Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Borstkanker

Beoordeling 3.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 331 woorden
  • 23 april 2005
  • 34 keer beoordeeld
  • Cijfer 3.4
  • 34 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Bronnen:
http://www.mcrz.nl/patienten/poliklinieken/consulenten/borstkankerinfo.htm
http://members.lycos.nl/borstkanker/
http://www.czmedicinfo.nl/{ef10c986-6391-41dd-a10b-a5e53cc8fe82}_listbox/{a9a0693b-d69f-402b-a8b2-895e52f56dc2}.xml/
Informatie:
Borstkanker is bij vrouwen en West-Europa en Noord-Amerika de meest frequente kwaadaardige aandoening. Een op de negen vrouwen daar heeft borstkanker. Borstkanker is een tumor in je borst die goed of kwaadaardig kan zijn.
Er zijn 2 manieren om door een operatie een tumor te verwijderen een is: De borstbesparende operatie en twee is: de borstamputatie. Er werden ook altijd de lymfklieren verwijderd bij operaties om het uitzaaien te verkomen maar tegenwoordig worden ze eerst nagekeken en dan alleen verwijderd als ze er verdacht uitzien.

Bij een borstbesparende operatie moet er altijd bestraald worden na afloop van de operatie. Bij een borstbesparende operatie hoeft er alleen bestraald te worden als de tumor te dicht bij de rand van het weggesneden weefsel zit.
Goedaardig Kwaadaardig
Blijven op hun plek Verspreiden zich
Meestal scherp begrensd Niet scherp begrensd
Het gezwelweefsel lijkt sterk op normaal weefsel Lijken weinig op normale weefselcellen
Dringt het omgevende weefsel weg Infiltreren het omliggende weefsel en verwoesten het zo; dringen in in lymfevaten en bloedvaten en verspreiden zich zo door het hele lichaam
Groeit langzaam, weinig kerndelingen Snelle groei, differentiëren zich weinig en delen zich vaak; tonen grote onderlinge verschillen; celkern bevat een abnormaal en wisselend aantal chromosomen en te veel nucleïnezuur waardoor te veel kleurstof wordt opgenomen.
Welke veranderingen?

· Je kijkt goed naar veranderingen in vorm, grootte, omtrek en symmetrie van de borsten.
· Daarna let je op veranderingen in de huid: verkleuring, kuiltjes, rimpels of knobbeltjes/bultjes.
· Tenslotte controleert je de tepels op schilfers (eczeem), afscheiding uit de tepels of een ingetrokken tepel die er eerder nog niet was.
Ik heb wel veel geleerd van deze opdracht, bijvoorbeeld hoe je geopereerd kan worden als je borstkanker hebt en hoe je borstkanker kan ontdekken.
En dat borstkanker echt een vreselijke ziekte is!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.