11 september

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 472 woorden
  • 6 oktober 2002
  • 225 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
225 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Een zwarte dag wordt een zwarte toekomst

11 September 2001: een rampdag die de geschiedenisboeken in zal gaan als één van de meest verschrikkelijke. Om 9 uur plaatselijke tijd boort zich een vliegtuig in één van de twee torens van het World Trade Center in New York. Een ongeluk denkt iedereen, totdat de tweede toren een kwartier later ter aarde stort nadat een vliegtuig erop in is gevlogen. Duizenden doden, duizenden gewonden. Later komt ook het bericht van de aanslag op het Pentagon. De hele wereld zit aan de buis gekluisterd. Wie heeft de onaantastbaarheid van Amerika durven aan te tasten?

Verschillende verdachten gaan rond in de berichtgeving. Als blijkt dat het grootste deel van de daders Arabisch is komt de naam van Osama Bin Laden bovendrijven. Een aantal weken voor de aanslag gaf Bin Laden in een interview met een Engelse krant al aan dat hij aanvallen op Amerikaanse doelwitten aan het voorbereiden was. Dat die dreiging niet serieus is genomen, is achteraf gezien een grote fout geweest gezien de reputatie van Bin Laden. Osama Bin Laden is namelijk het brein achter een groot aantal aanslagen (zoals bomaanslagen op ambassades) en hij geniet tevens de gastvrijheid van het terroristennetwerk Taliban.

Amerika reageert fel. De VN-gezant Holbrook verklaart dat als Bin Laden achter de aanslagen zit, de Taliban medeverantwoordelijk is. Ook president Bush van Amerika beweert dat hij er alles aan zal doen om de daders te vinden. Hij zal ze ‘opjagen en uit hun holen roken’. Ook de landen die gesteund hebben in de aanvallen zullen volgens Bush hun straf niet ontlopen.

Voor Amerika is het oorlog. Het lastige is alleen dat er geen duidelijke tegenstander is. Terrorisme is internationaal en daders zijn moeilijk te vinden. Ook heeft Amerika een ander probleem. Alhoewel Bush verklaarde dat het geen oorlog tegen de Islam is bestaat de kans dat de Islamieten dat wel zo voelen. Op die manier zou de hele Arabische wereld zich tegen Amerika keren en zouden de problemen niet te overzien zijn. Denk alleen al aan de hoeveelheid olie die bijvoorbeeld Irak aan ons en Amerika levert.

Een oplossing voor het probleem ligt zo snel niet voor de hand. De meest waarschijnlijke lijkt dat alle democratische landen zich samen sterk gaan maken tegen het internationaal terrorisme. Daarbij kun je denken aan een organisatie waarin specialisten van de deelnemende landen met elkaar gaan samenwerken. De bedoeling is dat er een nieuw evenwicht gevonden wordt tussen openheid en veiligheid. Er moet weer vertrouwen komen in elkaar.

Degene die hierin het voortouw zal moeten nemen is Amerika. In de economie maar ook op heersent gebied zijn zij degene die het voor het zeggen hebben. Zelfs het Romeinse Rijk kon niet zoveel invloed uitoefenen op de wereld als Amerika momenteel. Daarom lijkt het het beste dat Amerika opstaat om de terroristen daadwerkelijk uit hun holen te roken.

REACTIES

R.

R.

heel leuk


thanks

19 jaar geleden

A.

A.

Goed geschreven bassie, ik ben trots op je.. :D

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.