Pesten

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas vwo | 523 woorden
  • 6 januari 2003
  • 227 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
227 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

"He Vuurtoren!"

Iemand uitschelden, buitensluiten, kleineren, zijn spullen afpakken of zelfs schoppen of slaan. Pesten, nog steeds is het iets wat erg vaak voorkomt, vooral in en om de scholen. Er zijn heel erg veel verschillende redenen te bedenken om iemand te pesten en deze redenen zijn ook erg uiteenlopend. Iemand die gepest wordt, draagt de gevolgen hoogstwaarschijnlijk zijn hele leven met zich mee. Wat zijn nou eigenlijk de redenen om iemand te pesten en hoe kan iemand nou in staat zijn het leven van een ander te verpesten?

Pesten komt voor in verschillende vormen en gebeurt vaak om verschillende redenen. Vormen van pesten zijn bijvoorbeeld iemand expres buitensluiten, iemand steeds opnieuw uitschelden, de spullen van iemand afpakken of zelfs vernielen. Soms komt het zelfs voor dat kinderen geschopt of geslagen worden. En waarom? Omdat ze vinden dat de ander er anders uitziet of zich anders gedraagt, omdat anderen jaloers zijn, omdat ze zelf erg onzeker zijn, of de meest voorkomende reden: omdat 'de rest' het ook doet en ze zelf bang zijn ook gepest te worden.

Een reden om iemand te pesten kan zijn omdat hij er anders uit ziet dan de rest of zich afwijkend gedraagt. Bijvoorbeeld als iemand rode haren heeft, is een veelgehoorde kreet: "He Vuurtoren" of "Rooie", voor een bril geld vaak: "Schele" of "Brilsmurf". Ook als iemand bijvoorbeeld een beugel heeft of 'andere' kleding draagt kan hij een slachtoffer van het pesten worden. Een voorbeeld van afwijkend gedrag kan zijn dat hij heel erg verlegen is.

Een andere reden om te pesten kan zijn omdat de pesters jaloers zijn op het gepeste kind. Bijvoorbeeld omdat hij of zij iets heeft wat zij ook graag zouden willen hebben, of omdat hij of zij meer aandacht krijgt die zij ook zouden willen. Bij deze reden hoort vaak dat de spullen worden afgepakt.

Een derde reden kan zijn omdat de pester zelf onzeker is; door een ander te pesten kan hij er voor zorgen dat hij zelf niet gepest wordt. Meestal pikt zo¡¦n persoon een onzeker iemand uit om te pesten omdat het pesten op die persoon het beste zal werken.

Een laatste reden om te pesten is de meest voorkomende reden; het meelopen. De rest pest en door zelf mee te pesten wil hij er voor zorgen dat hij zelf niet het volgende slachtoffer wordt. Meestal maken de meelopers het pesten alleen maar erger. Als zij al meteen tegen de pester zeggen: "Hier doen wij niet aan mee", zal de pester het snel genoeg opgeven.

Het pesten zal hoogstwaarschijnlijk voor altijd blijven bestaan; altijd zullen er wel mensen zijn die het nodig vinden om het leven van een ander te verpesten. Een echte oplossing zal er niet echt gevonden kunnen worden omdat er heel erg veel verschillende redenen bestaan om iemand te pesten. In de bovenstaande tekst staan de belangrijkste genoemd, maar er zijn er zeker nog heel veel meer. Wat wel gezegd kan worden is dat de meelopers een grote invloed hebben op het pestgedrag. Als zij in het begin de pester duidelijk maken dat ze het geen goed idee vinden, zal hij het snel genoeg opgeven.

REACTIES

Y.

Y.

wow dit is een tekst

12 jaar geleden

N.

N.

NO SHIT

8 jaar geleden

F.

F.

goed

12 jaar geleden

R.

R.

Ik vind het echt een goed verhaal. Ik heb het zelfs overgeschreven en ingeleverd bij mijn leraar, omdat ik zelf echt niks beters wist...

11 jaar geleden

M.

M.

ben jij een domme kut of wat?

8 jaar geleden

D.

D.

ah zimmer kk hoer

8 jaar geleden

M.

M.

nou jij zit zeker op VMBO

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.