ADVERTENTIE
Schoolexamens

Wist je dat je de boeken Examenbundel, Examenidioom, Zeker Slagen! en Samengevat ook heel goed kunt gebruiken bij het voorbereiden voor je schoolexamens?! Ze zijn momenteel in de aanbieding bij o.a. Bol.com.

Nu bestellen

Gevaarlijke sporten, zijn ze echt wel zo gevaarlijk als iedereen denkt? Ik denk van niet. Tegenwoordig zijn de technieken die bij sporten gebruikt worden zo verfijnt en zijn de hulpmiddelen van zo’n hoge kwaliteit en keer op keer getest, verbetert en weer opnieuw getest, dat de kans dat er iets mis gaat nihil is. Natuurlijk, er is altijd een risico dat er iets mis gaat, maar dat geld voor alle sporten en ook voor veel dingen die daarbuiten staan. Daar zou men tegenin kunnen werpen dat er weliswaar bij alle sporten een risico op ongelukken is, maar dat als er iets misgaat bij een extreme sport, dat de gevolgen vaak veel ernstiger zijn. Ook hier ben ik het niet mee eens, omdat de beoefenaars van extreme sporten tegenwoordig tegen alleen mogelijke ongelukken beschermd zijn door beschermende kleding, helmen, handschoenen, reserve materiaal en opvangkoorden.

Een van deze zogenaamde extreme sporten is diepzeeduiken. Dit zou gevaarlijk zijn omdat als je je zo ver onderwater bevindt en er komt bijvoorbeeld een lek in je zuurstoftank, jou onherroepelijk zal verdrinken. Dit is absoluut onzin. Voordat iemand ook maar ergens in de zee mag duiken moet hij of zij eerst minstens één duikbrevet halen. Hiervoor moet je eerst een duikcursus volgen, gegeven door ervaren duikleraars. Hierbij leer je hoe de apparatuur werkt, hoe je die moet gebruiken en wat je moet doen als er onderwater iets misgaat. Je leert hoe je op 20 meter diepte of meer je duikbril kan afzetten zonder gevaar te lopen, hoe je een mondstukje kunt delen, macht er iets misgaan met je partner enz. Daarna moet je examen afleggen, en dan pas krijg je een duikbrevet. En zelfs daarna mag je nooit alleen duiken, er moet altijd minstens één ervaren duikpartner bijzijn. En dit waren de eisen voor gewoon duiken, die voor diepzeeduiken zijn nog veel strenger en je moet meerdere brevetten hebben.Een andere extreme sport is Formule 1 racen. Coureurs rijden met snelheden van boven de 300 km/u over een circuit. Mochten ze een crash maken, dan zijn er ontelbaar veel veiligheidstechnieken. De auto zelf bestaat uit koolstofvezel en aluminium. De neus van de auto is extra lang om de benen van een coureur te beschermen. Aan de zijkant zitten side pods die de klap van een zijwaartse aanrijding afremmen. Ook een helm heeft een groot aandeel in het overleven van een crash. Een helm beschermt de coureur tegen hersenletsel en eventuele brokstukken. Ook wordt de auto continue gecontroleerd op mogelijke technische fouten.

Kortom, extreme sporten zijn tegenwoordig helemaal niet meer zo gevaarlijk vanwege de hoge eisen aan beoefenaars en alle veiligheidsvoorschriften. Natuurlijk moet je het wel serieus nemen als je besluit een extreme sport te gaan uitoefenen, en niet denken ”Oh, dit doe ik wel even”. Als er dat toch een keer een ongeluk voorkomt, dan is dit meestal ten eerste veroorzaakt doordat de beoefenaar nalatig is geweest met de regels of veiligheidsvoorschriften. Dit is een keus die je zelf maakt, maar als je je goed voorbereidt, loopt je geen gevaar.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.