De euro

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 1376 woorden
  • 15 juni 2001
  • 141 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
141 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

Wat is de euro?

De euro is een valuta waar straks in 12 landen in Europa mee betaald kan worden. Je kan vanaf 1 januari 1999 al giraal met de euro betalen. Maar vanaf 1 januari 2002 kan je de munt ook beetpakken en er in de winkels mee betalen. De landen die meedoen aan de euro zijn:

Spanje Nederland België Frankrijk Duistland Oostenrijk
Portugal Italië Finland Ierland Luxemburg Griekenland

De gulden wordt op ten duur afgeschaft. Het is niet zo dat je van de éné dag op de andere dag je niets meer kunt doen met je gulden. Je kan nog tot 28 februari 2002 met je gulden betalen, maar daarna niet meer. Je kan je guldenmunten en bankbiljetten tot 1 januari 2003 inleveren bij een bank inwisselen voor euro’s. Tot 1 januari 2007 kan je guldenmunten kosteloos inwisselen voor euro’s bij kantoren van de Nederlandse bank. Tot 1 januari 2032 kan je guldenbiljetten inwisselen bij de Nederlandse bank. De munten komen er van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cent, 1 en 2 euro. De wisselkoers van de euro is: 1 euro = f 2,20371

Elk land krijgt zijn eigen staatshoofd op de munt. Zo zijn er dus toch nog verschillende munten. De biljetten daarentegen worden allemaal hetzelfde. Er komen biljetten van 5, 10, 20, 50, 100, 200 en 500 euro.De biljetten lopen worden bij hogere waarden ook groter. Zo is het biljet van € 5 het kleinst en van € 500 het grootst.

Wat zijn de voor- en nadelen van de euro

De voordelen: De belangrijkste reden voor de invoering van een Europese munt is dat er een einde moet komen aan de schommelende wisselkoersen. Dat is namelijk een probleem voor de internationale handel. Als een wisselkoers plotseling daalt of stijgt kunnen transacties opeens een probleem betekenen voor een bedrijf. Bedrijven kunnen zich verzekeren tegen koersrisico`s, maar dat kost geld. Deze kosten moet uiteindelijk de consument betalen. Als de koersschommelingen verdwijnen scheelt dat dus zowel het bedrijfsleven als de consument geld en onzekerheid. Een tweede voordeel van de euro is dat de een gemeenschappelijke Europese munt, door het grote gebruiksgebied, een belangrijke valuta kan worden op de wereldmarkt. Net zoals de dollar en de yen. En tenslotte kunnen consumenten dankzij de nieuwe munt sneller prijzen vergelijken in de andere Europese landen. Ook hoeven zij in 2002 geen geld te betalen voor het wisselen van geld van de andere EMU landen.

De nadelen: Er zijn aan zo`n groot project natuurlijk ook veel nadelen. Lang niet alle mensen willen ook de euro. Een groot nadeel is dat het verschrikkelijk veel geld kost om van de gulden naar de euro over te gaan. Er moeten nieuwe munten en biljetten gedrukt worden, maar ook alles moet anders geprijsd worden, automaten moeten worden aangepast en ga zo maar door. Het is ook een nadeel om aan de euro te wennen. Vooral in het begin zal je nog willen omrekenen, maar op ten duur zou dat over moeten gaan. Ik denk dat juist de oude mensen moeite zullen hebben met het wennen aan de euro, want zij betalen al zo lang met de gulden en gaan dingen al wat minder snel begrijpen. Denk maar aan een mobiele telefoon die je aan een bejaarde geeft. Die zal veel meer moeite hebben met het doorhebben van het apparaat dan iemand van 20 jaar. Er zijn ook mensen die de euro niet willen vanuit nationalistische gevoelens.

Wat is de taak van de ECB bij de euro

De ECB is een afkorting voor Europees Centrale Bank. De ECB neemt in Europa de grote monetaire beslissingen. Vanaf 1 januari 1999 regelt en bepaalt de ECB de rente op de geldmarkt in alle eurolanden. Ze is onafhankelijk van de politiek. In de ECB zitten de voorzitters van de centrale banken uit de deelnemende landen. De ECB kan, terwijl ze onafhankelijk is, niet alles doen wat ze wil. Ze moet wel een paar dingen nastreven zoals: prijsstabiliteit en ze moeten het algemene economische beleid van de Europese Unie ondersteunen. Om de onafhankelijkheid van de ECB te behouden moeten alle lidstaten hun wetgeving zo veranderen waardoor de nationale banken ook aan de bepalingen van het Verdrag van Maastricht zijn aangepast. De centrale banken blijven overigens bestaan. Ze worden opgenomen in het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB) waarin ook de ECB in wordt opgenomen. Het ESCB gaat over de controle van de inflatie van de eurozone en ze gaan het monetair beleid van de eurozone voeren. De uitvoering zal trouwens door de landelijke centrale banken worden gedaan. Het ESCB zal de beslissingen maken. Voor het ECB is er het Europees Monetair Stelsel (EMI). Het werd opgericht in 1994 voor de tweede fase van de EMU. Ze gaan bijvoorbeeld over de invoering van de euro biljetten en munten.

Wat vind ik van de euro

Als je de voor-en nadelen zo bekijkt kom ik tot de volgende mening. Ik vind het goed dat de euro er komt. Nu merk ik vooral het voordeel in het buitenland, zodat je niet meer hoeft om te rekenen. Ik heb nu het E&M profiel en ik ga waarschijnlijk iets doen met economie. Het is dan makkelijk dat je veel minder te maken hebt met de wisselkoersen binnen Europa, dat is een groot voordeel. Ik vind het ook goed dat Nederland dan een sterke munt krijgt. Ik denk als een munt een sterke munt is dat het de volgende eigenschappen moet hebben: - prijzen zijn stabiel - niet te hoge rente - overheidsschuld niet te hoog
Ik denk dus dat je deze dingen moet hebben om een sterke munt te vormen Ik ben ook voor een sterk Europa en daar is de euro een onderdeel van. Nu kan je last krijgen van de invoering, maar als de euro er een jaartje is, zul je er alleen maar voordeel van hebben

Hoofdvraag: Wat is het nut van de euro?

Het grootste nut van de euro is denk ik wel dat betalingen binnen Europa makkelijker worden, omdat je vroeger last had van koerswisselingen. Je hebt binnen de EMU-landen gewoon geen last meer van koerswisselingen. Dat is het grootset nut voor bedrijven. Voor consumenten is het grootste voordeel dat zij als ze naar het buitenland in de EMU-landen gaan niet meer hoeven te wisselen.

Wat moeten bedrijven doen om zich voor te bereiden op de Euro?

Dit wil je ook lezen:

Deze laatste deelvraag is voor een groot deel een onderzoeksvraag. Ik heb deze vraag proberen te beantwoorden aan de hand van een eurochecklist voor bedrijven.

Natuurlijk moet je je als bedrijf eerst zoveel mogelijk informatie inwinnen over de euro. Dan kan je zien wat de gevolgen zijn voor het bedrijf en wat je dus allemaal moet veranderen. Het is dus makkelijk dat je dan een stappenplan ontwikkelt. In dit stappenplan zet je wanneer je wat doet. Er is ook een eurotest die je kan doen. Die heb ik ingevuld met het bedrijf C1000

0 1 2
Van toepassing? Nee Enigszins Ja
Wij importeren en exporteren in verschillende valuta X Wij maken regelmatig gebruik van Europese banktransacties X
Onze afnemers zijn voornamelijk eindgebruikers X
Wij maken veel gebruik van de prijsverschillen binnen de Europese Unie X
De prijstransparantie van de ‘euro markt’ als een belangrijk onderdeel van onze lange termijn strategie X Onze IT-systemen kunnen geen bedragen met meer dan 2 decimalen verwerken X Onze afnemers en toeleveranciers zullen reeds voor 2002 omschakelen op de euro X Ons betalingsverkeer gaat veelal in Ecu’s X
Onze concurrenten zijn op tijd klaar zijn om euro’s te verwerken X
TOTALE SCORE 0 4 4

Score
0: Uiterlijk vanaf 1-1-2002 beïnvloedt de euro uw bedrijfsproces. Zorg ervoor dat uw organisatie vanaf deze datum klaar is voor de girale en chartale euro.

1-9: Tussen 1-1-1999 en 1-1-2002 zullen er zich steeds meer veranderingen in uw bedrijfsproces voordoen door de komst van de euro. Dit brengt vele aanpassingen met zich mee. Tref tijdig uw voorbereidingen! 10-18: Al vanaf 1-1-1999 zal de komst van de euro belangrijke veranderingen voor uw bedrijfsproces hebben. Zorg ervoor dat u klaar bent met uw voorbereidingen en aanpassingen op 1-1-1999.

Conclusie: De score is 8. Er worden dus bij C1000 vanaf 1-1-1999 maatregelen getroffen. Ze moeten dubbelprijzen, tassenautomaat ombouwen, guldenkarretjes ombouwen, software aanpassen, kassa`s aanpassen. Op dit moment is bij C1000 in Lekkerkerk ongeveer de helft van de artikelen dubbelgeprijzd. De guldenkarretjes zijn nog niet omgebouwd. De software is pas aangepast en de kassa`s zijn ook pas vervangen die ook al klaar zijn voor de euro

REACTIES

M.

M.

hai mag ik weten wat je cijver voor dit werkstuk was?

dank je

21 jaar geleden

C.

C.

We would like to take the time to give our condolances to the citizens of New York and the rest of the USA. It's undescribable what has happened this day! (11-09-2001). For Thousands of people this day started with tears and pain and leaving them in a black hole in the corner of a street. Their dreams and hopes didn't make the ride in this world.

Unfortunately, this is the world where we live in!

Rest in peace.
** Let peace spread it's seed **

21 jaar geleden

A.

A.

Wat een superslecht werkstuk ik had er echt niks aan. Hoe stom kan je zijn

21 jaar geleden

G.

G.

ik heb een P.O voor economie gelezen en ik wil jouw P.O gebruiken en heb je nog die krantenbericht erbij .

21 jaar geleden

A.

A.

heb je nog meer over de euro ik moet een werkstuk maken over economie

21 jaar geleden

J.

J.

Heel erg bedankt voor het gebruik maken van je werkstuk, we hebben er veel aangehad

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.