Mineralen

Beoordeling 3.8
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 727 woorden
  • 15 januari 2004
  • 25 keer beoordeeld
Cijfer 3.8
25 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

onderzoeksvraag 1: in rijst zitten te weinig mineralen om te voldoen aan de dagelijkse hoeveelheid, als je aan rijst genoeg wilt hebben om te voldoen aan de ADH van calcium heb je veel te veel rijst nodig

onderzoeksvraag 2: Calcium is nodig voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Verder is calcium belangrijk bij de werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van stoffen (natrium, kalium en magnesium) in de lichaamscellen. Bij botontkalking zijn naast calcium ook vitamine D, lichaamsbeweging en waarschijnlijk ook vitamine K van invloed. In het algemeen geldt dat een gevarieerde voeding voldoende calcium levert.

Deelvraag 1a: Er zit in gewone rijst niet genoeg calcium om te voldoen aan de ADH van calcium B: In gewone witte rijst zit 10 mg calcium per 100 gr. Rijst en bij zilvervliesrijst is dit 12 gr. C: Een mens zou 100 keer de normale hoeveelheid van 300 gram moeten eten om te voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid die komt neer op 30000 gram, en dat is veel te veel.

Deelvraag 2a: glas melk* 190 mg
1 glas karnemelk 190 mg
1 schaaltje yoghurt* 180 mg
1 schaaltje vla 170 mg
1 schaaltje kwark 190 mg
1 plak kaas 160 mg
1 snee volkorenbrood 10 mg
1 grote lepel gekookte groente 25 mg
1 grote lepel bruine bonen 20 mg
20 gram gemengde noten 15 mg B: Van calcium hebben we 1000 mg. per dag nodig. C: Calcium wordt voor 99% in de botten opgeslagen, de rest is opgeslagen in de bloedbaan. D: Het element calcium wordt vooral gebruikt voor de opbouw en het onderhoud van de botten en de tanden, Verder is calcium belangrijk bij de werking van zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van stoffen. E: Gevolgen van een tekort
In ons land worden veel zuivelproducten gegeten en gedronken. Hierdoor komen tekorten aan calcium zelden voor. Als helemaal geen zuivelproducten worden gegeten, is de kans op te weinig calcium groot. Een calciumtekort leidt na verloop van tijd tot botontkalking. Het is bekend dat bij kinderen die minder dan 125 mg calcium per dag gebruiken, verschijnselen van Engelse ziekte (rachitis) kunnen optreden. Witte plekjes op de nagels zijn geen teken van een calciumgebrek. Dit geldt eveneens voor het afbrokkelen van nagels. De mogelijke oorzaak is een schimmelinfectie (zwemmerseczeem). Gevolgen van een overschot
Bij gebruik van meer dan 2500 mg calcium per dag kunnen urinewegstenen ontstaan en verkalking van de nieren en bloedvaatwanden optreden. Dit geldt met name als langdurig maagzuurneutraliserende tabletten met calciumbicaronaat (zoals Rennies) worden gebruikt.

Botontkalking De inname van voldoende calcium wordt vaak genoemd in verband met de preventie van botontkalking (osteoporose) op latere leeftijd. Calcium wordt gaandeweg minder goed opgenomen in het bloed. Daarbij komt dat de botten langzaam gaan ontkalken, waardoor oude mensen vaker iets breken. Hoe meer kalk er op jonge leeftijd in de botten is vastgelegd, hoe langer de botten stevig blijven. Daarnaast vertraagt voldoende lichaamsbeweging het ontkalken van de botten op latere leeftijd. F: er is bijna geen verschil tussen vegetariërs of mensen die wel vlees eten, als vegetariërs er maar voor zorgen dat ze evengoed wel genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen.

Onderhoud botten en tanden

stofwisseling VOEDING: verbruik
Karnemelk
Yoghurt
Bonen
Gemengde noten

Alternatieve voedingspatronen

Maaltijd in gram koolhydraten ijzer
ontbijt 200 Sinasappelsap 50 Bruin brood 10 margarine 25 kaas 25 krentebrood lunch 100 yoghurt 50 aardbeien 150 melk 20 komkommer 20 paprika 20 sla diner 125 aardappelen 125 spinazie 50 Kippenei 150 melk

Deelvragen: #1 een vegetarier krijgt per dag ____ gram. aan koolhydraten en ____ mg. aan ijzer binnen, en de ADH voor koolhydraten ligt tussen de 50 en 100 gram en voor ijzer is dat 9 mg. Dus krijgt een vegetarier wel/niet genoeg koolhydraten en wel/niet genoeg ijzer binnen.

#2 de dagelijkse behoefte voor koolhydraten is

#3 een vegetarier moet er vooral op letten dat er genoeg ijzer binnen komt omdat ijzer een stof is die veel in vlees voorkomt.

Melk
Onderzoeksvraag:
Koemelk lijkt op zich al best veel op babyvoeding, alleen zijn er wel verschillen in de hoeveelheden eiwitten, vet en koolhydraten maar dat kan worden opgelost door toevoegingen aan de koemelk. Er zijn wel andere soorten melk die beter geschikt zijn om tot babyvoeding te maken maar die zijn duurder en dus is koemelk de beste oplossing
Deelvragen: #1 moedermelk:____ gram eiwitten, ____ gram vet, ____koolhydraten. Koemelk:____ gram eiwitten, ____ gram vet, ____koolhydraten. #2 in moedermelk komen meer vetten en koolhydraten voor, in koemelk zitten meer eiwitten. #3 dan lijkt de koemelk meer op de babyvoeding #4 ja, de melk van de ezel is beter. #5 koemelk is makkelijker te krijgen en dus ook veel goedkoper dan ezelinnen melk.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.