Willem 3e

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 595 woorden
  • 26 november 2001
  • 82 keer beoordeeld
Cijfer 5
82 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Stadhouder Willem de 3e.

Willem de 3e is geboren in 1650 en stierf in het jaar 1702. Willem de 3e is de zoon van Willem de 2e en Mary Stuart. Toen Willem de 2e 8 dagen voor de geboorte van zijn zoon overleed was Mary Stuart hoogzwanger van Willem de 3e.

Zijn moeder was vaak spoorloos verdwenen en liet haar zoon dan achter. De regentenkliek wilde niet dat Willem de 3e stadhouder werd omdat ze zelf de macht wilden hebben. Mary Stuart (niet die ene van Willem de 2e) trouwde met Willem de 3e Mary Stuart is 9 jaar als haar moeder overlijdt. Mary is protestants opgevoed. Mary wil eest niet met Willem trouwen, maar da in Nederland is ze toch gelukkiger.

De Mary van Willem de 2e haar broer zou koning worden en werd in april 1660 uitgenodigd. Toen Mary dat hoorde trok ze achter haar broer aan naar Engeland. Johan de Wit kreeg de macht in Nederland, hij was een vijand van de Oranjes. Willem kreeg les van de raadspensionaris. Hij moet alle Engelsen ontslaan i.v.b met de oorlog. Na een tijdje hij haar broer overleed Marie op 28-jarige leeftijd. Willem werd daardoor ziek en viel vaak flauw.

In 1570 was het leger niet op zijn stekrste punt, jongetjes die in de wieg lagen werden officier gemaakt Van Johan de Witt mocht dit niet. In 1672 verklaarden Engeland, Frankrijk, Munster en Keulen de oorlog. Dit jaar werd het rampjaar genoemd. Johan de Witt kreeg de schuld. Johan ging naar Willem de 3e om te zeggen dat hij ontslag nam, van Willem moest hij naar de Staten-Generaal. Lodewijck de 14e moest naast Nederland ook vechten tegen Spanje, Hongarije en Wenen en de keizer van Oostenrijk.

Johan wil dat Willem de broer van Johan vrijlat, Cornelis de Witt werd gemarteld. Toen Johan zijn broer voorlas kwamen mensen binnengestormd en dode beide broers, Daar na werden de broers opgehangen.

In 1685 wordt Mary haar vader koning (Jacobus de 2e) Mary hoopt niet dat haar vader hetzelfde doet als haar opa: Karel de 1e kreeg ruzie met het parlement, daardoor ontstaat er een burgeroorlog, Karel de 1e krijgt de doodstraf en wordt onthoofd, Engelsen vragen aan Willem oh hij met een leger wel komen, Het bericht was ondertekend door:

Whigs- liberalen: zijn tegen teveel macht van de koning

Thories- conservatieven: voorstander van een machtige koning

Willem gaat met een leger naar Engeland, er gaat mee: -225 schepen -brug -smid -koets -eten voor 7000 man -en 15000 soldaten.

De vloot vertrekt in 1688 vanuit Helevoetsluis, er komt een storm. Willem de 3e besluit om terug te keren. Onderweg zinkt 1 schip en er verdrinken
1300 paarden. Op 11 november 1688 vertrekt de vloot voor de 2e keer. 15 november kwam Willem de 3e aan in Londen. Willem zorgt zonder bloed te vergieten dat Jacobus weggaat. Aan Mary en Willem de 3e wordt de kroon aangeboden en Willem moet het “Declaration of Right”ondertekenen. Willem had een slechte gezondheid. Op 11 april werden ze gekroond. Daarna kwam de 9-jarige oorlog. (1688-1697) Lodewijck de 14e valt Zuidelijk Nederland binnen en Willem gaat weer terug naar Nederland. Tijdens de 9-jarige oorlog overlijd Mary in 1694 op 32-jarige leeftijd aan de pokken. Op 17 februari struikelt Willem’s paard over molshopen en Willem breekt een sleutelbeentje. Op 4 maart 1702 overlijd hij.

1) Op welke manier is Willem de 3e stadhouder geworden van Holland? (1672) a) Het volk koos Willem de 3e als stadhouder van Holland.

2) Hoe kon hij koning worden van Engeland? (1698) a) Doordat hij ging trouwen met Mary Stuart. Mary’s vader zat op de troon en toen hij afsteeg van de troon werd Mary koningin en Willem werd daardoor koning.

REACTIES

D.

D.

Ik vind het echt heel goed, ik had er ook veel aan. Dankjewel

21 jaar geleden

C.

C.

Ik zet mijn werkstuk van 7 pagina's er ook op als ik hem terug heb hoor!!!!!!

21 jaar geleden

D.

D.

toffe page hoor! ik had er heel veel aan.
groetjes Denise

21 jaar geleden

B.

B.

hoi iris

waar heb je al die informatie kunnen vinden?
wil je mij alsjeblieft terug mailen?

groetjes van betje big

(ik mag mijn echte naam niet geven daarom geef ik een andere naam)

21 jaar geleden

J.

J.

Ik vind dat het nergens op slaat wat jij allemaal neerzet en ik vind dat je maar beter ergens anders deze rotzooi kan neerzetten want anders ga ik je veel verkeerde dingen bezorgen.

P.S. ik zit op de Hannfortman college in Heerhugowaard en ik zit in klas a2c

20 jaar geleden

J.

J.

eej! wel goed dat je een verslag hebt ingestuurd
maar ik snapte er echt niks van!!
misschien is het een goed idee om punten of komma's te gebruiken, in ieder geval op de goede plaats... maar ja... ik hoop dat je wat aan de tip had en dat het volgende werkstuk wat beter is
groetjes jenny...

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.