Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Hoe vrij ben jij?

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas vwo | 1297 woorden
  • 22 september 2015
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

‘Wat betekent vrijheid?’ Vrijheid is een moeilijk uit te leggen begrip. Ieder ervaart vrijheid op een andere manier en sluit zijn eigen voorwaarden daar aanvast. Dan zijn er ook nog de gevallen die onze vrijheid beperken, in elke situatie ligt dit anders. De overheid, je ouders etc.                                                                                                

Hoe ver mag je gaan in het uiten van je mening? Ik vind dat de vrijheid van meningsuiting geen grenzen heeft. Alhoewel er wel belangrijke standpunten zijn. Het is goed wanneer je, je mening wilt uiten, maar het is wel belangrijk dat dit op een respectvolle manier naar een specifiek iemand overgebracht moet worden. Je mag zeggen wat je voelt en/of denkt, maar kwets niemand. Je hoort om je heen ook vaak verschillende meningen. Eveneens is dit ook zo in de politiek. Neem bijvoorbeeld Geert Wilders, hij laat zijn mening luid en duidelijk gewaarworden. Hij is bekend als een felle criticus van de islam. Veel mensen merken hem op als iemand met racistische opmerkingen. (Gelijkheid is dus ook een belangrijk aspect.)Zelf ben ik tegen racisme, mensen mogen toch zelf weten wat ze willen? Of ze nu getint, homo of gelovig zijn. Ieder mens kent zijn eigen normen en waarden. Belangrijk is het ook dat ieder voor zichzelf mag opkomen en zijn/ haar eigen keuzes mag/ kan maken. We leven in een vrij, democratisch land met een goede reputatie, dus zijn wij ook degenen die het goede voorbeeld horen te geven. Niemand staat stil bij het feit dat ieder mag zijn wie hij is. Niemand is perfect en laat altijd het goede voorbeeld zien. We zijn het dan wel niet altijd eens met een ander, maar vaak moet je er gewoon mee instemmen en hoef je niet tegen te stribbelen. Ik vind dat we genoeg vrijheid in Nederland hebben, dit ligt uiteraard wel anders voor ‘buitenlanders’. Want het is zo dat ze vaak worden gediscrimineerd maar, ook is het zo dat ze andere rechten hebben, dan de oorspronkelijke inwoners. Het is wel zo dat er regels (wetten) zijn die je niet moet overtreden. Fatsoenlijk en rechtvaardig gedrag hoort er eenmaal bij.                                                                                                                                         
Onbeperkte vrijheid van meningsuiting kan soms leiden tot geweld. Dit hoeft niet te gebeuren wanneer je respectvol met elkaars meningen om gaat. Dus is het ook belangrijk dat er word geluisterd naar de mening van een ander.                                                                  

Wanneer ik denk aan mensen in andere landen die hun mening niet kunnen delen en niet vrij kunnen zijn, vind ik dat ik niets te klagen heb. Er zijn mensen in andere landen die minderwaardig worden beschouwd, er worden ook strengere maatregelen getroffen. Op school, op het werk en in de opvoeding.                                                                                 

Als ik me bijvoorbeeld irriteer aan iemand en ik me afvraag waar het op slaat, hou ik het liever voor mezelf. Ik zou kunnen zeggen wat ik ervan vind, maar de kans is erg klein dat ik me er gelukkig bij zou gaan voelen. Want je weet maar nooit hoe de ander gaat reageren.                                                                                                                       
Op zich vind ik het wel goed dat we niet alle vrijheid van de wereld hebben, dat we niet alles kunnen doen waar we zin in hebben. Zonder de wetten die er nu zijn, zou het kunnen zijn dat iedereen in een toestand verkeert waarin niemand de leiding heeft. Dit zorgt voor een chaotische bende. Als dat het geval was dan zouden er vast en zeker ook veel misdaden worden gepleegd, met een groot bloedbad als gevolg. Dat ene puzzelstukje van vrijheid mist in sommige delen van de wereld. Je mag dingen niet of je moet juist dingen doen. Ik vind vrijheid heel belangrijk maar, wetten horen er ook bij. Wetten zorgen voor orde, eerlijkheid (in handel, productie etc.) en veiligheid. Vrijheid in het algemeen heeft dus wel ‘natuurlijke’ grenzen. Elke dag zijn er wel mensen die vechten om hun mening te kunnen uiten. Ze mogen of durven hun mening niet te uiten. Buitenlanders beschouwen Nederland als een rijk maar vooral ook vrij land. Dit zorgt voor een goede reputatie voor ons land. Tenminste zo denken de meesten erover. Er komen ook steeds meer vluchtelingen naar ons land, vanwege de problemen in hun eigen land. Ze krijgen, wanneer ze ons land binnenkomen, geld om een huis te kunnen betalen en te zorgen voor andere benodigde basisbehoeftes. In principe hoeft dit niet voor problemen te zorgen. Wel is het storend, dat in sommige gevallen, er misbruik van het geld word gemaakt. Ze krijgen meer dan een gemiddelde werknemer, dit is omdat ze helemaal opnieuw moeten beginnen in Nederland. Ik vind dat Nederland een gecontroleerd financieel systeem heeft en de gezondheidszorg op een hoog niveau ligt. Een verbeteringspunt zou de verdraagzaamheid zijn en het feit dat we elkaar wat meer moeten respecteren. Er worden nog veel racistische opmerkingen gemaakt van binnenuit ons land.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.