Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Synthese: De schrik zit er in (Dirk Draulans)

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 5e klas aso | 322 woorden
  • 17 oktober 2011
  • 49 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
49 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nederlands: Synthese: “De schrik zit erin”, Dirk Draulans
Wat veroorzaakt angst, hoe reageert ons lichaam op angst en is angst aangeleerd of zit het in onze genen? Dit zijn enkele van de vragen waar Dirk Draulans een antwoord op geeft in het artikel 'De schrik zit erin'.

Angst is een oeremotie. Het maakt ons lichaam fysiologisch klaar om op de vlucht te slaan of op een andere manier op acuut gevaar te reageren. De hersenen zorgen er door middel van het versturen van chemische angstsignalen voor dat het zicht verbetert doordat de pupillen vergroten, het hart sneller gaat slaan met als gevolg dat het lichaam in overdrive geraakt om sneller te kunnen reageren op de angstprikkel.

Angst en cultuur zijn twee aspecten die elk een invloed hebben op elkaar. Slangen, bijvoorbeeld, figureren vaak als symboliek van het kwaad. Dit komt doordat de biologische angstreacties afstraalden op onze cultuur. Jongens die angstgevoelens onderdrukken en meisjes die ze cultiveren zijn dan weer voorbeelden van de cultuur die invloed heeft op onze angstgevoelens.


Maar ook de media beïnvloedt onze angstgevoelens. De media maakt ons wijs dat het leven één groot risico is. Hiermee spelen ze goed in op het feit dat angst zich als een sluipend virus in de maatschappij kan nestelen, met massahysterie als meest extreme gevolg.

Hierdoor zijn risico's een lucratieve cultus geworden voor onder andere de beveilingsfirma's.

Zij spelen natuurlijk goed in op het feit dat de mensen zich steeds onveiliger gaan voelen en pikken zo hun graantje mee. Nochtans is het gevoel voor onveiligheid een paradox, want nog nooit was de mens zo veilig. Hieruit mogen we besluiten dat angst gedeeltelijk is aangeleerd. Toch zijn er heel wat mensen die geneesmiddelen nemen om hun angstgevoelens te onderdrukken.

Deze nemen de oorzaak niet weg maar geven de gebruiker tijdelijk een beter gevoel.

Het feit dat angst bepaalde mensen hun leven domineert, heeft vaak te maken met een gebrek aan vertrouwen en zelfcontrole.

REACTIES

N.

N.

Heeft me goed geholpen met mijn synthese :)

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.