ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

Opstel/ Nederlands

21 maart 2000

Aantal woorden: 786Meisje van zes doodgeschoten op school in de VS……

….. dat zijn berichten die we de laatste tijd steeds vaker horen. Vooral voor het buitenland zijn die verhalen herkenbaar met op de eerste plaats voor de VS. Steeds vaker gebeuren er dingen die echt niet door de beugel kunnen. Je hoort bijvoorbeeld dat mensen, voornamelijk jeugd, zomaar op onschuldige mensen beginnen te schieten, mensen die ze helemaal niet goed kennen of mensen die ze zelfs nog nooit gezien hebben.En waarom? Dat is een vraag waar nog geen antwoord op is en waar misschien ook wel nooit een antwoord op zal komen. Want zeg nou eerlijk: “ wie is er nou zo gek om zomaar onschuldige mensen die je helemaal niet kent te verwonden of zelfs te vermoorden? ”

In de VS zijn (om maar een voorbeeld te noemen) vorig jaar een groep jongeren met hun leeftijd tussen de twaalf en zeventien jaar, een school binnen gekomen en begonnen toen in een klas in het wilde weg om hun heen te schieten. Om maar niet te spreken over het aantal gewonden vonden daar zes mensen toen de dood, waaronder een lerares en vijf kinderen.En een reden…..? Die hadden de daders er niet voor.Nou kunnen we natuurlijk wel alleen de jongeren de schuld geven en die zijn het natuurlijk in eerste instantie ook alleen schuld, maar hoe kan het dat hun allemaal een wapen hebben en hoe kan het dat hun onopgemerkt met een wapen die school zijn binnengekomen?Dus ik denk dat jullie wel begrijpen waar ik heen wil met mijn verhaal, ik denk dat een klein deel van de oorzaak bij de regering ligt, want het is hun taak ervoor te zorgen dat kinderen veilig naar school kunnen en niet bang naar school hoeven te gaan, omdat er een kans bestaat dat er mensen hun school binnen dringen en zomaar in koelen bloede iemand neerknallen.De regering moet er dus eigenlijk voor zorgen dat jongeren niet meer zo makkelijk aan wapens kunnen komen en dat er bijvoorbeeld bij elke ingang van school een metaaldetector staat, zodat de leerlingen en leraren zich onderling in ieder geval veilig kunnen voelen.Nu komen dit soort dingen in de VS vaker voor dan bij ons, toch zijn er bij ons in Nederland ook dergelijke gevallen bekend.Een bekend geval is het gebeuren op de school in Veghel.Daar kwam ook een jongen een middelbare school binnen en begon toen om zich heen te schieten. Daarbij vielen gelukkig geen doden, maar wel een aantal gewonden.

Deze jongen had als reden dat zijn verkering was uitgeraakt en zijn broer had zich daar weer mee bemoeit en van het één kwam het ander….De precieze feiten van deze tragische gebeurtenis weet ik niet zo te vertellen, maar dat is ook niet het belangrijkste van het verhaal, het gaat er hier om dat deze dingen ook in Nederland gebeuren, alleen wel minder vaak dan in de VS.Maar het zou eigenlijk helemaal nergens meer moeten kunnen gebeuren.Al die soorten geweld zonder reden of geweld waar doden of gewonden bij vallen zonder dat, dat echt nodig is noemen wij: ZINLOOS GEWELD!Maar wij kunnen verder wel alles aan de regering over laten en doen alsof er niets aan de hand is, maar daar schieten we ook niets mee op.Wat kan het Nederlandse volk, het Amerikaanse volk of natuurlijk enig ander volk nou doen om dit soort vreselijke dingen minder te laten doen voorkomen?Ik persoonlijk denk dat mensen meer aan elkaar moeten denken en meer aandacht geven aan mensen die het niet zo makkelijk hebben. Bijvoorbeeld aardiger doen tegen die ene jongen uit de klas die al jaren lang het pispaaltje van iedereen is, of even een vriendelijk praatje maken met die eenzame buurjongen. Want de meeste mensen zijn toch psychisch niet helemaal in orde als ze zomaar dat soort dingen gaan doen. Ze zijn of helemaal gefrustreerd of de kluts kwijt en hebben dan niemand om op terug te vallen en juist dat ene praatje van jou kan hun hart misschien wel luchten, zodat hun merken dat ze niet alles alleen hoeven te doen, want er zijn nou eenmaal mensen die gekke dingen doen als ze niet helemaal lekker in hun vel zitten of door veel mensen worden gemeden.Dit is natuurlijk absoluut geen excuus om dit gedrag goed te praten, maar misschien, héél misschien als we allemaal iets minder egoïstisch zijn en wat meer aan onze medemens denken, redden we misschien wel levens. En moet je je eens voorstellen: “misschien red je wel een leven alleen maar door even een praatje te maken met die ene eenzame buurjongen.”Einde.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Ha eva een goed opstel heb je geschreven maar bijvoorbeeld in veghel ging het om cultuur. (woon 6 km van veghel af) Ik ben het wel met je eens dat wilde ik eigenlijk alleen maar zeggen. Goed opstel

grs

19 jaar geleden