Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mosselen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 621 woorden
  • 31 juli 2008
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
47 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gemaakt door Muhammed, klas 5b
Oktober 2006

Inhoud

Inleiding blz. 3
Uitvoering blz. 3
Indeling blz. 3
Kenmerken blz. 3
Levenscyclus blz. 4
Levenswijze en verspreiding blz. 5
Bronnenlijst blz. 5

Inleiding


De mossel is het meest bekende en geliefde schelpdier. Hij behoort tot de tweekleppigen. Dat wil zeggen dat deze schelpdieren omsloten worden door twee scharnierende kleppen. Mosselen zijn weekdieren, die vooral in de kustgebieden leven. In Nederland komen zij vooral in de Waddenzee en de Oosterschelde in grote aantallen voor. In het voorjaar en de zomer vindt de voortplanting plaats. Om de mossel verder te bestuderen hebben wij een practicum uitgevoerd met behulp van het boek.

Uitvoering


Met behulp van opdracht 16 op bladzijde 35 van het boek ‘Biologie voor jou vwo B2 deel 1 heb ik het mosselpracticum uitgevoerd. Ik kreeg een gekookte zeemossel, die al voor een deel open was. Eerst moest ik deze tekenen. Daarna heb ik tussen de mantel en de schelp de beide sluitspieren doorgesneden en de schelp opengeklapt. Vervolgens heb ik de mossel met een opengeklapte schelp getekend. Toen heb ik de opengeklapte klep verwijderd en de mantel zo ver mogelijk weggeknipt. Ik heb geprobeerd het onderliggende weefsel niet te beschadigen. Daarna heb ik de laatste tekening gemaakt.

De meeste onderdelen, die in opdracht 16 zijn aangegeven, heb ik gezien en kunnen tekenen.

Indeling

De indeling van de zeemossel is als volgt:
Latijnse naam Nederlandse naam
Rijk: Animalia Dierenrijk
Afdeling: Mollusca Weekdieren
Klasse: Bivalvia Tweekleppigen
Orde: Filibranchia Draadkieuwigen
Familie: Mytilidae Mosselen
Geslacht: Mytilus
Soort: Edulis

Kenmerken


Mosselen behoren tot het dierenrijk, omdat ze geen celwand of chlorofyl hebben. Ze zijn heterotroof.
Ze behoren tot de weekdieren, omdat ze bilateraal symmetrisch zijn en een schelp hebben.
Ze maken deel uit van de tweekleppigen, omdat ze een schelp hebben die uit twee delen bestaat.
Ze horen bij de filibranchia, omdat ze kieuwen hebben in de vorm van draden.

Levenscyclus


Mosselen zijn van gescheiden geslacht. De eicellen en spermacellen van duizenden mossels worden tijdens de voortplantingsperiode (van de lente tot de zomer) bijna tegelijkertijd uitgestoten. De bevruchting vindt in het zeewater plaats. Tijdens de ontwikkeling kan men twee larvale stadia

onderscheiden: de trochophora- en de veligerlarve.

Levenscyclus van een mossel.

Enkele uren na de bevruchting ontstaat de trochophoralarve en na amper één dag wordt de trochophora een veligerlarve, die al een schelpje vormt. Na 2 tot 3 weken gaat de veligerlarve zich vastzetten op het substraat en wordt een mosseltje dat volwassen is binnen twee jaar. De levensduur is gemiddeld 4 tot 5 jaar (max. 20 jaar). Mosselbroed (mosselzaad) dat uitgezet wordt, zijn mosseltjes van één jaar oud.

Levenswijze en verspreiding.


De mossel leeft vooral aan de rotskusten. Hier moeten ze echter aan de kracht van de golven en uitdroging weerstaan. Doordat de mossel een gestroomlijnde schelp heeft, glijdt het water er makkelijk langs. Maar de mossel zou dan nog kunnen wegdrijven. Om zich hiertegen te beveiligen, verankert de mossel zich aan zijn plaats met behulp van de byssusdraden. Deze draden zijn uit eiwitten gemaakt. Ze worden als een kleverig goedje uitgescheiden door de voetklier. Na enige tijd verharden ze, ze worden taai en elastisch. Met deze draden is de mossel in staat de zwaarste stormen te overleven. De mossel leeft vooral van de getijden (eb en vloed). Bij eb staat de mossel boven water. Hij sluit zijn schelp en kan zo maximaal 6 uur verblijven in zijn 'huisje'. Duurt het opsluiten langer dan zes uur, dan sterft hij. Bij vloed staat de mossel onder water. De kleppen worden langzaam van elkaar gescheiden. Nu kunnen ze rustig eten.

Leefgebied van de mosselen
Getijden

Bronnenlijst


Ik heb het volgende boek gebruikt:
Biologie voor jou vwo B2 deel 1

Ik heb gebruik gemaakt van de volgende websites:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Mossel
http://www.natuurwetenschappen.be/educa/pdf/dossiers/nl/didactisch_dossier_mosselen.pdf
http://www.natuurinformatie.nl/nnm.dossiers/natuurdatabase.nl/i002267.html
http://mosselen.startpagina.nl/
http://home.kabelfoon.nl/~twjmk/mosselen/weetjes.htm#Voortplanting

REACTIES

E.

E.

het is een mooi verslag
mag ik dit misschien kopieren

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.