Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Sportblessures

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 392 woorden
  • 2 maart 2005
  • 13 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.8
  • 13 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor je werkstuk, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Gooi jij een week lang zo min mogelijk weg of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie! 

Check alle challenges!
Sportblessures

Het aantal sportblessures loopt de laatste jaren zorgwekkend hoog op, het aantal steeg van 1,1 naar 1,3 miljoen mensen per jaar. Hieruit blijkt ook maar weer eens dat sport niet per se gezond hoeft te zijn. Veel mensen met een afkeer voor sport gebruiken dit dan ook als een argument en ze hebben nog gelijk ook. De meeste blessures komen voor aan enkels, knieën, polsen en handen, dit is samen zo’n 63%. Toch jammer als je bedenkt dat de meeste blessures makkelijk voorkomen kunnen worden.

Vaak ontstaan de blessures door een slechte warming-up, een slechte conditie, slecht materiaal of verkeerde kleding en dan met name de schoenen. Wanneer je een goede warming-up overslaat zijn je spieren nog stijf en is je lichaam nog koud als je begint. Als er dan een veel van het lichaam gevergd wordt is de kans op blessures vele malen groter. Ook na het sporten is een cooling-down erg belangrijk, hiermee wordt spierpijn namelijk voorkomen.

Wanneer men met een slechte conditie direct begint met zwaardere sport dan men aankan zal dit vaak leiden tot klachten. De spieren en gewrichten worden dan te zwaar en vooral verkeerd belast. Sport zoveel je conditie toelaat, maar zorg dat je luistert naar je lichaam en je grenzen leert kennen.
Door slecht materiaal of verkeerde schoenen is de kans op blessures veel groter dan wanneer men degelijke spullen gebruikt. Hulpmiddelen als enkelbanden, knie- of polsbeschermers of iets dergelijks bieden extra steun en bescherming waar dat nodig is. Vooral mensen met zwakkere spieren of pezen zijn vaak gebaat bij enkelbanden of kniebanden. Wanneer je verkeerde schoenen draagt zul je meer moeite moeten doen om goed te kunnen lopen dan wanneer je schoenen draagt die voor de sport die je bedrijft ontworpen zijn.

Sportblessures zijn te verdelen in twee soorten, je hebt te acute en de chronische blessures. Bij een acute blessure zijn de gevolgen vrijwel direct zichtbaar. Bij bijvoorbeeld een val of een klap, is vaak een zwelling te zien. Ook kneuzing, verstuiking, scheuring of een botbreuk zijn acute sportblessures. Bij chronische blessures bouw je de blessure als het ware op, het begint met kleine kwaaltjes maar kan uitdraaien tot dingen waar je je hele leven lang last van kunt blijven houden.

Zorg dus voor een goede materialistische en lichamelijke voorbereiding voordat je begint met sporten. Er zal je zo veel leed bespaart blijven.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.