IJzerkoningin

Beoordeling 6.6
Foto van Frederique
  • Opdracht door Frederique
  • vmbo/havo | 1774 woorden
  • 1 december 2015
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
16 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Boekverslag 2: IJzerkoningin    Klas :4MD

1. Personages

1.1 Hoofdpersoon

Meghan Chase is een half-fae, wat betekent dat ze half mens, half fae is. Haar vader, Oberon is heerser van het Zomerhof in Nimmernimmer, een fantasie wereld met alle sprookjes en verhalen over monsters, feeën en heersers. Zij is dan ook wel de prinses van het Zomerhof, maar heeft weinig mensen in Nimmernimmer die haar vertrouwen en mogen, aangezien ze een relatie heeft met de prins van het Winterhof, waardoor hij is verbannen door zijn moeder uit het Winterhof. Meghan vecht voor iedereen in Nimmernimmer, omdat ze een goed hart heeft. Ze offert zelfs haar eigen leven op voor het land, zodat het land verder kan leven. In ruil daarvoor, kreeg ze haar leven terug en werd ze heerser over de helft van Nimmernimmer. Daarnaast is ze verliefd op prins Ash, van het Winterhof.

1.2 Bijfiguren

Ash: Ash is een arrogante, egoïstische en zelfingenomen prins, ook wel de Duistere Fae genoemd. Hij is de beste zwaardvechter in Nimmernimmer en iedereen vreest hem. Hij heeft een liefde voor Meghan die je niet kan beschrijven, maar hij doet er alles aan zodat Meghan veilig is en verlangt elke seconde naar haar. Hij wilt haar ook nooit uit zijn oog verliezen en heeft de ‘’Ridderlijke Eed’’ afgezworen aan haar, waardoor hij eeuwig haar onderdaan is, alles voor haar zal zijn en zijn zwaard voor haar vecht.

Puck: Puck is een goede vriend van Meghan en is een elf. Hij beschermde haar al haar hele leven.

Grimalkin: Hij is een pratende kat die Meghan helpt de duistere ijzerkoning te verslaan, zodat heel Nimmernimmer er niet aan gaat. Hij is erg sluw omdat hij kan verdwijnen en als hij iemand helpt wil hij er altijd iets voor terug. Hij zal dan ook bijna nooit iets doen voor de ander, zonder dat hij er iets voor terug krijgt.

1.3 Relaties

Meghan Chase heeft een relatie met de prins van het Winterhof, Ash. Ze houden zielsveel van elkaar en zullen er alles aan doen om elkaar en zichzelf te beschermen om hun liefde voor eeuwig te houden, aangezien ze onsterfelijk zijn.

Meghan heeft met Puck een hele goede en vriendschappelijke relatie, ze zijn al van kleins af aan beste vrienden en vertellen elkaar alles. Wel heeft Puck altijd al een oogje gehad op Meghan, alleen nu ze voor Ash heeft gekozen houdt Puck iets meer afstand.

2. Spanning

2.1 Globale en lokale spanning

Er is vooral lokale spanning in het boek, omdat er op sommige momenten spannende dingen gebeuren en op andere moment niet. Bijvoorbeeld dat Meghan werd gemarteld door de oudere broer van Ash, Rowan. Of toen ze zichzelf liet neersteken door de ijzerkoning, zodat hij en zij beide stierven, inplaats van dat hij heel Nimmernimmer verwoeste.

2.2 Actiespanning en psychologische spanning

Er is vooral actiespanning, aangezien Meghan moet kiezen tussen heel Nimmernimmer en haarzelf. Ook komen er veel gevechten in voor tussen IJzerfae en Zomerfae waarbij er  veel doden vallen en Ash soms een woedeuitbarsting krijgt op Meghan dat ze niet zo riskant bij de frontlinies moet vechten. 

3. Perspectief

Het boek wordt door de ogen van Meghan gezien, aangezien zij de hoofdpersoon is en het hele boek om haar draait, met haar metgezel Ash die aan haar zijde staat.

4. Tijd

4.1 De geschiedkundige tijd

Het boek speelt zich af in de 21e eeuw, omdat Nimmernimmer gevaar loopt door de IJzerfae, die onstaan zijn door technologie, elektriciteit en ontwerpen van de mens.

4.2 Vertelde tijd

Het boek duurt ongeveer een paar maanden, gok ik. Je kan niet echt precies weten hoelang het boek duurt omdat er in Nimmernimmer geen tijd bestaat

4.3 Volgorde en tijd

Het is een chronologische volgorde, aangezien alles achter elkaar door gaat. Je gaat niet opeens van het verleden naar het heden en dan weer terug, of naar de toekomst.

4.4 Tijdsprong

Er komen zeker tijdsprongen voor in het verhaal, dan op de laatste bladzijde van het hoofdstuk gaan ze ergens heen en dan is de bladzijde afgelopen. Als je dan verder leest zijn ze daar bijvoorbeeld aangekomen of al een tijd onderweg. Ook als je van perspectief wisselt ontstaat er een tijdsprong.

4.5 Flashback en flashforward

Er komen ook flashbacks terug bij Meghan. Ze denkt vaak aan haar ouders, hoe het nog was met haar familie. Ook aan haar tijd in Nimmernimmer voordat ze verbannen waren.

5. Plaats

Het boek speelt zich voornamelijk af in Nimmernimmer, een land met de fantasie van alle kinderen en ouderen in de wereld maar in het begin speelt het zich nog af in Amerika.

6. Hoofdprobleem of thema en motief

Het hoofdprobleem is dat Meghan niet wilt accepteren dat ze geen mens is, half-fae.  Ze wilt normaal zijn, gewoontjes en geen magische problemen hebben. Naarmate het verhaal veranderd het wel, aangezien ze Ash anders nooit was tegengekomen. Ze vindt het dan ook vreselijk als haar vader, koning Oberon haar er steeds bij haalt als er oorlogen en problemen zijn in Nimmernimmer die hij zelf niet kan oplossen.

7. Verhaalopbouw

7.1 Motto

Er is geen motto in het boek.

7.2 Verhaallijn

Er is 1 verhaallijn, die van Meghan.

7.3 Inleidend begin

Er is een geen inleiding begin, omdat het begin verhaal al in 2 boeken daarvoor is beschreven, nu komt er alleen een nieuw avontuur.

7.4 Open of gesloten einde

Het is een open einde, aangezien er nog een deel is waarin het verhaal zich verder af speelt.

7.5 Climax

Het hoogtepunt uit het boek is als Meghan de ijzerkoning verslaat. Ze gaf haar eigen leven op om hem te doden en gaf haar laatste krachten aan het land van Nimmernimmer om te herstellen van de ijzermagie. Echter redde het land haar, in een gunst omdat zij haar leven voor het land gaf gaf het land leven aan haar.

De opdracht gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het hoogtepunt uit het boek is als Meghan de ijzerkoning verslaat. Ze gaf haar eigen leven op om hem te doden en gaf haar laatste krachten aan het land van Nimmernimmer om te herstellen van de ijzermagie. Echter redde het land haar, in een gunst omdat zij haar leven voor het land gaf gaf het land leven aan haar.

8. Titel

IJzerkoningin, de titel heet zo omdat in het einde van het boek Meghan Chase de ijzerkoning wordt van het IJzerrijk in Nimmernimmer.

9. Samenvatting

Meghan en Ash waren verbannen uit Nimmernimmer in boek 2, omdat ze de liefde voor elkaar hadden verklaard. Toen ze in de normale wereld kwamen werden ze achterna gezeten door fae, waardoor ze gingen schuilen bij de koningin van de bannelingen. Na een paar dagen werden ze gevonden door Oberon en werd gevraagd aan Meghan of ze wou terug komen naar Nimmernimmer om de slechte ijzerkoning te verslaan. Meghan nam het aanbod aan, zodat Ash, Puck en zij terug konden keren naar Nimmernimmer. Eenmaal aangekomen waren er een aantal kleine gevechten tussen IJzer, Zomer en Winter. Zomer  en Winter vochten zij aan zij tegen de IJzerfae en won de kleine duellen met gemak. Ondertussen moest Meghan door het IJzerrijk trekken, samen met Ash en Puck om de valse koning te stoppen. Meghan en haar metgezellen werden onderweg tegengehouden door Panne en zijn rebellen leger, omdat hij wou voorkomen dat Meghan bij de koning in de buurt kwam, aangezien de ijzerkoning haar magie wou hebben. Toen ze een tweede aanval hadden gehad op zich, leidde Meghan de rebellen door de tunnels onder het IJzerrijk naar de rand van het IJzerrijk, waar Zomer en Winter zaten. Oberon en Mab vonden het walgelijk dat ze met IJzerfae samen moesten strijden tegen de slechte IJzerfae, maar namen het aanbod toch aan om te kunnen winnen. Toen Meghan eindelijk in de troonzaal was bij de ijzerkoning vochten ze en werd ze neergestoken door hem. Ze liet haar magie de vrije loop, waardoor zowel IJzer- als Zomermagie in hem stroomde en hem vernietigde. Door dat te doen gaf ze haar eigen leven op, vooral nadat ze het laatste beetje magie in zich aan Nimmernimmer gaf om het land te redden tegen de uitspreiding van IJzermagie. In ruil daarvoor gaf het land haar leven terug en werd zij de nieuwe ijzerkoningin van het IJzerrijk.

10. Keuzeopdracht

  • Maak een toets voor het boek dat je gelezen hebt, bestaande uit 5

waar/onwaar vragen, 5 meerkeuzen en 5 open vragen. Zorg voor zinnige

vragen die naar de inhoud van het boek vragen. Na het maken van de

toets, schrijf je zelf op een apart blad de antwoorden.

1. Meghan is op Ash verliefd, waar of niet waar?

Waar

2. Het land waarin alles afspeelt heet Nimmernimmer, waar of niet waar?

Waar

3. Puck heeft een vriendin, waar of niet waar?

Niet waar, Puck is verliefd op Meghan

4. De echte vader van Meghan heet Paul, waar of niet waar?

Niet waar, Oberon is haar biologische vader, Paul haar menselijke vader.

5. Meghan is een half-fae met zomermagie

Niet waar, ze bezit sinds deel 2 ook ijzermagie.

6. Koningin Mab, van het Winterhof is de moeder van:

A) Puck

B) Ash

C) Oberon

7. Grimalkin is een...

A) Paard

B) Mens

C) Magische kat

8. Luitenant Panne is een...

A) IJzerfae

B) Zomerfae

C) Winterfae

9. Welke magie bezit Meghan Chase?

A) IJzermagie

B) Zomermagie

C) Beide antwoorden zijn goed

10. Wat kan Grimalkin?

A) Onzichtbaar worden

B) Vliegen

C) Beide antwoorden zijn fout

Vraag 11: Hoe komt het dat Ethan en Meghan halfzus en halfbroer zijn?

Antwoord: Haar moeder had voordat ze de vader van Ethan had ontmoet geslapen met Oberon, de koning van de Zomerfae. Hierdoor werd Meghan half mens, half fae. Hierbij is ze dan ook de halfzus van Ethan terwijl hij geen enkel Fae bloed in zich heeft.

Vraag 12: Waarom kan Meghan als enige de ijzerkoning verslaan?

Ze kan als enige in het IJzerrijk komen, zonder ziek te worden of te sterven, want ijzer is giftig en dodelijk voor Zomer en Winter fae en aangezien Meghan half mens is heeft zij daar geen last van.

Vraag 13: Waarom geeft ze haar leven op, zodat ze de koning kon doden?

Meghan moest haar leven geven, zodat haar zomer en ijzermagie in de ijzerkoning kwamen. Zomermagie is giftig voor ijzermagie en zo stierf ook de ijzerkoning.

Vraag 14: Wie is Panne?

Panne was de eerste luitenant van de vorige ijzerkoning, Machina. Panne is ook de leider van de rebellen die ook willen dat de ijzerkoning verslagen moet worden, ook al zijn ze IJzerfae.

Vraag 15: Wat gebeurt er met Ash wanneer Meghan de ijzerkoning wordt van het IJzerrijk?

Ash kan niet leven in het IJzerrijk, en dat weet Meghan ook. Ze houden afstand van elkaar wat ze beide veel verdriet doen, maar in deel 4 gaat Ash op zoektocht naar een mogelijkheid dat hij toch in het IJzerrijk kan leven, samen met Meghan..

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Frederique