De beurs

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 4942 woorden
  • 23 mei 2004
  • 92 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
92 keer beoordeeld

De Beurs

De Beurs is een plek waar kopers en verkopers van effecten elkaar ontmoeten, de prijzen daarvan worden bepaald door vraag en aanbod. Het is algemeen bekend dat de beurs de motor is van de economie. Bedrijven verdienen geld op de beurs en zo kunnen ze hun bedrijf weer uitbereiden en een beurs notering zorgt ook voor bekendheid van de naam van het bedrijf zo slaan ze dus 2 vliegen in 1 klap.

De geschiedenis van de Beurs

Het begrip “beurs” komt oorspronkelijk uit Vlaanderen, in de 14e eeuw verzamelde Brugse onderhandelaren vaak voor het huis van Ridder van de Buerse. Zijn wapen was 3 beurzen deze waren aan de voorkant van zijn huis gebeeldhouwd. De handelaren gingen dus als het ware “ter Beurze”. Later werd deze term het synoniem van handelen zelf. Niet alleen daar in de buurt maar ook in andere steden en dorpen. In Nederland is het allemaal begonnen in de tijd van de VOC, de 1e effecten die verhandeld warden in Amsterdam waren van de VOC. Dit was in 1606, In 1609 is in Amsterdam de wisselbank geopend hier konden kooplieden geld laten taxeren en omwisselen.


Het eerste echte beurs gebouw werd in Brussel gebouwd op 8 juli 1801.
Het was eerst een klooster maar ze besloten het gebouw in 1860 om te bouwen tot een beursgebouw. Het werd pas op 27 december 1873 in gebruik genomen.
Rond 1930 werd het beroep van effecte-makelaar in gebruik genomen. De Brusselse beurs heeft geen monopolie zoals veel mensen denken. In Antwerpen en Luik worden namelijk ook in effecten gehandeld. Maar Brussel heeft wel een grote voorsprong op de effectenmarkt in België.

De Werking van de Beurs

Particulieren kunnen niet rechtstreeks handelen op de beurs ze plaatsen hun orders via tussenpersonen dit kunnen banken zijn of beursvennootschappen.
Er zijn verschillende orders namelijk orders zonder limiet, orders met limiet en speciale orders. Deze werken we op de volgende pagina verder uit.

1. Orders zonder limiet
Er zijn 3 verschillende soorten orders zonder limiet: order tegen opening prijs, order tegen marktprijs en orders aan de koers.
· Orders tegen opening prijs zijn alleen geldig op de fixingmarkt- en Continumarkt deze orders kunnen alleen tijdens de voor opening periode worden ingevoerd de prijs word pas bekend gemaakt op het moment van de fixing of als de opening koersen van de termijnmarkt worden bekendgemaakt. De ordergever kan niet in beroep gaan als de fixing tegen valt. De ordergever krijgt ook geen garantie dat de order zal uitgevoerd worden bij de fixing. Hij kan helemaal, gedeeltelijk of helemaal niet uitgevoerd zijn, dat is afhankelijk van de orders in de markt.
· Orders tegen de marktprijs is alleen geldig op een doorlopend segment van de continumarkt. De order kan alleen gegeven worden tijdens de doorlopende noteringperiode dit is tussen 9.00 uur en 17.00 uur. De ordergever kan ook niet in beroep gaan als de prijs bij de uitvoering tegen valt. Een order aan de marktprijs wordt altijd meteen uitgevoerd.

· De order aan de koers kun je alleen geven tijdens de vooropening van de Fixing- en de Continumarkt. De orders aan de koers moeten volledig uitgevoerd worden tegen de prijs op de fixingmarkt of aan de opening koers op het doorlopend segment van de Continumarkt. En de orders worden zo snelmogelijk uitgevoerd ze hebben namelijk een hoge prioriteit bij de uitvoering van de orders aan de fixingprijs.

2. Orders met limiet
Orders met limiet zijn alleen geldig op de fixing- en continumarkt, ze kunnen alleen tijdens de vooropening en tijdens de verhandelingperiode worden ingebracht. De opgegeven limiet bepaald de minimumprijs die de verkoper wenst te krijgen per effect, de koper geeft van tevoren aan welk bedrag hij maximaal wil uitgeven aan een effect. De limietorder betekent niet dat de orders onmiddellijk uitgevoerd worden maar wel zo snel mogelijk.

3. Speciale orders
Bij speciale orders is het mogelijk om orders door te geven om meteen op dat moment een bepaald aantal effecten tegelijk te verhandelen. Als het minimumaantal aanwezig is dan word het pakket meteen op dat moment verhandeld als dat minimum er niet is dan word de hele order geannuleerd.
Op de contant- en de termijnmarkt is het ook mogelijk om orders door te geven met een verborgen hoeveelheid, dan word slechts een deel van het totaal aantal verhandelde effecten getoond op de markt. Als het eerste pakket is verhandeld dan komt automatisch het volgende pakket aan de beurt. Een order is geldig van een bepaalde dag tot een bepaalde datum er zijn verschillende mogelijkheden dit kan een jaar zijn maar net zo goed 3 maanden. Als een ordergever geen duur vermeld of geen geldigheidsduur vermeldt dan wordt hij automatisch 3 maanden in de marktbehoudend.

Handelaars op de Beurs

Een belegger handelt nooit alleen op de beurs. Er zijn altijd andere beleggers actief dit kunnen particulieren zijn of een institiuelebelegger. Waarom mensen beleggen is moeilijk uit te leggen, maar het hoofd redden is natuurlijk om geld te verdienen. Speculanten zijn mensen die uit zijn op kortetermijnwinsten, ze kopen iets goedkoop op om het vervolgens duurder te verkopen. Dan heb je ook nog lange-termijnbeleggers, die kopen aandelen om ze jaren lang in hun portefeuille te houden. Ze gaan er voor dat de aandelen na loop van jaren meer waard zijn geworden en verkopen ze dan, maar ook willen ze het jaarlijkse dividend op zak steken.

Beleggingsfondsen vallen onder de categorie institutionele beleggers. Andere institutionele zijn pensioenfondsen, banken, verzekeringsmaatschappijen en beursvennootschappen. Deze instellingen trekken spaarmiddelen van klanten aan. Het is nodig voor de veiligheid en de maximale spreading dat deze instellingen hun geld hierin stoppen. De grote Instellingen richten zich voornamelijk op volt verhandelbare aandelen en de kleinere op aandelen op de fixiemarkt deze zijn in feite een steun voor de particuliere beleggers.


Internationale beurzen en indicties

Dit onderwerp delen we op in de Verenigde Staten, Nederland, andere landen en groeimarkten.

* In de Verenigde staten zijn veel beurzen de beurs in New York (Wall Street) is de bekendste beurs van de VS. Dit komt omdat deze beurs toonaangevend is voor de hele wereld. Toch mag je de NASDAQ ook niet vergeten dat is een grote elektronische beurs daar noteren enkele belangrijke aandelen, waaronder Apple. Volgens de Belgen worden de Amerikaanse beleggers in de watten gelegd omdat ze na afloop van elk kwartaal de bedrijven tekst en uitleg geven over de stand van zaken. De belangrijkste index is de Dow Jones Industrial Average. Die Dow’s worden bepaald door de koersen van 30 aandelen. De Dow Jones is eigendom van de Dow Jones Company die o.a. uitgever is van de Wall Street Journal en het beursblad Barron’s.
* In Nederland heb je de Amsterdamse beurs deze staat hoger aangeschreven dan Brussel dit komt o.a. door een aantal zwaargewichten zoals bijvoorbeeld Unilever, Royal Dutch en Philips. Ook in de informatieverstrekking scoort Amsterdam hoog dit komt voornamelijk doordat de meeste bedrijven een kwartaal rapport uitbrengen. De belangrijkste index in Nederland is de AEX (vroeger EOE). Beleggers kunnen ook in opties handelen.
* In andere landen zijn natuurlijk ook veel beurzen zoals bijvoorbeeld in Engeland heb je in Londen de Footsie 100 heel belangrijk deze index is samengesteld uit 100 aandelen en deze wordt regelmatig aangepast. In Frankfurt in Duitsland heb je de DAX (Deutscher Aktien-Index) In Parijs in Frankrijk heb je de CAC40 (Compagnie des Agents de Change) alle Franse aandelen die in Brussel genoteerd zijn in de CAC40 opgenomen. In Japan heb je dan nog de Nikkei index deze bevat 225 aandelen. Deze beurs is de grootste in Azië.
* Verder heb je nog groeimarkten of ook wel emerging markets genoemd, dit zijn beurzen in landen in een onvolgroeid stadium van economische ontwikkeling. Grosso Mode zijn de groeimarkten die in 3 regio’s te vinden zijn nl. Zuid-Oost Azie, Zuid-Amerika en Oost Europa.
West-Europese beleggers kunnen niet altijd op de hoogte zijn van de ontwikkelingen in die verre landen. Zo weten ze toch wat er gaande is, er zijn maar weinig beleggers die hierin investeren want het brengt grote risico’s met zich mee.

Opties

Een optie maakt het mogelijk om mee te doen op de beurs zonder dat je direct betaalt aan de fondsen waarin je wilt handelen. Een optie is dat je het recht koopt om een prijs van een aandeel vast te houden. Een optie geld voor een bepaalde periode. In de bepaalde periode kan je gebruik maken van je optie als je dat wilt.

De reden dat er opties worden afgesloten zijn omdat je er winst op kan maken. Gedurende de afgesproken tijd van een optie probeer je het aandeel te kopen of te verkopen voor de overeengekomen prijs. Als de beurskoers na het verstrijken van die periode hoger of lager is kan je dus winst maken, bijvoorbeeld door de aandelen te verkopen voor de nieuwe prijs (die dan duurder is dan de prijs waarvoor jij ze hebt gekocht) of ze te kopen voor de nieuwe prijs (die dan goedkoper is dan de prijs waarvoor je ze hebt verkocht).
De geldigheidsduur van opties is variabel, de meest voorkomende perioden zijn één of drie maanden.


Het hebben van aandelen kan winstgevend zijn, maar er zitten veel risico’s aan verbonden. De koers kan snel dalen, en je kunt zo veel geld verliezen. Aandelen kun je voor een onbepaalde tijd vasthouden, en je kunt dus ook voor onbepaalde tijd verlies maken. Opties daar in tegen zijn tijd gebonden. De koper kan nooit meer verliezen dan de kosten die hij betaalt voor het hebben van de optie en het afsluiten ervan en de ontvanger van het geld voor het afsluiten van een optie krijgt op het moment van afsluiten extra inkomsten uit zijn aandelenbezit.

Om een optie te hebben betaal je premie. Op elke markt komt de prijs door vraag en aanbod tot stand, en dat geld ook voor de optiekoers, de optiekoers is gelijk aan de premie die men voor een optie moet betalen. De premie van de optie bestaat meestal uit twee belangrijke dingen. Dat zijn de intrinsieke waarde en de tijd- en verwachtingswaarde.
Bij Intrinsieke waarde word er gekeken naar een calloptie en een putoptie.
Een calloptie heeft intrinsieke waarde wanneer de actuele koers van de aandelen hoger is dan de uitoefenprijs. Dit betekent dus dat wanneer de koper van de optie zijn recht gebruikt om het aandeel goedkoper te krijgen dan de prijs op de aandelenmarkt. Je verkoopt de aandelen dan voor de prijs van de aandelenmarkt en dan maak je dus winst.
Een putoptie heeft intrinsieke waarde wanneer de uitoefenprijs van de optie hoger is dan de actuele koers van de aandelen. Je kunt dus je aandelen voor meer verkopen dan in het geval dat je ze had moeten kopen op de aandelenmarkt. Je hebt dus altijd voordeel bij een optie met intrinsieke waarde.
Naast intrinsieke waarde zal de optiepremie meestal ook nog voor een deel uit tijd- en verwachtingswaarde bestaan. De tijds- en verwachtingswaarde is het verschil tussen de premie en de intrinsieke waarde.

Aandelen

Een aandeel is een bewijs van deelname in het aandelenkapitaal van een onderneming. Je bent als aandeelhouder zeg maar voor een stukje eigenaar van het bedrijf waarvan je het aandeel hebt gekocht.
Aandelen worden uitgegeven door NV’s (naamloze vennootschappen) en BV’s (besloten vennootschappen) d.m.v. emissies.

Het aandeelbewijs bestaat uit twee delen. Het bestaat uit een mantel en een dividendblad. De mantel is het eigenlijke aandeel en hier staan een aantal belangrijke gegevens vermeld.

· De nominale waarde van het aandeel (nominale waarde is de waarde die op het aandeel staat vermeld) is niet altijd het bedrag dat je moet betalen voor het aandeel.

· De plaats van vestiging,
· Het maatschappelijk aandelenkapitaal (het maatschappelijk aandelenkapitaal is het maximaal aantal te plaatsen aandelen (vastgesteld door het bedrijf)
· Het nummer van het aandeel.

Dan heb je nog het dividenblad. Als een bedrijf winst heeft gemaakt ontvangen de eigenaren een deel daarvan. Deze winst die word uitgekeerd aan de aandeelhouders is dus dividend. Je kan dan je dividendsbewijs inleveren bij een bank, en dan krijg je je winst op je rekening gestort.

Er zijn verschillende soorten aandelen. Naast gewone aandelen zijn er ook nog twee andere soorten aandelen. Er zijn prioriteitsaandelen en preferente aandelen.
Prioriteitsaandelen hebben niet echt een financieringsfunctie maar deze geven de houders extra bevoegdheden bij het benoemen van de commissarissen.
Preferente aandelen hebben wel een financieringsfunctie. Deze aandelen geven de houders ervan voorrang bij de uitkering van dividend.

Houders van aandelen hebben zeggenschap in de vennootschap. Elk aandeel geeft recht op 1 stem in de vergadering van aandeelhouders. Maar particuliere beleggers zijn daar vaak niet zo in geïnteresseerd, het gaat veel meer om het te behalen rendement.

Obligaties

Een obligatie is een verhandelbare schuldbekentenis aan toonder voor bepaald bedrag. Anders gezegd: een obligatie is een bewijs van deelneming aan een langlopende rekening. Het bepaalde bedrag staat op de obligatie en is de nominale waarde. Een bedrijf of de overheid geeft deze obligaties uit om snel aan geld te komen. Het uitgeven van een obligatierekening wordt vaak toegepast bij bedragen die erg groot zijn. Deze obligatiehouder leent zijn geld dus uit aan het bedrijf of de overheid.
Een obligatie bestaat net als een aandeel uit een mantel en een couponblad. De standaard gegevens zoals de nominale waarde, de naam van het bedrijf/overheid, de looptijd, de vervaldatum en de prijs die terugbetaald moet worden.

De obligatiehouder krijgt een of meerdere keren per jaar rente over de obligatie en moet dan een coupon inleveren. Op de vervaldatum van de obligatie krijg je de nominale waarde van de obligatie ook nog terug, maar dit kan ook nog anders zijn als bijvoorbeeld de afgesproken terugbetalingprijs anders is.
Als een obligatiehouder zijn geleende geld nodig heeft voor de afgesproken vervaldatum kan hij dit niet terug krijgen. Hij zal dan zijn obligaties op een secundaire markt moeten verkopen. Het probleem hiermee is alleen dat de obligatie niet altijd helemaal verkocht kan worden en de obligatiehouder dus een kleiner bedrag terug kan krijgen dan dat hij er eerder in belegd had. Maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, want dit wordt bepaald door de vraag en aanbod en de rente op dat moment. Er kan dus veel vraag zijn naar de obligatie en je kan dan dus wel het hele eerder belegde bedrag terugkrijgen.

Beursspel

Inleiding

De naam zegt het al: beursspel. Het beursspel is virtueel spel op internet waarbij je aandelen, obligaties en opties moet kopen en verkopen om zo een winst te maken.
Gedurende de laatste paar weken hebben we 2 beursgenoteerde bedrijven gevolgd, om te kijken wanneer ze stegen of daalden en waarom ze stegen of daalden. We hebben de volgende 2 bedrijven gekozen: Versatel en Centric KSI Holding. Waarom we dat deden weten we ook niet. We moesten er 2 kiezen en we kozen willekeurig deze 2 bedrijven eruit. Ze leken ons zeer verschillend

De Bedrijven

Versatel: Versatel is een telecommunicatiebedrijf dat in 1995 is opgericht. Dit bedrijf richtte zich toen vooral op de vaste telefonie. Het bedrijf werd in de loop der tijd steeds bekender en trok steeds meer klanten. Maar Versatel moest natuurlijk ook op de andere concurrenten gaan letten want die gingen zich steeds meer bezig houden met andere vormen van telecommunicatie. De bekendste vorm van telecommunicatie in deze tijd is internet. Concurrenten zoals KPN waren in Nederland de grondleggers voor internet. Versatel kon niet achter blijven en begon ook een eigen internetnetwerk te ontwikkelen. Een van de bekendste providers voor internet van nu is Zonnet. Zonnet is een onderdeel van Versatel zelf.
Nadat KPN begonnen was met internet, kwam er meteen een nieuwe rage opkomst: de mobiele telefonie. Rond ‘96/’97 begon deze rage zich pas goed voort te zetten. Er werden massa’s mobiele telefoons verkocht en bijna iedereen had zo’n mobiele telefoon. Versatel werd 1 van de vele providers voor mobiele telefonie. Maar de klanten bleven maar weg omdat die naar bekendere concurrenten gingen zoals KPN en Vodafone (vroeger Libertel). Versatel werd steeds minder bekend en moest steeds meer personeel ontslaan. Er zijn nu nog maar 1 miljoen gebruikers van Versatel. Deze gebruikers zijn vooral middengrote en kleine bedrijven, de grootzakelijke markt, de Internet Service Providers (ISP’s) en telecombedrijven.


Op de volgende pagina bevinden zich verdere cijfers van het bedrijf op de volgende pagina.

Centric KSI Holding: Gerard Sanderink begon in 1978 als zelfstandig ondernemer. Samen met een partner gingen ze toen de ICT-industrie in. Dit bleek later een goeie keus te zijn. In 1986 werd KSI Automatisering N.V. opgericht door 14 personen. In 1992 ging Sanderink op zijn eigen houtje verder en startte de Sanderink groep op. In 1998 werd er weer een stap richting de grotere ICT-wereld genomen, het bedrijf ging zich op de aandelenmarkt nestelen met anderen Uiteindelijk werd in 1 januari 2000 de bedrijfsnaam in Centric N.V veranderd.
Centric KSI Holding is een fusie van Centric N.V en Multihouse N.V. Deze fusie vond in 2001 plaats. Centric KSI Holding kan ze goed meten met anderen ICT-bedrijven in de ICT-wereld. Sinds 1998 is het bedrijf steeds meer gaan groeien op de aandelenbeurs. Maar na de aanslagen van 11 September 2001 in New York, Washington en Pennsylvania zijn de aandelen in waarde veel gedaald. Nu proberen ze van deze economische klap boven te komen, en stijgen ze per maand steeds een beetje. Een jaar geleden was een aandeel van Centric KSI Holding niet een 60 eurocent waard, nu is dit bijna een euro meer per aandeel meer. Daardoor kan je ook zien dat het bedrijf zich langzaam herstelt.

Cijfers hieronder

Het beursspel:

Gedurende de laatste 14 dagen moesten wij 2 beursgenoteerde bedrijven volgen op de aandelenmarkt van het beursspel. Zoals in de inleiding staat zijn dit Versatel en Centric KSI Holding. We hielden elke dag de openingskoers en de slotkoers bij. We hebben de koersen van beide bedrijven in een tabelletje gezet (zie volgende pagina). We hebben alleen de aandelen bij gehouden.

Versatel (aandelen):

Omdat Versatel ook op andere beursen staat ingeschreven verschillen de openingskoersen in vergelijking met de slotkoersen van de vorige dag

DAG OPEN (in €) SLOT (in €) % +/-
12 April 2004 1,94 1,89 -2,57%
13 April 2004 1,89 1,95 +3,17%
14 April 2004 1,92 1,91 -0,52%
15 April 2004 1,91 1,89 -1,08%
16 April 2004 1,88 1,87 -0,53%
17 April 2004 1,88 1,87 -0,53%
18 April 2004 1,88 1,87 -0,53%
19 April 2004 1,87 1,92 +2,67%
20 April 2004 1,93 1,92 -0,51%

21 April 2004 1,90 1,90 Gelijk
22 April 2004 1,91 1,90 -0,52%
23 April 2004 1,93 1,90 -1,55%
24 April 2004 1,93 1,90 -1,55%
25 April 2004 1,93 1,90 -1,55%
26 April 2004 1,91 1,96 +2,61%
Bron: IEX.nl, 27 April 2004

In totaal hebben we maar 2 cent per gekocht aandeel winst gemaakt. We hebben van dit bedrijf 2000 aandelen gekocht en dus we hebben 2000 x 0,02= 40 euro winst gemaakt.
We kochten de aandelen in op € 1,93. De aandelen daalden een aantal dagen later naar € 1,87. Op 19 april steeg Versatel 5 eurocent per aandeel van € 1,87 naar € 1,92.
Versatel is binnen een week van € 1,92 naar € 1,74 gedaald. Reden: het Sasser-virus. Na de bekendmaking van het computervirus zijn de elektronicabranche en de ICT-branche in sneltreinvaart achteruit gegaan. Dit gebeurde begin mei 2004. Dit computervirus is nog steeds in werking, dus de ICT-branche en elektronicabranche zullen nog wel even in de min blijven staan.

De 2 pijlen geven aan wanneer we de aandelen gekocht en verkocht hebben. De linkerpijl geeft aan wanneer we ze gekocht hebben en de rechter geeft aan wanneer we ze verkocht hebben.

De waarde aan de linkerkant van de grafiek is van Versatel. Aan de rechterkant de waarden van de AEX.

De blauwe lijn: Versatel
De rode lijn: AEX

Centric KSI Holding (aandelen):

Ook Centric KSI Holding is een bedrijf die op andere beurzen staat ingeschreven. Dus de openingskoersen verschillen met de slotkoers van de vorige dag.

DAG OPEN (in €) SLOT (in €) % +/-
12 April 2004 1,59 1,57 -1,25%
13 April 2004 1,55 1,55 Gelijk
14 April 2004 1,56 1,50 -3,84%
15 April 2004 1,50 1,51 +0,66%
16 April 2004 1,54 1,51 -1,94%
17 April 2004 1,54 1,51 -1,94%
18 April 2004 1,54 1,51 -1,94%
19 April 2004 1,58 1,58 Gelijk
20 April 2004 1,60 1,63 +1,87
21 April 2004 1,58 1,59 +0,63%
22 April 2004 1,62 1,62 Gelijk
23 April 2004 1,64 1,62 -1,22%
24 April 2004 1,64 1,62 -1,22%
25 April 2004 1,64 1,62 -1,22%
26 April 2004 1,64 1,64 Gelijk
Bron: IEX.nl, 27 April 2004


Bij dit bedrijf hadden we 1000 aandelen gekocht en dus een winst van 50 euro gemaakt. Centric KSI Holding leed verlies toen we de aandelen kochten, maar herstelde zich rond 19 a 20 april naar € 1,60. Na 20 April verbeterde de situatie en steeg het aandeel naar € 1,64 waardoor we een winst van 50 euro hadden gemaakt.
Na de bekendmaking van het Sasser-virus zijn de aandelen wat gaan dalen (zie grafiek, vanaf 1 mei). Vooral de ICT-wereld werd getroffen door dit computervirus. Toen bleek dat het virus niet zo gevaarlijk was steeg het aandeel ietsje, maar daalde daarna weer naar € 1,57.

De blauwe lijn: Centric KSI Holding
De rode lijn: AEX

Aan de linkerkant van de grafiek staan de waarden van Centric KSI Holding. Aan de rechterkant staan de waarden van de AEX.

De linkerpijl geeft aan wanneer we de aandelen gekocht hebben. De rechterpijl geeft aan wanneer we de aandelen verkocht hebben.

Obligaties:

We hebben ook 1 staatsobligatie de laatste 2 weken gevolgd: Nederland % 12.

Hier zijn de waarden van de obligaties:
DAG OPEN (in €) SLOT (in €) % +/-
12 April 2004 107,37 107,28 -0,08%
13 April 2004 107,07 106,83 -0,22%
14 April 2004 106,80 106,61 -0,17%
15 April 2004 106,81 106,71 -0,09%
16 April 2004 106,83 107,04 +0,19%
17 April 2004 106,83 107,04 +0,19%
18 April 2004 106,83 107,04 +0,19%
19 April 2004 107,11 107,15 +0,03%
20 April 2004 106,88 106,85 -0,02%

21 April 2004 106,62 106,72 +0,09%
22 April 2004 106,71 106,77 +0,05%
23 April 2004 106,59 106,59 Gelijk
24 April 2004 106,92 106,59 -0,30%
25 April 2004 106,92 106,59 -0,30%
26 April 2004 106,59 106,59 Gelijk
Bron: IEX.nl, 27 April 2004

Helaas konden we niet een toepasselijke grafiek vinden voor deze obligatie.

Toen we obligaties gingen kopen stegen ze eerst heel licht, maar de volgende dagen daalden ze steeds 2/10 van een procent. Op 16 April stegen ze lichtjes en de dagen daarna ook. Uiteindelijk kwam bleef de obligatie steken op € 107,15 en daalde daarna naar € 106,77. Daarna bleef de obligatie rond de 106,59 hangen en daarmee zijn we dus ook geëindigd.

Berekening: 107,37 x 100 = € 1073,70

106,59 x 100 = € 1065,90

Verlies € 7,80

We hebben dus een verlies geleden van 7,80 euro

Opties:

We kozen Versatel voor de opties. We hebben 1 ‘calloptie’ en 1 putsoptie genomen. Voor de calloptie kozen we Jun 2004 1,50 en voor de putsoptie kozen we ook voor
Jun 2004 1,50. Een calloptie geeft de houder het recht om gedurende een afgesproken tijd aandelen(of andere onderliggende waarde) te kopen tegen een vooraf overeengekomen prijs. Dat recht om aandelen te kopen is verhandelbaar. Een putoptie geeft de houder het recht om gedurende een afgesproken tijd aandelen te verkopen tegen een overeengekomen prijs. Ook het recht om aandelen te verkopen is verhandelbaar.

Hier onder in de tabel zie je de resultaten van ons onderzoek.

Versatel (Calls) Jun 2004, 1.50:
DAG OPEN (in €) SLOT (in €) % +/-
12 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
13 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
14 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
15 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
16 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
17 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
18 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
19 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
20 April 2004 0,50 0,50 Gelijk
21 April 2004 0,50 0,45 -10,0%
22 April 2004 0,45 0,45 Gelijk
23 April 2004 0,45 0,45 Gelijk

24 April 2004 0,45 0,45 Gelijk
25 April 2004 0,45 0,45 Gelijk
26 April 2004 0,45 0,45 Gelijk
Bron: IEX.nl, 27 April 2004

Aangezien dat deze optie is gedaald betekent dat het wat minder gaat met het bedrijf. Ze verwachten namelijk dat het aandeel in de komende weken wel wat zou gaan dalen. Dus hebben ze de optie van 50 cent naar 45 cent gedaan. Als het aandeel zal stijgen naar € 1,95 dan zou pas het rendement eruit worden gehaald van de calloptie. (1,50 + 0,45 = 1,95)

De linkerpijl is het moment (12 April) dat de we de opties kochten en de rechterpijl het moment dat we de opties verkochten (26 April)

Versatel (Puts) Jun 2004, 1.50

Ook hebben we een optie gekocht bij de puts van Versatel. Hier onder zijn de optiewaardes van 12 t/m 26 April.

DAG OPEN SLOT % +/-
12 April 2004 0,10 0,15 50,00%
13 April 2004 0,10 0,15 50,00%
14 April 2004 0,10 0,15 50,00%
15 April 2004 0,10 0,15 50,00%
16 April 2004 0,10 0,15 50,00%
17 April 2004 0,10 0,15 50,00%
18 April 2004 0,10 0,15 50,00%
19 April 2004 0,10 0,15 50,00%
20 April 2004 0,10 0,15 50,00%
21 April 2004 0,10 0,15 50,00%
22 April 2004 0,10 0,15 50,00%

23 April 2004 0,10 0,15 50,00%
24 April 2004 0,10 0,15 50,00%
25 April 2004 0,10 0,15 50,00%
26 April 2004 0,10 0,15 50,00%
Bron: IEX.nl, 27 April 2004

Hier hebben we dus ook 1 opties gekocht en hier hebben we 5 eurocent winst gemaakt.
Van deze optie hebben we geen grafiek, maar dat hoeft ook niet want dan zou er een rechte lijn door de grafiek gaan. Het is wel verrassend dat gedurende deze 2 weken de koers niet verandert. Waarschijnlijk komt dit omdat de economie een beetje stilstaat.

Conclusie

Het beursspel is een zeer realistisch spel, waarbij je goed moet nadenken wanneer je een aandeel koopt en verkoopt. Je moet goed in de gaten houden wanneer ze stijgen en dalen. Dit kan invloed hebben op je winst of verlies. Zoals we al eerder hebben gezegd hebben we foute aankopen gedaan bij Versatel en Centric KSI Holding. Bij de volgende keer moeten we goed de historie van het aandeel volgen, het nieuws bijhouden en goed in de gaten houden wat er met het aandeel zal gaan gebeuren. Zal hij stijgen of zal hij juist gaan dalen? Dit kan je allemaal door goed het nieuws te volgen. We hebben nauwelijks het nieuws gevolgd en dit kan dus de reden zijn waarom het niet zo goed ging met onze aandelen

Bij de obligaties ging het iets beter maar maakte we ook verlies. Bij obligaties weet je nooit wanneer ze stijgen of dalen. Bij aandelen is dit veel sneller te verwachten doordat dit vaker in het nieuws komt.

Uiteindelijk zijn we tot de conclusie gekomen dat het beursspel te vergelijken met het beursspel is maar dit zonder echt geld gaat. Waardoor het voor andere mensen die geïnteresseerd zijn in de economie maar niet veel geld toch leuk kan zijn als hobby.

Hierbij zijn we aan het einde gekomen van onze Praktische opdracht. We hebben met veel plezier er aan gewerkt en we hopen dat we in de toekomst meer in aanraking zullen gaan komen met de beurs en economie.

Bronnen

http://www.iex.nl
http://home.hetnet.nl/~tjdousma/index.htm
http://www.youngrich.com/diensten/optieadvies.htm
http://www.youngrich.com/diensten/aandeeladvies.htm
http://het.beleggers.net/dossiers/beginners/beginners.asp?beginners=obligaties
http://het.beleggers.net/dossiers/beginners/beginners.asp?beginners=beurs
http://www.youngrich.com à informatie beleggen

- Winkler Prins Encyclopedie

Plan van aanpak

Onderzoeksvraag:
Wat is de beurs en wat kan je er doen?

Deelvragen:
Wat is de beurs?
Wat is de historie van de beurs?
Hoe werkt de beurs?
Wat kan je op de beurs doen?
Wie maken er gebruik van de beurs?

Wat zijn aandelen, obligaties & opties?
Hoe werken aandelen, obligaties & opties?

Voorlopige hoofdstuk indeling:
De Beurs
Aandelen, obligaties & opties
Beursspel
Conclusie (antwoord onderzoeksvraag)

Voorlopige bronnen:
http://www.iex.nl
http://www.youngrich.com
http://home.hetnet.nl/~tjdousma/index.htm

Activiteiten & limieten
Taakverdeling 12-03-2004
Verzameling informatie 26-03-2004
Verwerking informatie ieder alleen 09-04-2004
Start beursspel Rogier 09-04-2004
Afsluiting beursspel Rogier 23-04-2004
Verwerking beursspel 26-04-2004
Afwerking (klaar) 03-05-2005

Logboek

Datum: Wat gedaan? Door wie? Hoelang?
9-3 groepsvorming Martin, Marcel, Rogier, Stephan 10 min.

9-3 Taakverdeling Martin, Marcel, Rogier, Stephan 30 min.
10-3 Opstellen plan van aanpak Martin, Marcel, Rogier, Stephan 30 min.
12/13/14-3 Verzamelen informatie ieder thuis Marcel, Rogier, Stephan 1.15 uur ieder
15-3 Informatie verzamelt Martin 30/45 min.
18-3 Overleg verzameling informatie Martin, Marcel, Rogier, Stephan 10 min.
18-3 t/m 26-3 Informatie verwerken voor eigen deel Martin, Marcel, Rogier, Stephan Ieder 1.30 uur
26-3 Laten wat je hebt & toekomst bespreking Martin, Marcel, Rogier, Stephan 20 min.
1-4 Martin bespreekt met ieder hoever men is Martin met ieder 15 min.
9/10/11-4 Inlevering bij Martin allen 5 min.
12-4 t/m 26-4 Dagelijks opschrijven opening- en slotkoersen Rogier 30 min.
30-4 Overleg uitwerking beursspel Rogier & Martin 15 min.
4-5 Afwerking Martin 90 min.
6-5 Rond gemaild en besproken Allen 30 min.
6-5 Kleine details aangepast Allen 30 min.

Eigen ervaring

Eigen ervaring Stephan

In het begin verliep het een beetje moeizaam, wanneer doen we dit wanneer dat, hoe pakken we het aan. Maar na een tijdje zeiden we tegen elkaar kom we gaan er nu even serieus aan werken en toen is dat ook gebeurd. We hadden goede afspraken gemaakt en alle gegevens van elkaar uitgewisseld zodat we elkaar dag en nacht konden bereiken als we tegen een probleem aanliepen. Dit is ook zeker gebeurd en we hebben elkaar goed geholpen. Het beursspel zelf was in het begin 1 groot vraag teken voor ons maar nadat we er over hadden gepraat was het eigenlijk best logisch. We hebben er volgens mij veel van geleerd want eerst wist ik wel wat aandelen waren,maar echt hoe het precies allemaal zat kwam ik pas achter toen we al even bezig waren. Jammer van de aandelen van ons die we kochten toen ze aan het stijgen waren en het aandeel niet verder meer steeg maar juist daalde. Ook hebben we veel geleerd over opties en obligaties ik wist zelf niet echt wat dat nou in hield maar na verloop van tijd kwam ik ook daar achter.

Eigen ervaring Martin

De start maken was moeilijk. We konden elkaar moeilijk bereiken en hadden nog geen goede start gemaakt. Op een gegeven moment heb ik gezegd dat we aan de slag moesten. Rogier had taken verdeeld en iedereen zou bij mij al zijn informatie geven en vragen. Ik fungeerde als controleer en moet zeggen dat me dat niet is tegengevallen. Ik was bang dat ik veel achter iedereen aan moest zitten, maar dat heeft maar enkele keren goed moeten gebeuren. Ik heb meer geleerd hoe de beurs in elkaar zit en dan heeft zo’n po toch nog een goede functie gehad, haha. Het uitwerken en samenvoegen van de artikelen was erg leuk en daarom had ik dat ook op genomen. Ik heb ook meegeholpen informatie te verzamelen en heb alles in goede banen kunnen regelen. Ik vind het heel belangrijk dat er een controleur is die iedereen op zijn taken wijst en ook gewoon invloed heeft op het proces.


Eigen ervaring Rogier

Na dit beursspel gespeeld te hebben ben ik veel meer te weten gekomen over hoe de economie in elkaar zit, hoe aandelen in elkaar zitten, en hoe obligaties en opties werken en hoe de beurs in elkaar zit. Het was in het begin een beetje vaag, maar in de loop van de 2 weken begon ik steeds meer te snappen hoe die dingen werkten.
Toen we de aandelen kochten, deden we dat op een verkeerd moment. We kochten de aandelen toen ze nog aan het stijgen waren. Deze fout maakten we ook bij Centric KSI Holding: We kochten het aandeel hoog en we verkochten ze weer laag. Bij obligaties hebben we die fout niet gemaakt. Bij opties kan je nu nog niks zeggen over hoeveel je nou winst of verlies maakt, dat kan je pas zien na een tijdje (maanden). Verder vond ik het een leuke opdracht om te doen en heb met veel plezier er aan gewerkt.

Eigen ervaring Marcel

Ik ben begonnen met het opzoeken van informatie over aandelen, opties en obligaties, op het internet. Het is sowieso handig om te weten hoe de beurs een beetje in elkaar zit, want later als je een baan hebt, en veel bezig bent met de economie krijg je er toch wel mee te maken.
Ik heb veel geleerd van het maken van deze PO voor economie.
Ik ben nu veel te weten te komen over aandelen, opties en obligaties. Ik weet nu wat het inhoudt en hoe het wordt gebruikt. Kortom: ik heb veel geleerd van het maken van deze PO.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.