Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Millennium verklaring

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1191 woorden
  • 3 februari 2009
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 5
10 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Basisbehoeften
Basisbehoeften zijn dingen die een mens nodig heeft om te ‘overleven’, om een menswaardig bestaan te hebben. In gewoon Nederlands betekend dat:

• voeding
• gezondheidszorg
• onderwijs
• huisvesting

Voeding spreekt voor zich, dat iedereen eten genoeg heeft. Maar ook schoon drinkwater is belangrijk.
Gezondheidszorg houdt in dat er dokters in ‘de buurt’ moeten zijn, of mensen met medische kennis, medicijnen en voorbehoedsmiddelen.
Onderwijs, school.

Huisvesting betekent of je een dak boven je hoofd hebt. En dan wordt er eigenlijk geen doekje op 4 stokjes bedoelt, maar een ‘huis’ dat toch enigszins tochtdicht &zo is.


Een Millennium

De naam millenniumverklaring is natuurlijk niet zomaar bedacht. Een millennium is 1.000 jaar, volgens de christelijke (onze) jaartelling. Het eerste millennium eindigde op 1 januari 1001, precies om 00:00 uur.

Omdat de millenniumverklaring in 2000 is opgesteld, precies het 2e millennium in onze jaartelling, heeft de VN het de millenniumverklaring genoemd.


Ja.. maar wie/wat is de VN?

VN staat voor de Verenigde Naties, een soort groep met bijna alle landen van de wereld. Ze vergaderen omstebeurt in een land. Samen hebben alle landen besloten dat de basisbehoeften & levensomstandigheden in derde wereldlanden vaak nog niet goed genoeg zijn. Daarom hebben ze de Millenniumverklaring gemaakt.

De Millenniumverklaring


De millenniumverklaring is een lijst met 8 verbeteringen, die de VN vóór 2015 wil halen. De VN heeft gekeken naar de basisbehoeften, en welke mensen die niet of nauwelijks hebben. De problemen zijn niet ‘nieuw’, maar het is voor het eerst dat er internationale (= over de hele wereld) afspraken over worden gemaakt.
Dit zijn de afspraken:

Hoe gaat het nu?


Zeven jaar geleden spraken 189 wereldleiders af om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. We zijn nu op de helft van die 15 jaar, en er zijn natuurlijk al weer veel dingen gebeurd.

Sommige verbeteringen gaan goed: in China is steeds minder armoede, en steeds meer kinderen in India kunnen naar school. Veel meer mensen in Afrika krijgen ook AIDS medicijnen.


Met sommige verbeteringen gaat het nog niet zo geweldig. De wereldhandel is oneerlijk, het is bijvoorbeeld voor een Afrikaan lastiger om spullen te verkopen dan voor een Europeaan. Ook met het milieu, drinkwater en honger moet er nog veel meer gebeuren.


Wat doet Nederland?


Binnen Nederland zijn er ook een paar organisaties die geld inzamelen, en dat soort dingen, voor de millenniumdoelen. Bijvoorbeeld EEN. Ze zamelen stemmen in van mensen. Hun motto is: Armoede de wereld uit! Ze willen dat de Nederlandse regering de millenniumdoelen ‘steunt’, en zich ermee bezig houd.
Mijn probleem

Ik heb Probleem nummer 2 gekozen:
In 2015 Gaan alle jongens EN meisjes naar school!
Ik heb dit probleem gekozen omdat ik dat erg belangrijk vind, om in ieder geval de basisschool af te maken. Je kunt dan redelijk lezen&schrijven als het goed is. Als de kinderen niet naar school gaan om bijvoorbeeld te werken, is er meteen veel minder kans op een goede baan later. En dan moeten hun kinderen ook weer vroeg werken, enzovoort. Het probleem is het meest in derdewereld landen. Daar zijn veel minder scholen, en hebben de mensen meestal geen geld om het schoolgeld te betalen. Ook laten ouders vaak de jongens wel, maar de meiden niet naar school gaan. Vaak omdat ze huishoudelijk werk moeten doen. En alweer omdat er geen geld genoeg is.

In 1990, het laatste jaar waarin gemeten is, ging maar 20% van alle kinderen naar school! Meestal worden ze thuis gehouden voor het huishouden, of om te werken (= money verdienen). Tussen de 5 en 17 jaar mogen kinderen officieel niet werken. Dus eigenlijk is het kinderarbeid, alleen hebben de ouders in de derdewereld landen meestal geen keus.

Mijn Oplossing


Om de kinderen naar school te laten gaan, zou ik meer scholen laten bouwen. Als de rijke landen opgeleide mensen de leiding geven over zo’n school, kunnen ze beginnen met de kinderen les geven. Je zou bijvoorbeeld een ‘regel’ kunnen maken dat overal ter wereld kinderen 2 dagen per week naar school moeten. Dat moet dan natuurlijk gecontroleerd worden. Als mensen zich daar niet aan houden moet je natuurlijk nog een straf verzinnen, maar met een boete wordt dat lastig omdat de ouders dan vaak geen geld hebben.

Ik denk toch wel dat een boete werkt, omdat de ouders het geld voor de boete niet hebben moeten ze hun kinderen wel naar school sturen. Als de school gratis is zou dat heel goed kunnen.


De kinderen op die school, of misschien mensen in de buurt, zouden dan door de docent daar weer opgeleid kunnen worden tot leraar. Zo help je de mensen daar aan hun werk, zodat ze ook weer beter voor hun gezin kunnen zorgen.

Door school ontwikkelen kinderen zich verder, en daardoor is er meer levenskans voor ze. Als je een beetje ‘serieus’ er over gaat denken, zie je dat het ook beter is voor het land zelf. De mensen worden meer ‘tevreden’.

De scholen zouden dus ook gratis moeten zijn, als ze gesponsord worden door rijkere landen zou dat moeten lukken. Ook met inzamelingsacties krijg je een aardig bedrag €€. Als je bijvoorbeeld een scholengemeenschap één school in een derdewereld land laat sponsoren zou dat moeten kunnen. Als je dan andere scholen weer samen één school laat sponsoren krijg je best wel wat geld voor scholen in derde wereldlanden bij elkaar. Het kan dan als een soort project op je school zijn, geld inzamelen voor scholen in de derde wereld.
Omdat er veel scholen zijn in rijke landen zouden er dan ook meer scholen kunnen komen op plekken waar er juist niet veel scholen zijn.

Als het lukt..
Als in 2015 alle kinderen, ook meisjes, naar school gaan, hebben we het doel gehaald. De kinderen zullen op school leren, voor hun is er dan meer kans op goed werk. Meer mensen in ontwikkelingslanden krijgen een ‘normaal’ betaalde baan. Dan kunnen hun kinderen ook weer naar school. Het land word dan rijker, met meer mensen die goed loon verdienen. Uiteindelijk is er dan ook meer geld om bijvoorbeeld ziekenhuizen te bouwen, of waterputten, en alles wat de mensen daar nodig hebben, maar waar (nog) geen geld voor is.


Gaat het lukken?

Waarschijnlijk lukt het niet helemaal. Maar er is toch veel verbetering in vergelijking met 10 jaar geleden. In 1990 ging 79% van alle kinderen over de hele wereld naar een basisschool. In 2004 (14 jaar later) was dat 7% meer!

Vooral in Zuid-Azië is het super gegaan. Het beste in India, in 14 jaar is het ‘schoolgaande’ percentage 17% gestegen! Als je kijkt hoeveel kinderen er in India zijn, die je dat er heel veel ‘scholieren’ zijn bijgekomen.

Maar in veel landen gaat nog steeds minder dan de helft van de kinderen naar school. Bijvoorbeeld in Burkina Faso, Eritrea, Ethiopië, Mali en Niger.

Voor 2015 kan het niet lukken dat alle kinderen daar naar school gaan.

Ook maken veel kinderen hun basisschool niet af. Vooral in de Afrikaanse landen onder de Sahara zijn er veel afvallers. Meer dan 50% van de kinderen maakt de basisschool af, dat is nog lang niet genoeg. Er zijn in ontwikkelingslanden al wel meer jonge mensen die kunnen lezen & schrijven. Die dus niet analfabetisch zijn. In 1990 was dat 81 procent van de mensen, in 2004 was het al 85 procent.


Bronnen:

Info
www.vmbo-sectorwerkstuk.nl/vmbo-03.html
www.wikipedia.nl
www.dewereldvandevn.nl/de_verenigde_naties
www.millenniumdoelen.nl
www.07205.06jn.thinkquest.nl/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.