Schotland

Beoordeling 4.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 544 woorden
  • 14 januari 2002
  • 122 keer beoordeeld
Cijfer 4.7
122 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
Onderwerpen

Hoofdvraag: Wat is het grote verschil tussen plattelands- en het stadsleven in Schotland?

Deelvragen: Wat zijn de gebiedskenmerken van Schotland? Wat zijn de belangrijkste bedrijfstakken in Schotland? Wat zijn de gebiedskenmerken van Schotland? Schotland ligt op het noordelijke deel van Groot-Brittannië. Het heeft een oppervlakte van 78.764 vierkante kilometers. Daar wonen 5,1 miljoen Schotten op. De gemiddelde bevolkingsdichtheid is 65 mensen per vierkante kilometer. De hoofdstad is Edinburgh. Er zijn vier grote steden in Schotland en dat zijn: Glasgow, Edinburgh, Dundee en Aberdeen. Dat is ook de volgorde van grote van de steden. Schotland heeft zelfs vier internationale luchthavens. Bijna 2/3 van de bevolking woont in de industriële driehoek van Dundee, Edinburgh en Glasgow. Je kunt Schotland onderverdelen in drie geografische gebieden: De Schotse hooglanden, de Schotse laaglanden en het zuidelijke bergland. Wat zijn de belangrijkste bedrijfstakken in Schotland? Schotland staat vooral bekend om zijn bankleven. Er zijn een tal van grote banken in Schotland zoals Bank of Scotland. De meeste daarvan zijn gevestigd in Edinburgh. Hoewel grote delen van het land agrarisch gebruikt worden is landbouw bij lange na niet de grootste bedrijfstak en Schotland. De visserij is ook een belangrijke vorm van inkomsten langs de kust. Niet alleen het vissen zelf maar ook het kweken van zalm is een belangrijke vorm van inkomsten. De mijnbouw in Schotland is ook aan het teruglopen maar er wordt nog steeds steenkool en ijzererts gewonnen in de bodem van Schotland. In de industriële driehoek van Glasgow, Edinburgh en Dundee is behalve de meeste bevolking ook de meeste industrie te vinden. Er is vooral wat meer ouderwetse industrie te vinden zoals de mijnbouw, scheepsbouw, staal- en textielindustrie en de whisky distillatie. De meeste werkelozen zijn te vinden in de scheepsbouw ondanks de pogingen van de overheid om die sector overeind te houden. Een nieuwe industrie in Schotland is de aardolie winning en de elektronica industrie die worden nou booming business in Schotland. De belangrijkste exportartikelen zijn whisky, wollen stoffen en marmelade.

Wat zijn de verschillen tussen het plattelands- en het stadsleven in Schotland? Het plattelandsleven kenmerkt zich in Schotland door de extreem grote gebieden en de extreem lage bevolkingsdichtheid. Je kan makkelijk dagen rondwandelen en niemand tegenkomen. Dat is niet het geval en de centrale laaglanden waar bijna 2/3 van de bevolking woont en waar het merendeel van de industrie is gevestigd. Op het platteland leven de mensen vooral van de akkerbouw,de veeteelt en de visserij terwijl ze in de in de laaglanden van veel meer verscheidende bedrijfstakken leven. mijn conclusie is dat in de laaglanden de komende jaren de economie zal gaan opbloeien en dat in het platteland de economie steeds even slecht blijft.

opdracht 39

a: whisky het monster van lochness kilt doedelzakken voetbal

b: Een mooie rustige schone omgeving vol met natuur.

c: Een land vol junkies en toekomst.

d: zie verslag “Wat is het verschil tussen het plattelands- en het stadsleven in schotland?”

e: Beide beelden zijn onvolledig; bron 27 geldt alleen voor het waar niemand leeft maar past daarentegen helemaal niet in de laaglanden. Bron 28 geldt alleen en sommige delen van de grote steden maar zeker niet voor schotland zoals je hebt kunnen lezen in mijn verslag.

bronnenlijst: *De Grote Bosatlas, Wolters Noordhoff, 51e editie, 4e oplage, 1998. *Encarta 1998, cd-rom. *Encarta searche engine, te vinden op cd-rom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.