ADVERTENTIE
Red het frikandelbroodje Wist je dat heel veel van jouw lievelingsproducten zomaar kunnen verdwijnen als de bij zou uitsterven? Denk bijvoorbeeld aan je glaasje melk in de ochtend, maar ook je frikandelbroodje in de pauze en je banaan bij het leren. Hoe komt dit en belangrijker, hoe voorkomen we dit? Dat weten ze bij de opleiding Diermanagement. Meer weten over deze en andere studies van Van Hall Larenstein?

Check alle video's!
1. Sri Lanka

Op zondag 26 december 2004 was er geen zeer zware tsunami in de Indische Oceaan. De tsunami veroorzaakte ongeveer 290.000 doden. Het wordt gezien als één van de ergste rampen in de geschiedenis. Dit is een plaatje van het verloop van een tsunami. Sri Lanka is een van de meeste getroffen gebieden. Er zijn meer dan 38.000 doden gevallen.


2. De oorzaken van een tsunami:
Alle gebeurtenissen waarmee een grote hoeveelheid water in korte tijd wordt verplaatst kan een tsunami veroorzaken. Vloedgolven kunnen veroorzaakt worden door een zeebeving, een aardbeving waarvan het onder de zeespiegel ligt, door een meteoriet, of door een vulkanische uitbarsting onder zee of vlak aan zee, vooral als daarbij door een grote aardverschuiving veel gesteente de zee in schuift. Ook bij plotseling smelten van een gletsjer of ijsberg kan een vloedgolf ontstaan. Ook kan het zo zijn dat er grote stukken land of gebergte het water invallen. Hierdoor ontstaan vaak kleinere tsunami's omdat er minder water wordt verplaatst. De meeste tsunami's komen voor rondom de Grote Oceaan, omdat langs de randen daarvan door de platentektoniek de meeste aardbevingen plaatsvinden.

3.Gevolg:
Op open zee is vaak weinig van een tsunami te merken, maar als de golf ondiep water bereikt,word hij tot wel 30 meter boven het normale peil gerezen en loopt dan het land op, waarbij het water alles op zijn weg meesleurt. In dat laatste geval gaat voor de komst van de hoge golf een periode van uitzonderlijk lage waterstand vooraf, waarbij objecten boven water komen die anders nooit te zien zijn, en vissen op de droge bodem komen te liggen. De kustlijn kan zich daarbij honderden meters terugtrekken. Mensen worden wellicht verleid de drooggevallen zee in te lopen op zoek naar vis of waardevolle voorwerpen. Na een kwartier tot een half uur komt de top van de tsunami echter onvermijdelijk.

Aantal doden, vermisten en gewonden per land : S.No. Land Aantal doden bevestigd Gewonden Vermisten
1 Indonesië 237.071 Onbekend > 6000 Land Doden Vermisten Gewonden
2 Sri Lanka 30.920 4000 5637
3 India 16.400 Onbekend 5640
4 Thailand 5373 8432 3071
5 Myanmar 59 Onbekend Onbekend
6 Maldiven 74 Onbekend 76
7 Maleisië 74 >200 29
8 Somalië +/- 300 Onbekend Onbekend
9 Tanzania 10 Onbekend Onbekend
10 Seychellen 1 Onbekend 7
11 Bangladesh 2 Onbekend Onbekend
12 Kenia 1 Onbekend Onbekend
Totaal 290.000 > 12.632 > 55.000

4. Kan er een tsunami in Nederland komen?

Er is een heel kleine kans dat er ooit een tsunami in Nederland kan komen. er zijn meerdere oorzaken waardoor een tsunami kan ontstaan. Meestal ontstaat het op de grens van twee platen. Nederland ligt op een grote afstand van een breuklijn af, waardoor de kans klein is dat er een tsunami bij ons kan ontstaan. En als er ooit een tsunami zal komen zal deze niet hoog zijn, omdat het ondiepe water van de noordzee afremt zoals je eerder al hebt gezien en gelezen.

5. Zwaarste tsunami ooit:

De zwaarste tsunami ooit was op 24 december in zuid-oost azië. er kwamen naar schatting 150.000 doden!! het dodenaantal zal natuurlijk nog wel hoger worden, want er zal altijd verder gezocht worden. als er een waarschuwingssysteem zou zijn zou het dodenaantal veel minder zijn dan nu.

6. Welke voorwaarden moeten de omstandigheden hebben om een tsunami te laten ontstaan?


Voor het ontstaan van een tsunami zijn er niet zo veel eisen. De dingen die er moeten zijn voor het laten ontstaan van een tsunami zijn: -Er moet een aardbeving of aardverzakking in het water of aan het wateroppervlak zijn. -De aardbeving of aardverzakking moet een kracht hebben van meer dan zeven en een half op de staal van Richter. -De aardbeving moet ontstaan in heel diep water anders wordt wordt een deel van de snelheid geremd en dan kan de tsunami zich niet goed voortbewegen. Ook kan de wind van invloed zijn met de kracht en de snelheid van de tsunami. Als de tsunami wind mee heeft wordt deze als het ware mee in de rug geduwd, dus daardoor gaat de tsunami sneller en heeft hij meer kracht. Wanneer de tsunami wind tegen heeft wordt hij juist geremd. Hierdoor gaat de tsunami minder hard en heeft deze ook minder kracht.

7. Welke gevolgen heeft een tsunami op een lange termijn voor mens en milieu?

De gevolgen voor de mensen: -Veel mensen blijven hun leven lang getraumatiseerd door deze ramp en zullen altijd bang blijven voor de zee. Ook moeten ze verder leven zonder hun (vaak) overleden familieleden/vrienden. - Er zijn ook mensen die blijvend gewond zijn geraakt en zo verder moeten. - De gehele bron van inkomen is voor de meeste mensen verwoest.

Gevolgen voor het milieu: -Er is niet zo veel schade aan planten en bomen omdat die zich weer gaan uitzaaien en weer gaan groeien. -Er is veel extra materiaal nodig om alles weer terug op te bouwen. Hierdoor worden er heel veel bomen gekapt en dat is weer slecht voor het milieu.

8. Hoeveel schade kan een tsunami aanrichten?

Het is heel verschillend hoeveel schade een tsunami aanricht, want het ligt eraan hoeveel kracht de tsunami heeft, en ook hoe zwaar de beving is. Nu vertel ik je iets over de gevaren die dreigen in een gebied dat is getroffen door een tsunami-golf. De belangrijkste gevaren zijn de ziekten. Zoals cholera, tyfus, dysenterie. Dat zijn darmziekten. Deze ontstaan door het mengen van drinkwater en rioolwater. In rioolwater zitten veel gevaarlijke bacteriën. Verder moet ook worden opgepast voor het uitbreken van Malaria. Malaria kan uitbreken omdat de Malariamug zijn eitjes in de zee legt en door die van de tsunami golven gaan die eitjes mee naar de getroffen gebieden.

9. Waarom richtte de tsunami juist dat gebied zoveel schade aan?
Sri Lanka lijkt het op één na hardst te zijn getroffen, na Atjeh. De ziekenhuizen zijn bomvol en kunnen geen gewonden meer opgenomen worden. Het dodental is meer dan 38.000. Eén miljoen mensen zijn getroffen door de tsunami. Nog een extra probleem doet zich voor vanwege de landmijnen, de landmijnen die in de burgeroorlog tussen de regering en de Tamilbeweging op het strand werden ingegraven en nu uit het zand worden gespoeld.

10. Andere tsunami's
1946 Vloedgolf op Hawaï, april 1946 1 april 1946 op het eiland Unimak van de Aleoeten. De 30 meter boven zeeniveau gelegen vuurtoren werd vernietigd en er 5 personen kwamen om. En ook op Hawaï vielen tientallen slachtoffers. Na deze ramp werd het Pacifie Tsunami Warning Centre op Hawaï opgericht.

1960 Op 22 mei 1960 veroorzaakte de zeebegin van Chili 2000 doden. De vloedgolf kwam een wat later in Japan aan, waar 200 doden vielen.

1964 Op 27 maart 1964 was er een zeebeving in de Golf van Alaska als gevolg van een aardbeving van 9.2 op de schaal van Richter. Deze aardbeving wordt ook wel de Goede Vrijdag beving genoemd. In Alaska werd de meeste schade aangericht, waar 106 mensen omkwamen. Het totaal aantal slachtoffers was 131; in de VS (Californië) en Canada vielen de overige slachtoffers.

1979 Op 16 oktober 1979 stierven 23 mensen toen de kust van Nice in Zuid-Frankrijk werd getroffen door een tsunami.

1998 Een 10 meter hoge muur van water bereikte op 17 juli 1998 Papoea-Nieuw-Guinea waarbij maar liefst 12.000 doden vielen. Deze werd veroorzaakt door een beving was slechts 7,0 op de schaal van Richter, die echter een onderzeese aardverschuiving werd van vier kubieke kilometer. Met deze aardverschuiving schoof een flinke hoeveelheid grond van de zeebodem in het veel diepere deel van de oceaan.

2004 Verloop van de tsunami in december 2004. Op 26 december 2004 vond er een zware aardbeving van 9.3 op de schaal van Richter plaats in de zee nabij het eiland Sumatra op een diepte van ongeveer 10 kilometer. Hierdoor werden verschillende landen bij de Golf van Bengalen getroffen door zware vloedgolven tot maar liefst 10 meter hoog. Het dodental liep op tot ongeveer 225.000 slachtoffers in de kuststreken van de landen Sri Lanka, Indonesië, India, Thailand, Myanmar, Bangladesh, Maleisië, de Maldiven, de Seychellen en de Andaman-eilanden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

goede info we zijn hiermee erg blij

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

Dankjewel voor de handige informatie! (:

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast