Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Leesverslag 'vluchten' door Peter den Hollander

Beoordeling 0
Foto van een scholier
 • Opdracht door een scholier
 • 5e klas havo/vwo | 876 woorden
 • 29 maart 2022
 • nog niet beoordeeld
 • Cijfer
 • nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Leesverslag ‘Vluchten’ door Peter den HollanderTitel: Vluchten


Schrijver: Peter den Hollander


UItgever: Een in de Rieten Stoel uitgave


Jaar van eerste uitgave: 2019 ( kon het niet precies vinden)


Aantal punten: -
Samenvatting:Vastbesloten hun geloofsgenoten bij te staan in hun verzet tegen president Assad  en diens Bondgenoten,  vertrekken Yazid en zijn zus Fatima  vanuit Nederland naar Syrië, tegen wil en dank geholpen door de ik-figuur van de roman, Sander, die zijn geliefde hiermee uit zijn leven ziet verdwijnen.


 vrijwel tegelijkertijd besluiten de Syriërs Ezra en Faye  de hel van de oorlog in Damascus te ontvluchten en op zoek te gaan naar een nieuw thuisland in het westen.


 Terwijl Yazid en Fatima  in Syrië tot de ontdekking komen dat het goede en het kwade in een oorlog onlosmakelijk verbonden zijn, ondervinden Ezra en Faye al  gauw dat angst en dreiging niet alleen bij oorlog horen .wie onuitgenodigd in het veilig Europa aankomt, is nog niet klaar met vluchten.Via; achterzijdeVerhaaltechniek:
 1. plaat en tijd, Het verhaal speelt zich op meerdere plekken af, hier, in Nederland, in Syrië, kort in landen waar doorheen wordt gereisd en Duitsland. De tijd waarin het verhaal zich afspeelt wordt niet specifiek verteld, maar je kan wel uit de tekst opmaken dat het ongeveer rond deze tijd is. Misschien een aantal jaren terug.
 1. Verhaalfiguren, De belangrijkste personen zijn, Sander: het ik-figuur in het verhaal, je leest vanuit zijn ogen. Yazid: vriend van Sander die wilt gaan strijden tegen president Assad in Syrië


Fatima: zusje van Yazid, zij gaat ook naar Syrië om gewonden te verzorgen. Ezra: Afkomstig uit Syrië en vlucht naar europa voor een beter leven.


Faye: vlucht samen met Ezra vanuit Syrië naar europa voor een beter leven.
 1. Vertelwijze, Het verhaal wordt verteld vanuit de ogen van Sander, dus een ik-figuur. daarnaast bestaat het verhaal uit meerdere verhalen die geleidelijk in een lopen.
 1. Thema, De grondgedachte die aangeeft waar dit verhaal over gaat, is vooral Oorlog, het hele verhaal draait eigenlijk om de oorlog in Syrië die moet worden bevochten worden. Daarnaast speelt liefde ook een grote rol, zo is in het verhaal Sander op 2 verschillende vrouwen verliefd. ( niet tegelijk op beide)
 1. Titelverklaring en Mottoverklaring, Die Titel ‘Vluchten’ beschrijft een groot deel van het verhaal, zo vluchten Ezra en Faye uit het gevaarlijke Syrië om zo een beter leven ergens anders op de wereld te krijgen. Terwijl Yazid en Fatima juist ‘vluchten’ naar Syrië om daar te helpen om een einde te maken aan de oorlog.
 1. Schrijfstijl, De schrijfstijl van de auteur is erg makkelijk te begrijpen, er komen niet al te veel ‘moeilijke’ woorden in voor. Je leest fijn en makkelijk het boek door.
Plaats in literatuur geschiedenis
Wanneer is het werk voor het eerst gepubliceerd?  • Staat niet duidelijk aangegeven maar op de eerste blzn staat 2019 bij de uitgevrij dus ga ik voor nu even uit van 2019Wat weet je van de auteur?  • Peter den Hollander, is een man met vele talenten. Zo kan hij naast boeken schrijven ook nog is voor de klas staan om de kennis rondom de  Nederlandse taal aan zijn leerlingen kan verstrijken.Wat weet je van de tijd waarin het werk werd geschreven?  • Uitgaand van 2019, zie ik het jaar 2019 als het ‘laatste’ normale jaar tot nu. We weten allemaal welk virus er in 2020 in Nederland te voorschijn kwam, en ook de gevolgen die het virus met zich meedroeg voor de Nederlandse maatschappij.Kun je iets zeggen over een stroming waarin je het werk kunt plaatsen?  • Ik zou dit verhaal in de literaire stroming realisme plaatsen, omdat de schrijver wil laten overkomen dat de gebeurtenissen ook in de realiteit daadwerkelijk gebeuren.In hoeverre is dit werk typerend voor de schrijver?  • Ik denk dat dat wel meevalt, grotendeels omdat ik niet denk dat de schrijver iets heeft meegemaakt van wat ook maar een beetje lijkt op de gebeurtenissen uit het boek.In hoeverre is dit werk typerend voor de tijd (stroming) waarin het is ontstaan?  • ik denk dat dit werk erg goed past bij de tijd waarin het geschreven is, omdat de gebeurtenissen ook echt in het echt aan de gang  waren.
BeordelingWelke verhaalelementen hebben voor jou een positieve werking?  •  Ik vond het erg leuk dat je steeds van perspevtief veranderde, eerst Sander, dan weer Ezra. En dat dan uiteindelijk de verhalen in 1 liepen toen ze elkaar op het station ontmoeten.Welke passage spreekt je het meest aan en waarom?  • de laatste, zie de vraag hier boven.Welke verhaalelementen hebben voor jou een negatieve werking?  • het enige wat ik zou kunnen bedenken is het stukje waar er 1,5 bladzijde steeds hetzelfde stukje tekst wordt herhaald. Daar was ik wel even van in de war aan het begin maar toen zag ik dat het niet precies hetzelfde was en las ik gewoon door.Kun je dit boek met andere boeken of met een film vergelijken? Leg je antwoord uit.  • Ik zou even geen film kunnen bedenken, omdat ik eigenlijk nooit films kijk, en boeken al helemaal niet.Wat is je oordeel over het thema van het boek?  • Het thema geeft je wel weer even een soort wake-up call voor wat er nou allemaal aan de gang is in de wereld en dat ik erg dankbaar mag zijn dat ik in zo een veilih en welvarend land woon.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.