steeds meer op de communisten. De VS had Cuba willen dwingen zich weer tot de VS te keren, maar dit plannetje mislukte. De VS heeft ook een inval gedaan in de Varkensbaai. De ballingen uit Cuba waren als strijders gestuurd door de CIA. Het plan mislukte grandioos door militaire blunders maar ook omdat de VS onderschatte hoeveel steun Castro kreeg. In 1962 kwam de VS er achter, door spionage vliegtuigen, dat Cuba een raketbasis van de Sovjet Unie was. Hier begon de Cuba crisis.


- Waarom zocht Fidel Castro contact met de Sovjet Unie?
Omdat de VS ervoor gezorgd had dat een groot deel van de westerse landen niets meer importeerde uit Cuba en hen daarmee economisch afsneden. De export in Cuba zou stil hebben gestaan als ze niet contact hadden gezocht met de Sovjet Unie terwijl de economie van Cuba juist voornamelijk export gericht was. Ook liet Castro hiermee zien aan het front van de Sovjet Unie te staan en tegen de VS te zijn. Castro had nog vriendschap willen sluiten met de VS, maar zoals hier boven te zien is sneed de VS zichzelf in de vingers door dit af te wijzen. Vanaf dat moment onderhield Fidel Castro een nauwe band met de communisten, zodat zij ten eerste konden laten zien niets meer met de VS te maken willen hebben en ten tweede dat zij zich ook zonder de westerse landen konden redden. Zo groeide de economie zeer goed in Cuba en bleek ook dat ze de VS inderdaad niet nodig hadden.


De Cuba Crisis

- Wie waren er allemaal betrokken bij de crisis en hoe?
Cuba:
Doordat de idealistische Castro aan de macht komt. Hij keert de politiek als een blad aan de boom. Hij wil het land socialistisch maken, dat staat aan de grondslag van de crisis. Cuba was het middelpunt van de crisis omdat de raketten nota bene hier geplaatst waren.

De Verenigde Staten:
Zij probeerden om Cuba weer aan hun kant te krijgen. Zij waren bang voor de Sovjet Unie en blokkeerden Cuba volledig om Chroestsjov te dwingen de raketten weg te halen. De meningen in de regeringstop in de VS waren behoorlijk verdeeld. Sommige verbitterde mensen wilden er agressief op reageren, maar John F. Kennedy wist dit lang tegen te houden, hij was voor een diplomatische oplossing. Uiteindelijk slaagde Kennedy hierin, ook al maakte hem dat zeker niet geliefd onder een groot deel van de mensen. Na verhitte discussies wist hij zijn mensen over te halen om op de brief van de Sovjet Unie in te gaan. Let wel: op de eerste brief, niet op de tweede. Als noodplan wilden ze er op in gaan om de raketten uit Turkije te verwijderen, want die waren toch al verouderd.

De Sovjet Unie:
Ging in op het contact dat Castro zocht. Zij zagen hierin wel een goede deal. Zij hielden Cuba economisch op de been. Op een gegeven moment plaatsten zij raketten in de achtertuin van Amerika. In eerste instantie weigerden zij om die weg te halen maar uiteindelijk zetten zij er tegenover dat de VS de blokkade op zou heffen. In een tweede brief vroegen zij de VS ook om hun raketten uit Turkije weg te halen.


NAVO landen:
Ze hielpen de VS door niet meer te handelen met Cuba. Verder waren in enkele van de NAVO landen raketten van de VS geplaatst.

- Hoe waren de contacten tussen de landen?
De VS en de Sovjet Unie stonden al langere tijd op gespannen voet met elkaar door de koude oorlog, wat in mijn ogen de nasleep van de tweede wereldoorlog was. Deze twee landen waren elkaar aan het overtreffen in een wapenwedloop. De VS stond al die tijd het sterkst, de ligging van het land was handiger dan de ligging van de Sovjet Unie, de Sovjet Unie lag dichter in de buurt van de NAVO landen dan de VS tegen een land van het Warschaupact. Totdat de raketten op Cuba werden geplaatst. Toen voelde de VS zich zwaar bedreigd.
De contacten tussen Cuba en de VS waren tijdens de regering van Batista formeel nog intact. De meeste Cubanen wilden niets meer met de VS te maken hebben, maar de regering onderhield het contact. Vanaf het moment dat Castro aan de macht kwam vertroebelden de contacten met de VS al, zij wilden een regering die het contact zou onderhouden zoals de VS het wilde. Castro was dit niet van plan, hij deed alles in het belang van Cuba, wat inhield dat ze ook contact met andere landen zochten. Zo ook de communisten. Dit zorgde voor spanningen tussen de VS tussen Cuba, waardoor de CIA ook nog een inval deed.
De contacten tussen Cuba en de Sovjet Unie namen toe. In eerste instantie om de economie te verbeteren, maar nadat de VS een gemaskerde aanval deed namen deze contacten nog meer toe. De Sovjet Unie kwam hun communistische lotgenoten te hulp. Zo werd besloten om de raketten te plaatsen op Cuba. Voor Cuba defensief tegen de VS en voor de Sovjet Unie een meesterlijke plaats, politiek gezien. Zo konden zij eventueel een tegenaanval op de VS doen wanneer die besloten om hun kernwapens in te zetten. Beide landen hadden er dus baat bij en daarmee werden deze contacten bezegeld.
De contacten tussen de NAVO landen en de VS spreken voor zich, zij waren bondgenoten en hielpen de VS. Bijna als in een huwelijk: in voor- en in tegenspoed. Ze waren verplicht de VS te helpen als zij ook hulp wilden, mochten zij ooit in een oorlog terecht komen. Zo stonden er in een aantal NAVO landen Amerikaanse raketten.
De NAVO landen en de Sovjet Unie hadden indirecte contacten. De raketten van de VS stonden hier en dat was een dreiging voor de Sovjet Unie.

Negen maanden na de Cuba crisis werden de spanningen tussen de VS en de Sovjet Unie minder, er werd besloten dat kernwapens niet meer in de atmosfeer mochten worden getest.

- Wat was de invloed van de media?
Er werd aan beide zijden veel gebruik gemaakt van een negatief vijandsbeeld. Ze voerden propaganda. De media had hiermee veel invloed op de gewone mensen. De NAVO landen waren bereid om kruisraketten te plaatsen omdat zij zoveel angst hadden voor de vijand. Dit werd zwaar overdreven maar had voor de grootmachten tegenover bondgenoten een positieve invloed. Ze konden alles van hun bondgenoten voor elkaar krijgen. De VS is hierin weer een geval apart, normaal gesproken komt propaganda vooral voor in dictaturen, terwijl in de VS de propaganda word gebruikt om het nationalisme aan te wakkeren. Verder word de propaganda vaak weer meer gebruikt bij verkiezingen, maar dit is meer als in reclame. Als je op de VS let, zie je dat ze worden geïndoctrineerd met een vaderlandsgevoel. Elke ochtend zweren de schoolkinderen trouw aan hun land terwijl de vlag wordt gehesen. Veel Amerikanen die in het leger gaan doen dit ook oprecht om hun land te verdedigen. De Amerikaanse media verwerkt extreem veel propaganda voor een vrij land. Hiermee dacht het grootste deel van alle Amerikanen dat de Sovjets werkelijk heel gevaarlijk waren. Nu is het wel bekend dat er geen vrijheid was in het communisme, maar de media bevorderden het idee dat er iets tégen moest worden gedaan. Als de media er niet waren geweest dan zou het slechts een kwestie tussen Chroestsjov en Kennedy zijn gebleven (bij wijze van spreken, natuurlijk had Kennedy een hele regering achter zich). Maar zes dagen na de ontdekking van de raketten hield Kennedy al een toespraak op tv. Ook in deze toespraak zie je veel propaganda, de president zit in een huiselijke sfeer tussen de vlaggen van Amerika en opent zijn toespraak met Good Evening, my fellow citizens. Waarmee hij een gevoel van gelijkwaardigheid geeft. In deze toespraak verteld Kennedy de situatie zoals deze vanuit een nationalistische Amerikaan was. Vanuit de Russen lag de situatie anders. Helaas is door het gesloten communisme weinig te vinden over de media, maar gezien deze bol stond van de censuur kunnen we wel nagaan hoe het hier werd gepubliceerd, als het al gepubliceerd werd. Er is in ieder geval geen Russisch bronmateriaal te vinden. De vraag is of dat komt omdat er überhaupt geen bronnen zijn omdat Chroestsjov het in de doofpot had gestopt of omdat er zo’n geslotenheid was in de Sovjet Unie.

- Hoe liep de crisis dag tot dag?
14 oktober:

Foto’s van raketbasis worden gemaakt door U-2 vliegtuigen van Amerika. Op deze foto’s herkenden zij SS-4 raketten. Deze konden tot Washington D.C. komen.

16 oktober:
President Kennedy wordt ingelicht over de foto’s van de raketten. De reden waarom het niet meteen verteld is, is omdat de foto’s nog moesten worden bestudeerd en er moest bevestiging komen van ‘the National Photographic Interpretation Center’.

17 oktober:
De ‘Ex Comm’ komt samen voor deze kwestie. Ex Comm staat voor Executive Committee, dit was door Truman opgericht na de tweede wereldoorlog. Ze kijken wat hun opties zijn, MacNamara raadde al een marine blokkade op. Chroestsjov laat zich horen richting de VS. Hij meld dat er alleen maar verdedigingswapens op Cuba staan. Hij weet op dit moment nog niet dat de VS al foto’s heeft gemaakt met spionage vliegtuigen.

18 oktober:
De Sovjet Unie beweert dat de VS Cuba heeft beledigt door ze niet te vertrouwen. De VS doet daar verder niets mee en de Ex Comm bespreekt het idee om een blokkade van Cuba op te richten. Het zou een tijdelijke oplossing kunnen zijn, maar er werd nog niets besloten. Kennedy heeft deze dag een ontmoeting met Andrei Gromyko, minister van buitenlandse zaken van de Sovjet Unie.

19 oktober:
“We are going to have this knife stuck in our guts in about two months. Now, the question really is, what are we going to do?” quote van John Fitzgerald Kennedy.
De president ontvangt meer foto’s met de bewijzen van wapens. Ze moesten snel handelen, negen raketten waren al in gereedheid gebracht, nog eens twintig waren klaar voor opbouw op Cuba en nog eens twintig waren nog op weg naar Cuba, of eigenlijk op zee. Om het volk in de waan te laten dat er niets aan de hand was, trok de president zich terug onder het mom dat hij verkouden was. Hij liet zijn broer, Robert F. Kennedy, het bekendmaken.

20 oktober:

Kennedy hakt de knoop door: de eerste reactie is dat ze Cuba gaan blokkeren. Hiervoor werden 183 oorlogsschepen richting Cuba gestuurd en 8 vliegdekschepen. Verder werd de marine, de luchtmacht en de landmacht gereed gemaakt om Cuba binnen te vallen als de crisis aan het eind van de maand nog niet afgelopen was. Op het moment van deze beslissing, waren er al 20 raketten gereed gemaakt op Cuba.
Op deze zelfde dag vroeg hij bij de drie tv-omroepen om zendtijd op maandagavond.

21 oktober:
Nieuwe foto’s toonden aan dat er dertien plaatsen waren vanwaar ze raketten konden lanceren en 23 raketten die gereed waren om gelanceerd te worden. Hierop stelde de VS 43 briefen op voor hun bondgenoten en één voor de Sovjet Unie.

22 oktober:
Op deze dag werd de media ingelicht. VS verkeerde in DEFCON3 wat inhield dat ze vrijwel in opperste staat van paraatheid stonden. Kennedy verscheen om 19.00u op televisie en vertelde zijn medeburgers dat als de Sovjet Unie niet de wapens terugtrok, dat ze dan de Sovjet Unie zouden laten kennis maken met de Amerikaanse kernwapens. Verder vertelde hij de mensen de maatregelen die al waren getroffen en de mogelijkheden die nog open stonden.

23 oktober:
De VS wordt door de Sovjet Unie beschuldigt van het feit dat ze zich met buitenlandse zaken bemoeien. Op deze dag komen meer bewegingen van het communistische front dan van het Amerikaanse front. De Sovjet Unie en hun bondgenoten waren nu ook alert. Er waren nog 24 schepen onderweg naar het verboden gebied. Op Cuba werd het leger van 270.000 man ook gemobiliseerd omdat Castro een inval van de VS verwachtte. Verder voerde ook Castro vanaf dat moment propaganda tegen de “Yanks”. Achter de schermen had Kennedy nog een ontmoeting met de ambassadeur van de Sovjet Unie in Washington, Anatoly Dobrynin.

24 oktober:

Vanuit de VN werd afgesproken om er geen volledige blokkade van te maken op Cuba maar slechts een quarantaine, dat hield in dat Cuba niet volledig werd geïsoleerd van de buitenwereld. Het bleef verboden voor de Sovjet Unie om naar Cuba te gaan en de VN handelde niet met Cuba in belang van hun bondgenoot de VS.

25 oktober:
Bij een vergadering van de Veiligheidsraad kwam het bijna tot een waar gevecht. De VS en de Sovjet ambassadeurs kregen ruzie over de foto’s. De Sovjets beweerden dat de foto’s niet echt waren. Omdat ze hier niet uit kwamen wilde een VN topman, General U Thant, proberen met Castro te praten zodat hij een neutraal oordeel kon krijgen. De handjes werden pas na de crisis geschud tussen Castro en Thant.

26 oktober:
“If the Yankees attack Cuba, we shall wipe them off the surface of the earth.” quote van Fidel Castro, geschreven aan Nikita Chroestsjov.
De VS ging strenger controleren op Sovjet duikboten. Ook vlogen er steeds meer U-2 spionage vliegtuigen en ook steeds lager. Kennedy wilde een afspraak maken met de Sovjets want dit zag hij als de enige oplossing. Cuba was bang voor een aanval van de VS en dacht dat deze snel zou komen. Cuba raadde Chroestsjov aan de eer aan zichzelf te houden en de eerste zet te doen, ook wilde Castro dat Chroestsjov zijn kernwapens in zou zetten. Chroestsjov kwam met het compromis dat ze de raketten zouden verwijderen als de VS zou beloven Cuba niet binnen te vallen.

27 oktober:
Castro gaf het bevel, zonder overleg met Chroestsjov, dat alle Amerikaanse vliegtuigen neergeschoten moesten worden. Hierbij viel het enige slachtoffer van de crisis: Major Rudolf Anderson. Hij overleed nadat de Cubanen zijn vliegtuig uit de lucht schoten. Dit kwam onverwacht voor iedereen, omdat er dus geen overleg was geweest. Ook stelde Chroestsjov op deze dag voor dat ze hun raketten weg zouden halen in ruil voor de Amerikaanse raketten in Turkije en Italië, mondeling beloofde Kennedy dit aan Dobrynin.

28 oktober:

Kennedy ging officieel in op het eerste voorstel van Chroestsjov. Opvallend is dat Kennedy dit niet op papier wilde, en hij wilde niets ondertekenen. Maar Chroestsjov nam er genoegen mee omdat hij wist dat hij Cuba nauwelijks zou kunnen verdedigen zonder dat hij daarbij in direct contact kwam met de VS. Dat zou leiden tot een nucleaire oorlog en dat was niet zijn bedoeling. Het was ten slotte niet de bedoeling dat zijn Sovjet Unie zou vergaan.

- Hoe kwam het tot een eind?
Alles liep met een sisser af, de enige die niet tevreden was met de uitslag was Castro, het regime in Cuba werd strenger, omdat Castro zijn vertrouwen in Chroestsjov kwijt was, hij dacht dat hij niet meer op Chroestsjov kon vertrouwen, omdat ze de defensieve wapens terug hadden getrokken. Voor de Sovjet Unie had het ten gevolg dat ze hun kernwapens terug moesten halen, hierdoor zag China ze als zwak en waren er een aantal ontevreden mensen in de Sovjet Unie. Indirect zou het tot de val van Chroestsjov hebben geleidt. Maar Chroestsjov was blij, hij had zijn land van de ondergang gered en hij had de belofte van Kennedy dat de raketten uit Turkije en Italië werden verwijderd.
De VS kwam uiteindelijk het sterkst uit deze crisis. Kennedy had weliswaar ook zijn vijanden hierdoor gekregen, maar de raketten verdwenen van Cuba en zij hoefden alleen maar verouderde raketten uit Italië en Turkije te verwijderen. Er stonden nog meerdere kernwapens die niet verouderd waren in andere landen waarmee zij een bondgenootschap hadden. Zij hadden hun verdediging nog staan dus en hadden geen dreiging van de Sovjet Unie. Het verwijderen van de raketten is zo stil mogelijk gehouden voor de burgers. Dat is op zich goed gelukt, want er is nog steeds onduidelijkheid over wat er precies gebeurd is. We kunnen met vrij veel zekerheid zeggen dat de raketten in het geheim waren verwijderd uit Italië en Turkije. Maar als je nu op youtube kijkt bij filmpjes van John F. Kennedy zie je nog steeds dat veel mensen discussiëren over wat er precies gebeurd is en ook verschillende bronnen melden verschillende informatie. Ik heb het meest aannemelijke verhaal gevolgd in mijn verslag. Reacties op youtube neem ik niet als betrouwbaar.
Naar mijn mening is het nog steeds raar dat een crisis waarbij de wereld op het randje van de afgrond stond is afgesloten met woorden, zonder dat er een handtekening is gezet.

Slot
Ik vond het erg leuk om me te verdiepen in dit onderwerp, er was nog meer informatie over te vinden, maar om het verslag niet te onoverzichtelijk te maken moest ik het afronden. Ik ben er lang mee bezig geweest en heb veel informatie moeten filteren.
Ik ben van mening dat deze crisis een typische koude oorlog crisis is. Zonder zulke spanningen zou zoiets nooit kunnen gebeuren. Ik vind het interessant om te zien hoe de diplomaten op elkaar reageren. In principe filteren zij ook informatie. Er staat een hoeveelheid opties open waarmee zij kunnen reageren, maar elke optie heeft een reactie ten gevolg waar je over na moet denken. Hiermee vind ik dat Kennedy een groot diplomaat is en Chroestsjov is vooral een ontzettend slimme man. Hij kan ontzettend goed timen. Ze hebben een nucleaire oorlog kunnen voorkomen slechts door tactische plannetjes. In principe kun je hierbij de crisis vergelijken met het begin van een bokswedstrijd, de partijen cirkelen om elkaar heen, inschattend hoe de ander zal reageren. Alleen bij deze bokswedstrijd bleef de confrontatie uit.
Nogmaals, ik vond het interessant en heb er veel plezier aan gehad om het verslag te maken, ik hoop dat u er net zoveel plezier van heeft gehad om het te lezen. Maar hoe interessant de crisis ook is, ik hoop toch dat zoiets zich niet weer voor zal doen. Ik weet niet of de wereld nog steeds zulke goede diplomaten heeft op dit moment.



Bronnen:

Geschreven bronmateriaal:
http://www.cubacrisis.net/angl/pages/lacrizset_02.html
http://www.scholieren.com/werkstukken/26389
http://bl166w.blu166.mail.live.com/default.aspx#!/mail/ViewOfficePreview.aspx?messageid=d485054f-4340-11e1-9a86-00215ad8c1ca&folderid=00000000-0000-0000-0000-000000000001&attindex=0&cp=-1&attdepth=0&n=1955634770
http://www.militair.net/Oorlogen/Koude%20oorlog/Cuba%20crisis/
http://www.schoolbieb.nl/voortgezet_onderwijs_doelgroep/3_44_4_vmbo_(onderwijsniveau)/geschiedenis/twintigste_eeuw/de_cuba_45_crisis
http://www.landenweb.net/cuba/geschiedenis/
http://www.onsverleden.net/
http://bl166w.blu166.mail.live.com/default.aspx#!/mail/ViewOfficePreview.aspx?messageid=ee285316-4da8-11e1-9832-002264c20336&folderid=00000000-0000-0000-0000-000000000001&attindex=0&cp=-1&attdepth=0&n=845778196
http://www.cubacrisis.net/angl/docum/texte_22.html
http://www.spartacus.schoolnet.co.uk/COLDgromyko.htm

Filmbronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=tho5ZYLiuoc
(de film thirteen days, online)

http://www.youtube.com/watch?v=k1uzR7hAUW4
(toespraak John F. Kennedy, helaas alleen part 2)

Foto’s:
http://www.cubacrisis.net/angl/photos/II2b2.jpg
http://www.cubacrisis.net/angl/photos/II24b.jpg

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.