gevaarlijke sporten / basejumpen

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 507 woorden
  • 6 januari 2003
  • 97 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
97 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Basejunpen.

Geen gebouw, GSM-mast, flatgebouw, kraan of uitsteeksel is veilig voor basejumpers. Het kan niet hoog genoeg zijn. Hoger is veiliger. Bij basejumpen heb je geen reserveparachute. Corrigeren is nauwelijks mogelijk. Als je parachute niet opengaat, dan ben je zo goed als dood. Hoe lager je springt, hoe minder tijd de parachute heeft om open te gaan. Voor de normale parachutespringers zijn zij de 'cowboys', domme waaghalzen die erom vragen. Een base jump is een parachutesprong van een vast object als een wolkenkrabber of een kerk. In augustus sprong een man bijvoorbeeld nog van de Domtoren in Utrecht. Het is een van de meest gevaarlijke en volgens sommigen meest opwindende sporten die bestaan. Johan Vervoort uit Belgiewilde voor een klein publiek een basejump doen uit het reuzenrad. Het is rad was nauwelijks 40 meter hoog (terwijl je normaal minstens 60 meter nodig hebt om je parachute de kans te geven om zich helemaal te openen). Johan legde zijn vriend uit wat er van hem verwacht werd. Ze krijgen maar een kans, dus fouten konden ze zich niet veroorloven. Het werd een static jump, met de parachute al uit de rugzak. Dat uitpakken moest in enkele seconden gebeuren: de tijd die het bakje nodig had om tot boven te klimmen. Als ze bovenaan stil bleven staan omdat er beneden mensen moesten instappen, dan zou hij springen. Het instappen verliept vlekkeloos, niemand leek wat in de gaten te hebben. Zodra het rad zich in beweging zette, zagen zijn vrienden Johan vliegensvlug de rugzak van zich afgooien. Ze hielden hun adem in. Er werd veel bewogen in het bakje. Later hoorden ze dat er een dubbele knoop in een van de touwen was geraakt. Het waren spannende seconden, de knal van de parachute die zich opende, kwam als een verlossing. Toen pas werd er omhoog gekeken en gingen er wijzende vingers de lucht in. De vlucht duurt hooguit vijf seconden. Johan landde perfect in het midden van het parkeerterrein. Terwijl hij zijn parachute zo snel als hij kon bij elkaar plooide, kon hij zich nauwelijks inhouden van het lachen. Voor de toevallige toeschouwers van hun verbazing bekomen waren, was hij al met een oerkreet over het hek gesprongen en weggerend. Zijn vrienden gingen hem achterna, maar hij was al lang de hoek om. Dit is een voorbeeld van hoe een basejump gaat, het moet altijd stiekem aangezien het overal illegaal is, en snel. Vooral dat is gevaarlijk aan de sport, dat alles ter plaatse gecheckt moet worden, en dat dat snel moet. Maar meestal komen de mensen er goed vanaf. Eigenlijk is het grootste probleem de parachute. Alles hangt van de parachute af, als de parachute niet open, of er gaat iets anders fout met het ding, dan ben je er geweest. Dat overkwam een Amerikaanse vrouw, die wilde bewijzen dat basejumpen een veilige variant is op parachutespringen. Zij viel echter ter plekke dood op de grond, omdat haar parachute niet openging, het was niet haar parachute, omdat ze bang was dat die afgepakt zou worden door de agenten die het zagen.

REACTIES

R.

R.

eej man ik wil dit gebruiken voor mijn nederlands schrijfdossier gedocumenteerd schrijven 2 slotopdracht wat denk jij is het bruikbaar of niet

20 jaar geleden

A.

A.

die kerel die van de domtoren afsprong is mijn achteroom, Ronald Overdijk!!
Ik d8 ik zeg het ff

18 jaar geleden

M.

M.

Ik doe dit ook en het is een zeer risicovolle sport.....

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.