Drama

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 4e klas havo | 434 woorden
  • 8 november 2001
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
51 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV

Tekst:

Er zijn verschillende kunstvormen. Als die bij elkaar één theaterstuk vormen heet dat totaaltheater.

De geschiedenis van het theater: Het begon met de Grieken. Die waren in de 5e eeuw voor Christus al bezig met theater maken. Daarna begon het in West Europa. Daar wilde de kerk de verhalen uit de bijbel uitbeelden zodat de mensen het beter begrepen. In Nederland is het eerste theater geopend in 1638.

Er zijn 3 typen theaters:  Lijsttoneel: Het is net alsof het stuk in een fotolijstje wordt gespeeld. Dat komt omdat het toneel hoger is dan de zaal.  Vlakke vloer theater: Het toneel is op de grond. De mensen zitten op tribunes zodat ze het nog wel goed kunnen zien.  Theater op locatie: Dit stuk kan overal plaats vinden behalve in een theater. Dus bijvoorbeeld in de tram, industriehal, kasteel, enzovoort. Hoe komt de voorstelling tot stand?  De artistiek leider stelt het repertoire vast en kiest de acteurs.  De zakelijk leider die kijkt hoe het gedaan moet worden met het geld.  De regisseur  De dramaturg die verteld de acteurs de achtergronden van het stuk.  De decor- en kostuum ontwerpers die zorgen voor de kleding van de acteurs en voor het decor.  De licht ontwerper die zorgt dat de verlichting goed is.  De grimeurs die schminken alle acteurs.  De spelers die spelen natuurlijk het stuk.  De productieleider die moet er op letten dat alles goed gaat en dat iedereen het goed doet. Als er iets fout gaat is dat zijn verantwoording.  PR- medewerkers die zorgen ervoor dat er bekent wordt gemaakt dat het stuk wordt gespeeld(reclame).

Wat er nog meer gedaan moet worden:  6 weken voordat de première begint wordt er begonnen met repeteren.  Enkele weken daarna volgen de doorlopen.  Dan komt de fotorepetitie.  En daarna komt de première.

Voorbeelden van toneel:  Cabaret  Opera  Toneelstuk  Musical  Dans  Concert  Operette

Video: Deel 1: Er moet heel veel gebeuren voordat een voorstelling begint. Er kan ook heel veel mis gaan want zelfs als de voorstelling bezig is dan moet er ondertussen ook nog veel gebeuren zoals decor veranderen en het licht veranderen. De productie leider heeft het er maar druk mee om te zorgen dat alles goed gaat.

Deel 2: Holiday on ice heeft 200 schaatsers. Daarvoor heeft het 300 kostuums nodig. Het kost 10 miljoen per productie. De kleding van de schaatsers is heel mooi, maar het moet natuurlijk ook comfortabel zitten want je moet er goed mee kunnen schaatsen. De schaatsers van Holiday on Ice verzorgen zelf hun make-up en vetten hun schaatsen in. Heel belangrijk bij de shows is het licht. Daar moet je erg voorzichtig mee zijn bij het ijs.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.