Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Chatten

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas havo | 365 woorden
  • 16 december 2003
  • 42 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
42 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Opdracht 27. Chattaal: FF lkkr chatten Chatten wordt steeds populairder. In de talloze chatboxen op internet praat iedereen over van alles, vaak met veel afkortingen en korte zinnen, omdat het anders zo veel en uitgebreid typen is. Ff, brb, lkkr, w9, idd, enz. In de duizenden chatboxen op internet wordt deze taal in een strak keurslijf gedwongen: alles moet snel, kort en losjes. Eenmaal ingelogd bij een chatbox zie je hun zinnen op het scherm verschijnen (de 'scroll'), waarbij nieuwe zinnen de oudere zinnen naar beneden drukken. Tussen een vraag en het antwoord van de gesprekspartner staan doorgaans flarden uit de gesprekken van anderen. Iedereen heeft een eigen naam (een nickname ), maar het blijft opletten geblazen, want omdat het vaak erg druk is op de chatboxen, en iedereen aan het typen is gaan de zinnen vaak snel voorbij.Op het oog doet chattaal denken aan sms-taal: ook daar draait het erom zo veel mogelijk informatie in het kort door te sturen. Het Chatten heeft wel een voordeel dat degene met wie je aan het chatten bent meteen kan terug antwoorden. hahaha, hm, kuch, gaap. Het doet allemaal wat denken aan de tekstballonnen in stripverhalen. Volgens Orbesen Troest is chattaal een zelfstandige vorm van taal, samen met gebarentaal is het de enige taal die geen gesproken versie kent.Met formeel taalgebruik val je hopeloos uit de toon in een chatbox. Zelfs de toonzetting van een e-mail is niet los genoeg; het moet echt spreektaal zijn. En omdat er voortdurend haast is geboden, worden woorden en zinnen zo veel mogelijk ingekort en afgekort. Hoofdletters en interpunctie worden nauwelijks gebruikt. Als een Engelse term beter van toepassing lijkt, dan wordt die moeiteloos gebruikt. En zo wordt: Ik ga even koffie halen, ben zo terug: ff koffie en brb. ( ff is even en brb is be right back ). Ook word er vaak gebruik gemaakt van smiley¡¦s: ƒº, ƒ¼, ;-), :-p. Zo geven de chatters aan hoe ze zich voelen. Omdat een boodschap snel overgebracht moet worden, en de spelling niet klopt vragen wetenschappers zich wel af of het niet schadelijk is voor de jeugd, ze zijn bang dat ze zichzelf deze taal gaan aanleren en de echt juiste Nederlandse taal verleren.

REACTIES

C.

C.

hoi in dit Werkstuk staat w9 als wacht aan gegeven het moet w8 zijn ik weet het want K bEn 1 eChtE ChaTMaN

18 jaar geleden

D.

D.

eey claudia,

welke bronnen heb je gebruikt (mocht je die nog weten) want die moeten wij er bij zette...:S

ik hoor t wel
groete dick

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.