Kankerbestrijding

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 1e klas vwo | 599 woorden
  • 11 februari 2002
  • 43 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
43 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode

Biologie Thema DNA verrijkingsstof 3
Kankervoorlichting
Inleiding
Dit opstel gaat over voorlichting over kanker. Ik vind dat voorlichting over kanker noodzakelijk is. Vele gevallen van kanker hadden namelijk voorkomen kunnen worden. Goeie kankervoorlichting geldt als waarschuwing en zal mensen het belang van gezond leven beter in laten zien. Zo kunnen een hoop kankergevallen voorkomen worden.

Oorzaken van kanker Van iedere 4 mensen die roken zal er één overlijden aan de gevolgen van dat roken, bijvoorbeeld aan longkanker. Dit is slechts 1 voorbeeld van een kankergeval dat voorkomen had kunnen worden door gezonder te leven. Ongeveer 80% van alle kankergevallen wordt veroorzaakt door milieufactoren. Leefgewoonten bepalen dan ook in belangrijke mate de kans dat je krijgt. Door gezond te leven kan men de kans op kanker verminderen. Niet roken, gezond eten en niet te lang in de felle zon verblijven zijn voorbeelden van gewoonten die de kans op kanker verminderen.

Het KWF Een organisatie die dit soort informatie over kankerpreventie verstrekt, is het KWF, het Koninklijk Wilhelmina Fonds, van de Nederlandse kankerbestrijding. Het KWF geeft voorlichting over kanker en laat zien hoe men zelf het risico op kanker in het algemeen kan beperken. Zij maakt, bovenop wat de overheid doet, extra inspanningen mogelijk voor de kankerbestrijding in Nederland. Zij financiert wetenschappelijk kankeronderzoek, stimuleert onderwijs- en opleidingsactiviteiten, geeft voorlichting over kanker aan publiek en patiënten, ondersteunt initiatieven op het gebied van patiëntenbegeleiding en onderhoudt nauw contact met de media. De geld hiervoor komt uitsluitend bijeen uit bijdrages van de bevolking. Naast kankeronderzoek heeft het KWF een belangrijke functie in de voorlichting over kanker. Het KWF investeert in actueel voorlichtingsmateriaal over de behandeling van kanker en hoe men het risico op kanker kan beperken. De Nederlandse Kankerbestrijding geeft op grote schaal voorlichting over wat iedereen zelf kan doen om het risico op kanker te beperken. Dit gebeurt onder meer via grote campagnes als 'Geniet van de zon, maar maak 't niet te gek' en 'Geef kanker minder kans, eet volop groente en fruit'.

Het belang van kankervoorlichting De voorlichting is in de eerste plaats bedoeld als waarschuwing, immers een gewaarschuwd man telt voor twee. Als je weet wat de gevolgen van slechte leefgewoonten kunnen zijn, let je beter op. Daarom is de voorlichting van groot belang. Maar er zijn nog meer belangen van goede voorlichting. Het KWF geeft voorlichting over lichamelijke klachten die mogelijk in verband staan met kanker. Ook geeft zij voorlichtingsmateriaal uit over bevolkingsonderzoeken naar bijvoorbeeld baarmoederhalskanker en borstkanker. Zo kan men een eventueel geval van kanker vroeg ontdekken. Vroege ontdekking vergroot de kans op genezing. En er is nog meer belang van goede voorlichting. Een goed geïnformeerde patiënt kan beter met de dokter en andere hulpverleners praten. Het KWF geeft voorlichting aan patiënten en hun naasten. Men kan terecht voor voorlichting over de preventie van kanker, veelvoorkomende vormen van kanker en de behandeling daarvan. Dit helpt de patiënt bij diens gesprek met de arts over de ziekte, de behandelmogelijkheden en de vooruitzichten, wat heel belangrijk is voor het verwerkingsproces.

Conclusie Er wordt in Nederland al veel gedaan aan kankervoorlichting. Het KWF speelt een belangrijke rol. Via verschillende media worden de mensen gewaarschuwd voor de oorzaken van kanker. Mensen die de ziekte hebben en hun naasten worden begeleid en voorgelicht. Dat is een goede zaak. Toch zijn er nog veel mensen die kanker krijgen door ongezond te leven. Daarom is het noodzakelijk dat er door wordt gegaan met het geven van goeie kankervoorlichting. Zo zullen er in de toekomst hopelijk minder mensen zijn die kanker krijgen door slechte leefgewoonten.

Bronnen Biologie voor jou B1 vwo
www.kankerbestrijding.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.