Het Gym – Karin Amatmoekrim

Beoordeling 7.8
Foto van Bo
  • Opdracht door Bo
  • Klas onbekend | 651 woorden
  • 1 november 2015
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
17 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

1. Hoeveel spiegels zijn er bij jou thuis?

In mijn huis bevinden zich 14 spiegels.

2.  Stel je voor: een vreemd natuurverschijnsel laat alle spiegels zwart worden. Hoe erg zou je dat vinden? Waarom?

Ik zou dat heel erg vinden omdat ik mezelf dan nergens meer kan bekijken. Eventueel in de camera van mijn mobiele telefoon maar dat geeft toch een heel ander beeld dan een spiegel.

3.  Het gym heeft een motto, een citaat uit een eerder gepubliceerde tekst. Het komt uit een gedicht van Menno Wigman en luidt: 'Jugend, Jugend. Nicht zu haben. Ik las dat in het Paradijs geen spiegels waren.' Je kunt eigenlijk wel zeker weten dat een motto iets te maken heeft met de betekenis van een verhaal. Hoe komt dat?

De vertaling van Jugend, Jugend, Nicht zu haben, is: Jeugd, Jeugd, niet te hebben. Dit is het motto van dit boek omdat er in het boek veel gediscrimineerd wordt omdat Sandra “niet van hier” is en de jeugd is eigenlijk niet te handhaven over het gedrag naar allochtonen toe. 

4.  Het tweede deel van het motto is nogal negatief over spiegels. Op de mooist denkbare plek zijn er immers geen spiegels. Hoeveel negatieve kanten van spiegels kun jij noemen? Noem ze hier.

Negatieve kanten van spiegels vind ik dat ze snel breken, dat je ze vaak schoon moet maken omdat ze snel stof vast houden en met het verkeerde soort lichtinval krijg je een heel ander beeld dan je er eigenlijk uitziet, mooier of lelijker is de keus natuurlijk.

5. In taal wordt niet alles altijd letterlijk bedoeld. Als iemand op een boze toon het volgende tegen je zegt: 'Zeg, kijk jij wel eens in de spiegel?!' zal je waarschijnlijk ruzie krijgen als je antwoordt: 'Ja hoor, elke dag een paar keer.' Wat je gesprekspartner met zijn opmerking bedoelde was namelijk zeer waarschijnlijk iets als: 'Wees eens wat kritischer op jezelf!' Wat betekent het dus als iemand figuurlijk juist veel in de spiegel kijkt?

Als iemand figuurlijk veel in de spiegel kijkt betekent dit dat hij/zij veel commentaar heeft op anderen en iedereens fouten opmerkt maar niet op zichzelf let terwijl hij/zij ook fouten maakt.
 

6. Komt 'in de spiegel kijken' in Het gym vooral letterlijk voor, of figuurlijk?

In de spiegel kijken komt in Het gym vooral figuurlijk voor want o.a. Bart Wilmink in het verhaal heeft alleen iets tegen Sandra omdat ze een andere huidskleur en afkomst heeft maar is let niet op waar hij eigenlijk mee bezig is. Het discrimineren van een allochtoon meisje dus.

7. Over welk personage gaat het idee dat in het Paradijs geen spiegels zijn, vooral, denk je? Waarom?

Over Sandra denk ik. Zij wordt gediscrimineerd en zou zich dus denk ik het meeste kunnen vinden in “in het paradijs zijn geen spiegels” zodat iedereen zou denken dat iedereen hetzelfde is en er dus zou worden gestopt met discrimineren.

8.  Het eerste deel van het motto verwijst naar de jeugd. Kijken jongeren letterlijk vaker in de spiegel dan volwassenen, denk je? En figuurlijk?

Ik denk dat volwassenen en jongeren evenveel letterlijk in de spiegel kijken en figuurlijk eigenlijk ook wel, jongeren zijn iets in de meerderheid maar ik weet zeker dat volwassenen op hun werk ook discrimineren/gediscrimineerd worden. Zoiets valt eigenlijk niet te voorkomen.

9.  Kijk nog eens naar je antwoorden op de vragen van 1 en 2. Zou Karin Amatmoekrim vinden dat jij al je spiegels uit huis moet halen? Leg uit waarom wel/niet.
Als je deze vraag wat letterlijk opvat, denk ik niet dat ze het fijn zou vinden dat er geen spiegels meer zouden zijn. Maar vanuit het boek bekeken, zou zij het denk ik wel fijn vinden omdat zij de gediscrimineerde is en denk ik wel zou willen dat iedereen elkaar hetzelfde behandeld.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Bo