Wat is cultuur?

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas mbo | 413 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 412 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
412 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

“Cultuur”

Een cultuur is een gemeenschappelijke wereld van ervaringen, waarden en kennis die een bepaalde sociale eenheid kenmerkt (een groep). Een sociale eenheid kan een land zijn maar ook een bepaalde groep mensen die dezelfde geloofsovertuiging aanhangt. Dé cultuur van een land bestaat niet. In grote lijnen kun je spreken over een cultuur van een bepaald land. elke cultuur heeft zijn eigen waarden, rituelen, helden en symbolen.

De waarden van een cultuur gaat over wat een groep mensen goed of slecht vindt, of wat lelijk is en wat mooi, wat natuurlijk is en wat onnatuurlijk.

Rituelen zijn handelingen die niet echt nodig zijn om een doel te bereiken, maar die binnen een cultuur als belangrijk worden beschouwd. Een voorbeeld hiervan is de doop van pasgeboren kinderen of de besnijdenis in de islam bij jonge jongens.

Elk land heeft zijn eigen helden, dit is ook een deel van een cultuur. Helden staan voor een bepaald gedrag. Of dit nu echte personen zijn of stripfiguren, dat maakt niet uit. Helden kunnen levende personen zij of dode. Nederlandse voorbeelden hiervan zijn: Bonifatius, Pim Fortuyn, Anna Frank, Koningin Wilhelmina.

Ook zijn er in een cultuur bepaalde symbolen. Symbolen zijn woorden, gebaren, afbeeldingen of voorwerpen, die met name worden begrepen door de leden van de cultuur. Voorbeelden zijn : de kleur oranje, tulpen, klompen, molens, dijken, polders, Friese paarden, koningshuis enz.

In Nederland kun je veel verschillende culturen tegen komen. Friesland heeft heel andere gewoontes dan de provincies in het zuiden. Friesland heeft zijn eigen taal, zijn eigen gerechten zoals dumkes en sukerbole, eigen sporten zoals fierljeppen en kaatsen. Deze worden soms in andere delen van Nederland overgenomen, maar iedereen denkt hierbij toch meteen aan Friesland.

Behalve Friesland zijn er nog veel meer culturen in Nederland, mensen die naar Nederland zijn gevlucht nemen hun eigen cultuur met daarbij hun waarden, normen, rituelen enz. mee. De verscheidenheid aan culturen in een land wordt multiculturele samenleving genoemd.

Cultuur is vaak een hele sterke band tussen mensen. Als iemand in een vreemd land komt, zoekt hij vaak mensen uit zijn eigen cultuur, de gewoontes, de taal en de normen en waarden zullen niet veranderen, deze mensen beschouwen hun cultuur als normaal net zoals wij onze cultuur als normaal beschouwen. Je bent dat zo gewend en het is moeilijk om je aan te passen aan een andere cultuur waar je niet in opgegroeid bent. Ook het geloof zal bij de meeste allochtonen niet veranderen, daarom zijn er ook in Nederland voorzieningen als synagogen.

REACTIES

B.

B.

Ongehoord, dit slaat helemaal nergens op. Proffessor van der Woude zou dit niet tolereren! Fryslan boppe

10 jaar geleden

J.

J.

had een 7.9

4 jaar geleden

B.

B.

hy ik vind het not interessant.

4 jaar geleden

J.

J.

Dankjewel voor de 4,7 !

4 jaar geleden

U.

U.

?

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.