Fotografie in de sterrenkunde

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • Klas onbekend | 350 woorden
  • 3 mei 2001
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
67 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ANW
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Fotografie in de sterrenkunde
De fotografie heeft een grote invloed gehad op de sterrenkunde. Als je door een telescoop kijkt, kan je de waarneming niet bewaren. Daarom moest men vroeger alle waarnemingen tekenen of omschrijven. Dat maakte het erg lastig en onnauwkeurig om verschillende waarnemingen met elkaar te vergelijken. Door een foto van de waarneming te maken, kon er veel beter vergeleken worden, het was ook veel nauwkeuriger. Dankzij de fotografie is de planeet Pluto ontdekt.

Belichting
Er konden niet alleen betere vergelijkingen gedaan worden, er konden ook foto’s van het heelal gemaakt worden waarop je dingen zag die je met het blote oog niet kan zien. Dit is mogelijk door de belichtingstijd langer te maken. Dit houdt in dat de sluiter van het fototoestel langer openstaat waardoor er meer licht verzameld wordt. Zo worden niet alleen sterren zichtbaar, maar ook gas- en stofwolken die je met je blote oog nooit zou kunnen zien, hoelang je ook door de telescoop zou kijken.

Oog en camera, wat zijn nou de verschillen? Er zijn veel verschillen tussen het oog en een camera. Met een foto kan je een waarneming lang bewaren, met je oog zie je het een keer, en dan ben je het kwijt. Je zou het kunnen tekenen, maar dat maakt het een stuk onnauwkeuriger dan een foto. Ook kan je met een camera dingen fotograferen die je niet met het blote oog kan zien, dit doe je door de belichtingstijd langer te maken.

Maar er zijn ook overeenkomsten tussen een camera en je oog, ze zijn beiden niet ideaal voor de sterrenkunde, er is namelijk iets nieuws uitgevonden. de ccd-chip, hiermee kunnen waarnemingen aan de sterrenhemel direct op de computer gezet worden. In vergelijking met de ccd-chip zijn de camera en het oog beide niet nauwkeurig en snel genoeg.

1. Geef drie oorzaken van het gebruik van een camera in de sterrenkunde boven het waarnemen met het oog alleen. 2. Leg uit hoe het kan dat je met een fototoestel meer waarnemingen kan doen dan met het oog. 3. Wat is een ccd-chip en waarom is die handiger dat een fototoestel?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.